Τι είναι το Bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα ;
Το cryptocurrency είναι ένα ψηφιακό ή εικονικό νόμισμα που προστατεύεται με κρυπτογραφία, γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατη την πλαστογράφηση του ή τo double spending problem (περισσότερα για αυτό παρακάτω). Ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό των cryptocurrencies είναι ότι ως επί το πλείστον δεν εκδίδονται από καμία κεντρική αρχή, καθιστώντας τα θεωρητικά ασφαλή απέναντι σε οποιαδήποτε κυβερνητική παρέμβαση ή χειρισμό.
Bitcoin
Για να γίνει κατανοητό το cryptocurrency, είναι καλύτερο να αρχίσουμε με το πιο δημοφιλές και σε πολλούς τομείς το πιο απλό από αυτά, το Bitcoin.
Το Bitcoin είναι το πρώτο πλήρως αποκεντρωμένο (decentralized), ανοιχτού κώδικα (open source) και peer-to-peer ψηφιακό νόμισμα στον κόσμο. Πριν από μια δεκαετία, ήταν γνωστό μόνο σε μερικούς χομπίστες σε κάποια διαδικτυακά φόρουμ. Σήμερα, η οικονομία του Bitcoin είναι μεγαλύτερη από τις οικονομίες ορισμένων από τα μικρότερα έθνη του κόσμου. Η αξία ενός Bitcoin (ή BTC) έχει μεγάλη αύξηση και διακύμανση, αφού από μερικά cents πλέον αξίζει πολλές δεκάδες χιλιάδες δολάρια.
No Third Parties
Μέχρι την εφεύρεση του Bitcoin το 2008 από έναν άγνωστο προγραμματιστή γνωστό με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto (μπορείτε να βρείτε το whitepaper που είχε γράψει ο Satoshi, μετεφρασμένο στα Ελληνικά εδώ), οι διαδικτυακές συναλλαγές απαιτούσαν πάντα έναν τρίτο, έναν αξιόπιστο μεσάζοντα. Για παράδειγμα, εάν η Alice ήθελε να στείλει 100$ στον Bob μέσω Διαδικτύου, θα έπρεπε να βασιστεί σε μια υπηρεσία, όπως η PayPal ή η MasterCard. Αυτοί οι μεσάζοντες όπως η PayPal διατηρούν σε ενα ledger (κάτι σαν λογιστικό βιβλίο) τα υπόλοιπα των λογαριασμών των χρηστών τους. Όταν η Alice στέλνει στο Bob 100$, η PayPal αφαιρεί το ποσό από το λογαριασμό της και το προσθέτει στο λογαριασμό του Bob. Χωρίς τέτοιους μεσάζοντες, το ψηφιακό χρήμα θα μπορούσε να δαπανηθεί δύο φορές (double spending problem). Φανταστείτε ότι δεν υπάρχουν μεσάζοντες με ledger, και τα ψηφιακά χρήματα είναι απλά ένα αρχείο υπολογιστή, όπως τα ψηφιακά έγγραφα είναι αρχεία υπολογιστή. Η Alice θα μπορούσε να στείλει 100$ στον Μπομπ επισυνάπτοντας ένα τέτοιο αρχείο χρημάτων σε ένα μήνυμα. Αλλά όπως και με το email, η αποστολή ενός συνημμένου δεν το διαγράφει από τον υπολογιστή κάποιου. Η Alice θα διατηρούσε ένα αντίγραφο αυτού του αρχείου ακόμα και μετά την αποστολή του. Θα μπορούσε τότε να στείλει εύκολα τα ίδια 100$ στον Charlie. Στην επιστήμη των υπολογιστών, αυτό είναι γνωστό ως “double spending problem” και μέχρι να εμφανιστεί το Bitcoin, αυτό μπορούσε να επιλυθεί μόνο με τη χρήση ενός αξιόπιστου τρίτου μεσάζοντα που διατηρεί ledger. Η εφεύρεση του Bitcoin είναι επαναστατική επειδή, για πρώτη φορά, το double spending problem μπορεί να λυθεί χωρίς να χρειάζεται κάποιο τρίτο μέρος.
Peer-to-Peer
Το Bitcoin το κάνει αυτό διανέμοντας το απαραίτητο ledger σε όλους τους χρήστες του συστήματος του μέσω ενός δικτύου peer-to-peer. Κάθε συναλλαγή που πραγματοποιείται στην οικονομία του Bitcoin καταχωρείται σε ένα δημόσιο ledger, το οποίο ονομάζεται Blockchain. Οι νέες συναλλαγές ελέγχονται στο Blockchain για να διασφαλιστεί ότι δεν έχουν δαπανηθεί ήδη τα Bitcoin μιας νέας συναλλαγής, εξαλείφοντας έτσι το double spending problem. Το παγκόσμιο δίκτυο peer-to-peer, που αποτελείται από χιλιάδες χρήστες (miners), αντικαθιστά ουσιαστικά τον μεσάζοντα. Αυτοί οι miners μπορούν να θεωρηθούν ως μια αποκεντρωμένη αρχή που επιβάλλει την αξιοπιστία του δικτύου του Bitcoin. Τα νέα bitcoins δίνονται στους miners με σταθερό, αλλά ρυθμό που μειώνεται με τον καιρό. Υπάρχουν μόνο 21 εκατομμύρια bitcoin που μπορούν να βγουν στην κυκλοφορία συνολικά. Μέχρι τον Ιούνιο του 2021, υπάρχουν πάνω από 18 εκατομμύρια bitcoin σε κυκλοφορία και απομένουν λιγότερα από 3 εκατομμύρια bitcoin για εξόρυξη ώστε να μπουν και αυτά σε κυκλοφορία.
Η Alice και ο Bob μπορούν να κάνουν συναλλαγές πλέον χωρίς την PayPal. Ένα πράγμα που πρέπει να ειπωθεί είναι ότι οι συναλλαγές στο δίκτυο του Bitcoin δεν είναι σε δολάρια ή ευρώ όπως είναι στο PayPal, αλλά αντίθετα εκφράζονται σε Bitcoin. Αυτό το καθιστά και ένα εικονικό νόμισμα εκτός από ένα αποκεντρωμένο δίκτυο πληρωμών. Η αξία του νομίσματος δεν προέρχεται από τον χρυσό ή κάποιο κυβερνητικό νόμισμα (η γενικότερα fiat όπως ονομάζεται στον χώρο των cryptocurrency), αλλά από την αξία που του αποδίδουν οι άνθρωποι. Η αξία ενός Bitcoin σε δολάρια καθορίζεται σε μια ανοιχτή αγορά, όπως και η συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ διαφορετικών νομισμάτων ανά τον κόσμο.
Electronic Cash
Το Bitcoin δεν είναι η πρώτη permissionless, αποκεντρωμένη, peer-to-peer τεχνολογία πληρωμών στον κόσμο. Τα χαρτονομίσματα είναι. Εάν κάποιος σας παραδώσει ένα τραπεζικό γραμμάτιο, αυτή είναι μια ήδη διευθετημένη συναλλαγή. Δεν υπήρχαν μεσάζοντες και κανείς δεν το γνωρίζει, εκτός απο τα δύο μέρη που εμπλέκονται. Μέχρι τώρα ήταν δυστυχώς απαραίτητο να συμπεριληφθεί κάποιος τρίτος για να πραγματοποιήθουν αυτές οι συναλλαγές στο Διαδίκτυο. Και αυτός ο τρίτος βλέπει τα πάντα.
Αυτό που κάνει το Bitcoin αξιοσημείωτο είναι ότι είναι το πρώτο σύστημα πληρωμών στο Διαδίκτυο που μοιάζει με φυσικά μετρητά. Τώρα, αντί να περιορίζεστε στη χρήση μετρητών μόνο με άτομα που αλληλεπιδράτε πρόσωπο με πρόσωπο ή με το να στέλνετε λογαριασμούς αλληλογραφίας, μπορείτε να στείλετε ψηφιακά μετρητά με τη μορφή Βitcoin σε οποιονδήποτε στον κόσμο.
Έχουν γίνει αμέτρητες προσπάθειες για την ανάπτυξη πάνω στο σύστημα του Bitcoin που μόλις περιγράψαμε. Πολλοί στο χώρο της τεχνολογίας έχουν πειραματιστεί με την δημιουργία εφαρμογών πάνω στο δίκτυο Bitcoin ή έχουν προσπαθήσει να δημιουργήσουν εντελώς νέα δίκτυα που έχουν κατασκευαστεί με παρόμοια αποκεντρωμένα design και native tokens. Αυτά τα πρότζεκτ μας έχουν δώσει εκατοντάδες άλλα cryptocurrencies τα οποία όλα μαζί ονομάζονται altcoins. Δοκιμάζουν μια σειρά από νέες δυνατότητες, από εξελιγμένες γλώσσες προγραμματισμού, με βελτιωμένη προστασία της ιδιωτικής ζωής, διάφορες μορφές εξόρυξης (mining) και πολλά άλλα.
Η χρησιμότητα των κρυπτονομισμάτων
Τα cryptocurrencies έχουν γίνει πολύ δημοφιλή αυτές τις μέρες, παρόλα αυτά, τα πραγματικά use cases αυτών των νέων τεχνολογιών συχνά δεν λαμβάνονται υπόψιν. Οι περισσότερες συζητήσεις σχετικά με τα cryptocurrencies αφήνουν δυστυχώς τον αναγνώστη είτε με υπερβολικό hype ή ενθουσιασμό είτε με μια “αυτόματη” καταδίκη, και στις δύο περιπτώσεις όμως χωρίς να υπάρξει αρκετή ανάλυση. Δεν προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να απομακρυνθούν με την εντύπωση ότι τα cryptocurrencies είναι μια ενισχυμένη νέα επανάληψη της φούσκας του dot com, χωρίς να προσθέτουν κάποια πραγματική αξία. Κάποιοι θα πουν, “Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να γίνει με τα cryptocurrency που δεν μπορεί να γίνει με κάποιο από τα υπάρχοντα και παραδοσιακά νομίσματα που είναι αξιέπαινα και χρήσιμα για την κοινωνία.”
Αυτό είναι μια ατυχής δήλωση, αφού οι τεχνολογίες των cryptocurrency έχουν ένα ευρύ φάσμα περιπτώσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν που εκτείνονται πολύ πέρα από τους τους κλειστούς κύκλους της Silicon Valley και της Wall Street. Επιπλέον, οι τεχνολογικές καινοτομίες των κρυπτονομισμάτων επιτρέπουν ένα πολύ ευρύτερο φάσμα μοναδικών εφαρμογών που δεν θα μπορούσαν ποτέ να προσφέρουν τα παραδοσιακά νομίσματα.
Στον πυρήνα του, ένα cryptocurrency επιτρέπει σε οποιοδήποτε άτομο να μεταφέρει αξία απευθείας σε ένα άλλο άτομο οπουδήποτε στον κόσμο, χωρίς να χρειάζεται να βασίζεται σε ένα τρίτο μέρος, ένα αξιόπιστο μεσάζοντα, ο οποίος θα διευκολύνει την ανταλλαγή. Αυτή η φαινομενικά απλή λειτουργία εισάγει δυνατότητες για μια μεγάλη ποικιλία λύσεων και βελτιώσεων στους τομείς πληρωμών, νόμων, ασφάλειας, επιχειρηματικών διαδικασιών κλπ.
Παρακάτω είναι μερικές αξιόλογες εφαρμογές των cryptocurrency που θα είναι αρκετά χρήσιμες για την κοινωνία υπό την προϋπόθεση να τους επιτρέψουμε να αναπτυχθούν.
Απευθείας Ψηφιακές Συναλλαγές
Ας ξεκινήσουμε με το απλούστερο use case. Μπορούμε να θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι μπορούμε να πραγματοποιήσουμε πληρωμές στο διαδίκτυο, αλλά αυτή η κατάσταση δεν είναι ούτε ομοιόμορφα κατανεμημένη ούτε πάντα εγγυημένη. Πρώτον, δεν έχουν όλοι πρόσβαση σε τραπεζικό λογαριασμό ή πιστωτική κάρτα με τα οποία θα μπορούν να συμμετέχουν σε διαδικτυακές αγοραπωλησίες ή πληρωμές. Επιπλέον, το τρέχον σύστημα, το οποίο βασίζεται σε τρίτους μεσάζοντες για τη διευκόλυνση μιας συναλλαγής, είναι όσο καλό όσο η εμπιστοσύνη που έχουμε σε αυτούς τους μεσάζοντες. Τέτοιοι μεσάζοντες θα μπορούσαν πιθανώς να αποσυνδεθούν λόγω τεχνικών ή cybersecurity δυσκολιών ή οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να τους ωθήσουν να αποτρέψουν ορισμένες συναλλαγές ή θα μπορούσαν να κάνουν λάθος διαχείριση ή να διευθύνουν με λάθος τρόπο τα χρήματα ενός χρήστη. Όποια και αν είναι η υπόθεση, το θέμα είναι ότι οι πελάτες πρέπει να εμπιστεύονται σημαντικά τον μεσάζοντα ότι είναι υπεύθυνος και πιστός διαχειριστής των κεφαλαίων τους, υποθέτοντας ότι οι πελάτες αυτοί έχουν καταρχήν πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.
Τα κρυπτονομίσματα καταργούν την ανάγκη να βασιστείτε σε κάποιο αξιόπιστο μεσάζοντα για να πραγματοποιήσετε μια συναλλαγή. Στην πραγματικότητα, ένα cryptocurrency αντικαθιστά έναν μεσάζοντα όπως η Bank of America ή η PayPal, με το ίδιο του το δίκτυο, το οποίο διαχειρίζεται από ένα κατανεμημένο ιστό υπολογιστών παγκοσμίως. Αυτό σημαίνει ότι η Alice μπορεί να πραγματοποιήσει μια online πληρωμή απευθείας στον Bob οποτεδήποτε και οπουδήποτε θέλει, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσει έναν μεσάζοντα που μπορεί να είναι δύσχρηστος, αργός ή ακριβός. Αυτό σημαίνει επίσης ότι άτομα χωρίς πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες μπορούν πλέον να συμμετέχουν στο ψηφιακό εμπόριο.
Αυτό το είδος της άμεσης ψηφιακής ανταλλαγής δεν είναι δυνατό με τα παραδοσιακά νομίσματα. Για να πραγματοποιήσουν μια άμεση ανταλλαγή με παραδοσιακά νομίσματα, τα εμπλεκόμενα άτομα θα πρέπει να συναντηθούν αυτοπροσώπως για μια συναλλαγή, κάτι που μπορεί να είναι άβολο ή επικίνδυνο. Για να πραγματοποιήσουν μια ψηφιακή πληρωμή, θα πρέπει να βασιστούν σε ένα αξιόπιστο μεσάζοντα, ο οποίος μπορεί να είναι ακριβός ή μη διαθέσιμος. Δεν υπάρχει τρόπος να συνδυάσετε την άμεση ανταλλαγή και την ψηφιακή ανταλλαγή χρησιμοποιώντας ένα παραδοσιακό νόμισμα, γι ‘αυτό τα κρυπτονομίσματα είναι τόσο μοναδικά και χρήσιμα.
Secure store of value
Τα κρυπτονομίσματα είναι χρήσιμα και πέρα από την εφαρμογή τους ως μέσο ανταλλαγής. Με την εξάλειψη της ανάγκης να βασιστείτε σε έναν μεσάζοντα για την έκδοση και μεταφορά αξίας, τα κρυπτονομίσματα δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να πάρουν τον έλεγχο των οικονομικών τους. Οι μεταφορές μπορούν να γίνουν μόνο όταν ένας χρήστης εγκρίνει με κρυπτογραφικό τρόπο μια συγκεκριμένη συναλλαγή – μια ενέργεια γνωστή ως “υπογραφή με ιδιωτικό κλειδί”. Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης που κατέχει το ιδιωτικό κλειδί, και μόνο αυτός, μπορεί να ελέγξει πού και πότε δαπανώνται τα χρήματά του.
Αυτό το use case είναι ζωτικής σημασίας σε περιβάλλοντα όπου οι πολίτες δεν μπορούν να εμπιστευτούν ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα είναι υπεύθυνοι διαχειριστές των χρημάτων τους. Ένα παράδειγμα είναι η τραγική υπόθεση μιας χώρας όπως η Βενεζουέλα, όπου τα κεκτημένα και οι αποταμιεύσεις των πολιτών μπορούν να κατασχεθούν από τις αρχές μέσω νόμου ή μέσω του πληθωρισμού. Πολλοί πολίτες της Βενεζουέλας δυστυχώς δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε παραδοσιακές λύσεις για να γλιτώσουν, όπως η μετανάστευση ή να αποταμιεύουν κρυφά κάποιο σταθερό νόμισμα κάποιας άλλης χώρας. Τα cryptocurrency, προσφέρουν σε αυτούς μια εναλλακτική λύση: Μπορούν να αγοράσουν ή να κάνουν mining ένα secure store of value που δεν μπορεί να κατασχεθεί ή να χάσει την αξία του από την κυβέρνησή τους, επειδή μόνο αυτοί ελέγχουν τα ιδιωτικά τους κλειδιά και μόνο αυτοί έχουν πρόσβαση σε αυτά. (Πράγματι, τα κρυπτονομίσματα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στη Βενεζουέλα για αυτόν ακριβώς τον λόγο.)
Υπάρχει όμως και ένα use case σχετικά με αυτό ακόμα και για άτομα που ζουν σε χώρες που έχουν μια πιο υπεύθυνη διαχείριση όσον αφορά τα νομισματικά τους συστήματα. Καθώς τα περιστατικά ασφάλειας στον κυβερνοχώρο συνεχίζουν να επηρεάζουν όλο και περισσότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όλο και πιο πολλών ανθρώπων τα προσωπικά δεδομένα καθίστανται ευάλωτα. Σε τελική ανάλυση, προκειμένου να ασχοληθούμε με το παραδοσιακό σύστημα για τα προσωπικά οικονομικά μας, πρέπει να δώσουμε σημαντικά δεδομένα στις τράπεζες οι οποίες συνδέονται με τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες μας. Τα κρυπτονομίσματα δεν απαιτούν τέτοια προσωπικά δεδομένα χρηστών ώστε να τους επιτρέψουν να συμμετέχουν στο διαδικτυακό εμπόριο και οι χρήστες δεν χρειάζεται να εμπιστεύονται ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι προμηθευτές τους θα μπορούν να αποτρέψουν όλες τις καθημερινές επιθέσεις στα συστήματά τους ώστε να μην διαρρεύσουν προσωπικά δεδομένα των χρηστών.
Microtransactions and metering
Η αφαίρεση και μη χρησιμοποίηση του μεσάζοντος προσφέρει επίσης και κάτι άλλο από την απλή αφαίρεση ενός πιθανού κινδύνου. Μπορεί επίσης να μειώσει το κόστος αποστολής μιας συναλλαγής. Επιτρέποντας στους χρήστες να στέλνουν αξία απευθείας σε ένα άλλο άτομο, τα κρυπτονομίσματα μπορεί να αποδειχθούν ως μια οικονομική εναλλακτική λύση σε σχέση με άλλες μορφές αποστολής. Αυτό σημαίνει ότι οι συναλλαγές που ενδέχεται να μην είχαν νόημα από οικονομικής πλευράς λόγω των χρεώσεων που επιβάλλονταν προηγουμένως από τρίτους, μπορεί τώρα να είναι εφικτές, γεγονός που ανοίγει μια σειρά από καινούργιες δυνατότητες.
Ένα από αυτά είναι τα microtransactions (μικρο-συναλλαγές), το οποίο είναι αυτό ακριβώς που φαντάζεστε: η ικανότητα να κάνετε μικρές μεταφορές λίγων cents (ή και λιγότερα). Όταν περνάτε από μια μηχανή που έχει ζαχαρωτά και αποφασίσετε ότι θέλετε για τον εαυτό σας ένα μικρό κέρασμα, είναι πολύ απλό να βγάλετε ένα κέρμα και να πάρετε αυτό που θέλετε. Αλλά όταν θέλετε να αγοράσετε το ψηφιακό ισοδύναμο ενός τέτοιου ζαχαρωτού στο διαδίκτυο – ας πούμε, ένα άρθρο ειδήσεων ή ενοικίαση wifi για να ελέγξετε ένα email για λίγα λεπτά ή μια αναβάθμιση εντός ενός παιχνιδιού – τότε δεν αξίζει η ταλαιπωρία. Πιθανότατα θα πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό σε κάποια υπηρεσία και θα πρέπει να έχετε πρόσβαση σε κάποιο είδος πιστωτικής κάρτας και να τη συνδέσετε με αυτήν την υπηρεσία. Και επειδή η χρεώση για την πραγματοποίηση μιας συναλλαγής 25 cent θα είναι μεγαλύτερη από την ίδια τη συναλλαγή, δεν θα έχετε την επιλογή να αγοράσετε μόνο ένα αντικείμενο, ας πούμε, αλλά θα πρέπει να πληρώσετε για μηνιαία συνδρομή. Αυτό το είδος της συμφωνίας προφανώς δεν αξίζει τον κόπο, οπότε υπάρχουν πολλές τέτοιες συναλλαγές που δεν συμβαίνουν επειδή το υπάρχον σύστημα πληρωμών δεν μπορεί να τις διευκολύνει.
Τα κρυπτονομίσματα δίνουν την δυνατότητα, για πρώτη φορά, να κάνουν οικονομικά εφικτά τέτοια microtransactions για πολλές υπηρεσίες. Ας υποθέσουμε ότι κάποιος θέλει να δει ένα επί πληρωμή άρθρο στο διαδίκτυο, αλλά δεν θέλει να αγοράσει μια πλήρη συνδρομή στο μέσο που το προσφέρει. Αυτό το άτομο θα μπορούσε να στείλει ένα microtransaction στο cryptocurrency πορτοφόλι της εφημερίδας, το οποίο θα ξεκλειδώσει έπειτα αυτόματα το άρθρο στον αναγνώστη. Ο αναγνώστης ωφελείται πληρώνοντας μόνο για το περιεχόμενο που θέλει και η εφημερίδα ωφελείται επειδή η διευρυμένη διαφοροποίηση των τιμών μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη παραμονή στην σελίδα. Επιπλέον, τα microtransactions αποτελούν μια εναλλακτική λύση όσον αφορά το διαφημιστικό μοντέλο μέσω της δημιουργίας εσόδων για τους χρήστες από το περιεχόμενο στο διαδίκτυο και για όλη την παρακολούθηση και παραβίασης της ιδιωτικής ζωής που το συνοδεύει.
Το metering είναι ένα ξεχωριστό είδος microtransaction. Αντί για τιμή ανά μονάδα, τα metered microtransactions επιτρέπουν στους χρήστες να αγοράζουν πρόσβαση σε μια υπηρεσία για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Η πρόσβαση στο Wi-Fi είναι ένα καλό τέτοιο παράδειγμα. Αυτήν τη στιγμή, εάν κάποιος θέλει να έχει πρόσβαση σε ένα δημόσιο Wi-Fi, πρέπει να αγοράσει ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα για μια προκαθορισμένη τιμή, ανεξάρτητα από το αν πρέπει να στείλει μόνο ένα email στα γρήγορα ή να ελέγξει κάποιες πληροφορίες για μια εργασία. Αυτό μπορεί να είναι δαπανηρό και ενοχλητικό για τον χρήστη, αλλά δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να γίνουν αυτά τα microtransaction χρησιμοποιώντας παραδοσιακές πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες για τους λόγους που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Το cryptocurrency παρέχει μια λύση για ελάχιστες ή καθόλου χρεώσεις μέσω του metering ώστε να επιτραπεί η πρόσβαση σε τέτοιου είδους αγαθά.
Smart Contracts
Οι άνθρωποι που λένε ότι ένα cryptocurrency δεν μπορεί να κάνει τα πάντα που μπορεί να κάνει ένα «παραδοσιακό νόμισμα» πιθανότατα δεν καταλαβαίνουν ότι τα κρυπτονομίσματα δεν είναι απλώς ένα είδος χρημάτων, είναι ένα είδος programmable money (προγραμματιζόμενο χρήμα). Ενώ τα παραδείγματα μας μέχρι τώρα έχουν επικεντρωθεί στην απλή αποθήκευση χρήματος και σε συναλλαγές μεταξύ δύο πλευρών, τα κρυπτονομίσματα περιλαμβάνουν επίσης scripting δυνατότητες που επιτρέπουν την πραγματοποίηση πιο περίπλοκων συναλλαγών. Αυτά τα είδη συναλλαγών είναι γνωστά ως «smart contracts» (έξυπνα συμβόλαια) και λειτουργούν επειδή όλα τα στοιχεία μιας συναλλαγής που πρόκειται να πραγματοποιηθεί είναι πλήρως ψηφιοποιημένα.
Για παράδειγμα, ας πούμε ότι η Alice θα ήθελε να χαρίσει στη εγγονή της, την Erin, ένα χρηματικό ποσό για τα 18α γενέθλιά της. Σήμερα, η μόνη επιλογή της Alice είναι να προσλάβει έναν δικηγόρο ο οποίος θα δημιουργήσει ένα trust που θα περιέχονται τα χρήματα και θα τα εκταμιεύσει την καθορισμένη ημερομηνία. Όντας μια γιαγιά με τεχνολογικές γνώσεις, η Alice ξέρει ότι μπορεί απλά να προγραμματίσει ένα smart contract για να κάνει το ίδιο πράγμα χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσει έναν μεσάζοντα. Η Alice δημιουργεί ένα cryptocurrency wallet για τον εαυτό της και ένα άλλο για την εγγονή της Erin. Η Alice στέλνει στο πορτοφόλι της κρυπτονομίσματα αξίας 10.000 $ και προγραμματίζει ένα smart contract. Το συμβόλαιο έχει στηθεί έτσι ώστε την ημέρα των γενεθλίων της Erin – ας υποθέσουμε ότι στις 3 Ιανουαρίου 2027 – το συμβόλαιο θα μεταφέρει αυτόματα τα χρήματα από το πορτοφόλι της Alice απευθείας στης Erin, όπου έπειτα αυτή θα έχει τον πλήρη έλεγχο αυτών των χρημάτων. Μόλις η Alice θέσει σε λειτουργία αυτό το smart contract, δεν έχει πλέον πρόσβαση στα χρήματα αυτά, σαν να είχε δημιουργήσει ένα trust.
Και αυτό είναι ένα από τα πιο απλά παραδείγματα. Τα smart contracts μπορούν να αναπτυχθούν κάθε φορά που ένα σύνολο από ψηφιακές υποσχέσεις μπορεί να επιβληθεί από ένα πρωτόκολλο το οποίο τα εμπλεκόμενα μέρη χρησιμοποιούν. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα υποθετικών αλλά και χρησιμοποιούμενων εφαρμογών στους τομείς των οικονομικών, της νομικής, της ταυτοποίησης και της εγγραφής, των ενοικιάσεων, ακόμη και της διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Ωστόσο, τα smart contracts δεν είναι ένα είδος μαγικού ραβδιού. Είναι σημαντικό τα εμπλεκόμενα μέρη σε ένα smart contract να είναι απολύτως σίγουρα ότι ο κώδικάς τους θα λειτουργεί με τον τρόπο που θέλουν και δεν θα είναι ευάλωτος σε επιθέσεις. Υπήρξαν μερικές high-profile αποτυχίες σε κάποια smart contracts, που είχαν ως αποτέλεσμα εκατομμύρια δολάρια να χαθούν. Έχοντας κατά νου αυτήν την προειδοποίηση, είναι πιθανό τα καθημερινά και απλά smart contracts – όπως αυτό με την Alice και την Erin παραπάνω – να λυθούν όλα τα πιθανά προβλήματα τους σχετικά γρήγορα και αυτή η περισσότερη εμπειρία θα βελτιώσει την ποιότητα και το εύρος των διαθέσιμων smart contract.
Μη-οικονομικές εφαρμογές
Τα παραπάνω παραδείγματα δείχνουν μόνο μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους τα cryptocurrencies προσφέρουν μια μεγάλη γκάμα εφαρμογών που βασίζονται σε χρήματα που τα παραδοσιακά νομίσματα απλά δεν μπορούν να προσφέρουν. Αλλά ένα από τα πραγματικά πετυχημένα πράγματα σχετικά με τα κρυπτονομίσματα είναι ότι αυτά και τα δίκτυα blockchain που τα υποστηρίζουν έχουν χρήσεις που πρωτίστως δεν έχουν καμία σχέση με το «χρήμα».
Τα προηγούμενα παραδείγματα μας έδειξαν πώς τα blockchain tokens που αντιπροσωπεύουν χρήματα μπορούν να μεταφερθούν απευθείας με διαφορετικούς τρόπους. Ωστόσο, αυτά τα tokens δεν χρειάζεται απαραίτητα να αντιπροσωπεύουν μόνο κάποιο νόμισμα. Σε τελική ανάλυση, όλα είναι μόνο 0 και 1 για τον υπολογιστή. Έτσι, ένα blockchain token μπορεί υποθετικά να αντιπροσωπεύει οτιδήποτε μπορεί να ψηφιοποιηθεί. Και επειδή τα blockchains είναι ανθεκτικά στη λογοκρισία, κάθε καταχώριση που προστίθεται σε ένα blockchain μπορεί να θεωρηθεί ως μια αμετάβλητη εγγραφή στο διαδίκτυο. Αυτή η εικονική αμεταβλητότητα ωστόσο, υπάρχει μόνο σε τέτοια ανοιχτά δίκτυα με cryptocurrency ή με tokens.
Θεωρήστε μια ιστορία από την Κίνα: Ένας blogger με ψευδώνυμο ανέφερε πρόσφατα ότι μια μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία κατασκευάζει και πουλάει μη ασφαλή εμβόλια. Αν και η ιστορία έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι κυβερνητικοί λογοκριτές αφαίρεσαν σχετικές δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο. Πώς θα μπορούσε ο blogger να βεβαιωθεί ότι οι αναρτήσεις του δεν θα σβήσουν; Το έβαλε σε ένα ανοιχτό blockchain δίκτυο, στην περίπτωση αυτή το Ethereum. Στέλνοντας μια μικρή συναλλαγή αξίας μερικών δεκάδων ether στο πορτοφόλι τους, ο blogger μπόρεσε να επισυνάψει την αναφορά του στα μεταδεδομένα της συναλλαγής αυτής, και κατάφερε έτσι να κάνει «αθάνατη» της αναφορά του στο διαδίκτυο.
Αυτά το είδη εφαρμογών είναι ιδιαίτερα σημαντικά σε καταστάσεις όπου το κοινό πρέπει να μάθει για κάποια σημαντική διαφθορά υψηλού επιπέδου. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά blockchain που προσπαθούν να φτιάξουν εφαρμογές για την καταγραφή δεδομένων για εμπορικούς και νομικούς σκοπούς. Μερικοί άνθρωποι οραματίζονται μια title registration service (υπηρεσία εγγραφής τίτλου) που βασίζεται εξ ολοκλήρου ή ως επί το πλείστον σε ένα blockchain, η οποία θα μειώσει την ανάγκη για την δαπανηρή διαχείριση και ασφάλιση αυτού του τίτλου. Άλλοι εργάζονται σε projects που προσφέρουν υπηρεσίες τύπου Dropbox, όπου σε ένα blockchain θα αποθηκεύονται αρχεία χρηστών.
Συμπέρασμα
Μια σύντομη ανασκόπηση μερικών από τις πιο high-profile εφαρμογές τεχνολογιών cryptocurrency αποκαλύπτει ότι αυτές οι καινοτομίες μπορούν να αποφέρουν κέρδη που δεν θα απέφεραν ποτέ τα παραδοσιακά νομίσματα. Ποτέ δεν είναι κακό να περιμένεις και να μην ασχοληθείς με μια νέα τεχνολογία έως ότου νιώσεις ότι την καταλαβαίνεις, ειδικά όταν αυτή η τεχνολογία μπορεί επίσης να είναι ένα είδος οικονομικής επένδυσης. Το σπουδαίο πράγμα για τα κρυπτονομίσματα είναι ότι μπορείς να συμμετέχεις εντελώς εθελοντικά: Εάν ένα άτομο αισθάνεται άβολα όταν τα χρησιμοποιεί, δεν υποχρεούται σε καμία περίπτωση να συνεχίσει.
Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι που οι λάτρεις του cryptocurrency ξοδεύουν τόσο πολύ χρόνο για να βελτιώσουν και να υλοποιήσουν νέες υποδομές για να προσφέρουν αυτές τις καινοτομίες σε όλο και περισσότερους ανθρώπους. Σίγουρα υπάρχουν παράνομες χρήσεις στα cryptocurrencies αλλά αυτό είναι φυσικό επακόλουθο σε κάθε νέα τεχνολογία: από τις αυτοκινητοβιομηχανίες μέχρι το Internet. Η λύση σε αυτό δεν είναι να αποβληθεί κάθε νέα τεχνολογία. Ένα περιβάλλον πολιτικής που διατηρεί για τους ρομαντικούς και τους καινοτόμους τον μεγαλύτερο δυνατό χώρο για την ανάπτυξη νέων και καλύτερων εφαρμογών χρησιμοποιώντας cryptocurrency θα διασφαλίσει ότι η κοινωνία ωφεληθεί όσο πιο πολύ γίνεται.
Τι είναι οι blockchains
Το “Blockchain” έχει γίνει πολύ γνωστή λέξη στο χώρο της τεχνολογίας και οικονομικών. Συχνά αναφέρεται ως πανάκεια για κάθε είδους προβλήματα επιχειρήσεων και διακυβέρνησης. Η δημοτικότητα του “Blockchain” μπορεί να είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι όσον αφορά την καινοτομία, αλλά έχει επίσης ως αποτέλεσμα η λέξη να σημαίνει πάρα πολλά πράγματα για πάρα πολλούς ανθρώπους και στο τέλος σχεδόν τίποτα συγκεκριμένο.
Η λέξη “blockchain” είναι σαν τη λέξη “όχημα” στο ότι και οι δύο περιγράφουν μια ευρεία κατηγορία τεχνολογίας. Αλλά σε αντίθεση με τη λέξη “blockchain” κανείς δεν σας ρωτάει ποτέ, «Πως νιώθεις για το όχημα;» ή αναφωνεί με ενθουσιασμό, «το έχω! Μπορούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα με το όχημα”. Και ενώ ο καθένας θα μπορούσε να συζητήσει για την «τεχνολογία οχημάτων», ακόμη και αυτό θα ήταν μια περίεργη και αφηρημένη συζήτηση. Πιθανότατα θα πρέπει να μιλάει για αυτοκίνητα, τρένα, σκάφη ή πυραύλους, ανάλογα με το τι οχήματα τον ενδιαφέρουν. Και στο “blockchain” ισχύει το ίδιο. Δεν υπάρχει πλέον ένα μόνο “Blockchain” και η κατηγορία “τεχνολογία blockchain” είναι πολύ ευρεία.
Υπάρχει ένα πράγμα που σίγουρα γνωρίζουμε ότι είναι τεχνολογία blockchain και αυτό είναι το Bitcoin. Αυτό το γνωρίζουμε με βεβαιότητα επειδή η λέξη “blockchain” εφευρέθηκε αρχικά για να ονομάσει και να περιγράψει το κατανεμημένο ledger (σαν λογιστικό βιβλίο ή βιβλίο συναλλαγών bitcoin) που δημιουργείται από το δίκτυο του Bitcoin. Ένα blockchain συλλέγει πληροφορίες και τις ομαδοποιεί, οι ομάδες αυτές είναι γνωστές ως blocks, και περιέχουν σύνολα πληροφοριών. Τα blocks έχουν συγκεκριμένη χωρητικότητα και όταν γεμίσουν συνδέονται με το προηγούμενο γεμάτο block, σχηματίζοντας έτσι μια αλυσίδα δεδομένων γνωστή ως «blockchain».
Αλλά από την εφεύρεση του Bitcoin το 2008, υπήρξαν πολλά άτομα, εταιρείες, κοινοπραξίες και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί που δημιούργησαν νέα δίκτυα ή εργαλεία software που δανείζονται κάτι από το Bitcoin — ίσως να δανείζονται άμεσα κώδικα από το Bitcoin ή ίσως απλά να βασίζονται σε τεχνολογικές ή της θεωρίας παιγνίων ιδέες που αποκαλύφθηκαν με την εμφάνιση του Bitcoin. Έχετε πιθανώς ακούσει για ορισμένες από αυτές τις τεχνολογίες και εταιρείες ή έχετε δει τα λογότυπά τους.
Εκτός από το ότι εμπνέονται κατά κάποιον τρόπο από το Bitcoin, τι έχουν όλες αυτές οι τεχνολογίες από κοινού; Υπάρχει κάτι που μπορούμε να πούμε ότι ισχύει πάντα για την τεχνολογία blockchain; Η απάντηση είναι πως ναι και θα εξηγηθεί παρακάτω:
Κοινά χαρακτηριστικά των blockchains
Όλες οι τεχνολογίες blockchain πρέπει να έχουν τρία δομικά στοιχεία: δικτύωση peer-to-peer, consensus mechanisms (μηχανισμοί συναίνεσης) και blockchain (!), ή αλλιώς hash-linked data structures (δομές δεδομένων συνδεδεμένων με κατακερματισμό). Ίσως αναρωτιέστε γιατί τα αποκαλούμε τεχνολογίες blockchain εάν το blockchain είναι μόνο ένα από τα τρία βασικά μέρη. Η απάντηση είναι ότι μάλλον είναι καλό branding name. Από τότε που ήταν διαδεδομένα το Napster και το BitTorrent και το ευρύ κοινό δυστυχώς έχει συσχετίσει τα δίκτυα peer-to-peer με πειρατεία και παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, η λέξη αυτή απορρίφθηκε. Ο «consensus mechanism» ακούγεται πολύ ακαδημαϊκός και αρκετά δύσκολος για να εξηγεί σαν λέξη ένα προϊόν, έτσι απορρίφθηκε και αυτη η λέξη. Ενώ το “blockchain” ακούγεται και ενδιαφέρον και νέο.
Αλλά η κατανόηση κάθε ενός από αυτά τα τρία δομικά στοιχεία ξεχωριστά κάνει ευκολότερη την κατανοήση της τεχνολογίας blockchain. Αυτό συμβαίνει γιατί μπορούμε να γράψουμε μια απλή επεξηγηματική πρόταση για το πώς τα τρία αυτά μέρη επιτυγχάνουν ένα χρήσιμο αποτέλεσμα:
Οι συνδεδεμένοι υπολογιστές έρχονται σε συμφωνία πάνω στα κοινόχρηστα δεδομένα.
Αυτό ουσιαστικά πρέπει να κάνει μια τεχνολογία blockchain. Θα πρέπει να επιτρέπει σε συνδεδεμένους υπολογιστές να έρχονται σε συμφωνία πάνω στα κοινόχρηστα δεδομένα. Και κάθε μέρος αυτής της πρότασης αντιστοιχεί στα τρία δομικά στοιχεία μας.
Συνδεδεμένοι υπολογιστές. Οι υπολογιστές είναι συνδεδεμένοι σε ένα δίκτυο peer-to-peer. Εάν ο υπολογιστής σας είναι μέρος ενός δικτύου blockchain τότε επικοινωνεί απευθείας με άλλους υπολογιστές σε αυτό το δίκτυο, και όχι μέσω ενός κεντρικού διακομιστή που ανήκει σε μια εταιρεία ή σε κάποια άλλο συγκεντρωτικό σημείο.
Έρχονται σε συμφωνία. Η συμφωνία μεταξύ όλων των συνδεδεμένων υπολογιστών διευκολύνεται χρησιμοποιώντας έναν consensus mechanism. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν κανόνες γραμμένοι στο λογισμικό που εκτελούν οι συνδεδεμένοι υπολογιστές και αυτοί οι κανόνες διασφαλίζουν ότι όλοι οι υπολογιστές στο δίκτυο παραμένουν συγχρονισμένοι και συμφωνούν μεταξύ τους.
Κοινόχρηστα δεδομένα. Και σε αυτό που όλοι συμφωνούν είναι τα κοινόχρηστα δεδομένα που ονομάζονται blockchain. Το “Blockchain” σημαίνει απλώς ότι τα δεδομένα είναι σε συγκεκριμένη μορφή. Αυτή η μορφή απλώς καθιστά τα δεδομένα πιο εύκολα για τα μηχανήματα που επαληθεύουν τη συνοχή ενός μεγάλου και συνεχώς αυξανόμενου αρχείου καταγραφής δεδομένων. Οι μεταγενέστερες καταχωρήσεις δεδομένων πρέπει πάντα να αναφέρονται σε προηγούμενες καταχωρήσεις, δημιουργώντας έτσι μια συνδεδεμένη αλυσίδα δεδομένων. Οποιαδήποτε απόπειρα αλλαγής μιας πρώιμης καταχώρησης συνεπάγεται και την αλλαγή κάθε επόμενης καταχώρησης, διαφορετικά οι ψηφιακές υπογραφές που είναι ενσωματωμένες στα δεδομένα θα αποκαλύψουν αναντιστοιχία. Το πώς όλα αυτά λειτουργούν είναι πέρα από το πεδίο αυτού του οδηγού, αλλά κυρίως σχετίζεται με την επιστήμη της κρυπτογραφίας και των ψηφιακών υπογραφών. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να σας πουν ότι αυτό τα blockchain «immutable (αμετάβλητα)», που δεν είναι 100% ακριβές. Η δομή δεδομένων του blockchain θα εμφανίσει τις αλλαγές, αλλά εάν τα άτομα που χρησιμοποιούν τους συνδεδεμένους υπολογιστές επιλέξουν να αποδεχτούν ή να αγνοήσουν τις αλλαγές θα κρίνει κατά πόσο οι αλλαγές αυτές θα μείνουν ή όχι.
Το Bitcoin σαν παράδειγμα
Η εξήγηση του τρόπου λειτουργίας των παραπάνω στο Bitcoin αποτελεί ένα χρήσιμο παράδειγμα.
Ποιοι είναι οι συνδεδεμένοι υπολογιστές στην τεχνολογία blockchain του Bitcoin; Είναι οποιεσδήποτε συσκευές στο Διαδίκτυο που χρησιμοποιούν λογισμικό συμβατό με Bitcoin. Αυτό το λογισμικό θα μπορούσε να είναι ένα πορτοφόλι ή θα μπορούσε να είναι λογισμικό για «mining» του bitcoin. Εάν, για παράδειγμα, χρησιμοποιείτε ένα πορτοφόλι Bitcoin στο τηλέφωνό σας, τότε όποτε στέλνετε ή λαμβάνετε συναλλαγές Bitcoin, το τηλέφωνό σας επικοινωνεί απευθείας με άλλους υπολογιστές που χρησιμοποιούν λογισμικό Bitcoin, αυτό είναι peer-to-peer. Ορισμένα άτομα αισθάνονται άβολα να χρησιμοποιούν τόσο σημαντικό λογισμικό στις προσωπικές τους συσκευές και αυτό είναι λογικό, επειδή εάν δεν είστε προσεκτικοί όταν εκτελείτε αυτό το λογισμικό, θα μπορούσατε κατά λάθος να χάσετε τα bitcoin σας. Έτσι, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να χρησιμοποιούν ένα πορτοφόλι Bitcoin που δημιουργήθηκε και συντηρείται από μια εταιρεία. Σε αυτήν την περίπτωση, το πορτοφόλι στο smartphone σας θα μιλήσει με έναν διακομιστή που διατηρεί η εταιρεία και αυτός ο διακομιστής συνδέεται στο δίκτυο peer-to-peer εκ μέρους σας.
Τι γίνεται με το consensus mechanism στο Bitcoin; Λοιπόν, όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε consensus mechanism, είναι μια σειρά κανόνων γραμμένων σε κώδικα υπολογιστή. Για να είναι συμβατό με το δίκτυο Bitcoin, οποιοδήποτε λογισμικό χρησιμοποιείτε στη συσκευή σας με σύνδεση στο Διαδίκτυο πρέπει να ακολουθεί αυτούς τους κανόνες. Εάν το λογισμικό σας έχει τροποποιηθεί για να προσπαθήσει να παραβιάσει τους κανόνες, τότε τα μηνύματα που στέλνει στο Διαδίκτυο θα αγνοηθούν από όλους τους άλλους υπολογιστές που χρησιμοποιούν το πρωτότυπο λογισμικό που τηρεί τους κανόνες.
Δύο βασικοί κανόνες στο consensus mechanism
Υπάρχουν πολλοί κανόνες στο consensus mechanism του Bitcoin, αλλά μπορούμε να τονίσουμε δύο από αυτούς εδώ και να τους περιγράψουμε στο περίπου:
- Κανείς δεν μπορεί να στείλει bitcoin που δεν έχουν λάβει ήδη από κάποιον άλλον ή από μια coinbase συναλλαγή.
- Κάθε 10 λεπτά ένας από τους συνδεδεμένους υπολογιστές επιλέγεται για να επιλέξει τη σειρά των έγκυρων συναλλαγών για αυτήν την περίοδο, αυτός ο υπολογιστής μπορεί να δημιουργήσει μια coinbase συναλλαγή.
Θυμηθείτε, ότι οι συνδεδεμένοι υπολογιστές επικοινωνούν απευθείας ο ένας με τον άλλο και λάβετε υπόψη ότι αυτοί οι υπολογιστές θα μπορούσαν να είναι οπουδήποτε στον κόσμο, μιας και όλο αυτό λαμβάνει μέρος στο Διαδίκτυο.
Εάν ορισμένοι υπολογιστές βρίσκονται, για παράδειγμα, στην Κίνα και άλλοι στις ΗΠΑ, είναι πιθανό ότι θα βγουν εκτός συγχρονισμού, επειδή τα μηνύματα σχετικά με τις συναλλαγές θα προέρχονται από διαφορετικά μέρη του κόσμου και θα διαδίδονται μέσω του Διαδικτύου σε διαφορετικές ταχύτητες. Ένας συνδεδεμένος υπολογιστής στην Κίνα μπορεί να πιστεύει ότι οι πιο πρόσφατες συναλλαγές έγιναν με την σειρά: A, B, C. Ενώ ένας υπολογιστής στις ΗΠΑ μπορεί να τους έχει δει με την αντίστροφη σειρά C, B, A. Πώς διασφαλίζουμε ότι όλοι οι υπολογιστές συμφωνούν στην σειρά; Όπως ορίζει ο κανόνας 2, κάθε 10 λεπτά ένας υπολογιστής επιλέγεται για να δηλώσει την έγκυρη σειρά συναλλαγών για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, και στη συνέχεια επιλέγεται ένας άλλος, και ούτω καθεξής. Στην επιστήμη των υπολογιστών αυτή η ρύθμιση ονομάζεται επαναλαμβανόμενη εκλογή ηγέτη, αλλά σε αντίθεση με τις κανονικές πολιτικές εκλογές, αυτός ο ηγέτης επιλέγεται απλά τυχαία.
Σημειώστε επίσης ότι ο κανόνας 2 ορίζει ότι ο αρχηγός μπορεί να δώσει μόνο τη σειρά των έγκυρων συναλλαγών. Εάν ο επιλεγμένος ηγέτης προσπαθούσε να συμπεριλάβει μια συναλλαγή όπου έδινε στον εαυτό του εκατομμύρια πλαστά bitcoin, τότε θα είχε παραβεί τον κανόνα 1. Αυτά τα μηνύματα-απάτη αγνοούνται απλώς από τους υπόλοιπους υπολογιστές σύμφωνα με τους κανόνες του consensus mechanism.
Τι είναι μια coinbase συναλλαγή;
Ο επιλεγμένος ηγέτης μπορεί, ωστόσο, να γράψει μια coinbase συναλλαγή η οποία θα ανταμείψει τους συνδεδεμένους υπολογιστές για την έντιμη δουλειά τους στη διατήρηση του δικτύου. Αυτή η συναλλαγή, η οποία είναι μια ειδική συναλλαγή στο πρωτόκολλο του Bitcoin, δημιουργεί νέα bitcoin από το τίποτα, σαν ανταμοιβή για τους miners (συνδεδεμένους υπολογιστές), αλλά πρέπει να ακολουθεί κάποιους κανόνες βάση ενός προκαθορισμένου πλαισίου (δεν μπορεί να επιλέξει το μέγεθος της ανταμοιβής). Αυτό το πλαίσιο είναι ένας άλλος κανόνας στο consensus mechanism του Bitcoin.
Κοινόχρηστα δεδομένα
Τέλος, υπάρχουν και τα κοινόχρηστα δεδομένα του Bitcoin, το blockchain του. Αυτή είναι απλώς μια λίστα με όλες τις συναλλαγές Bitcoin που έχουν πραγματοποιηθεί από την έναρξη του δικτύου το 2009.
Οι συναλλαγές δεν έχουν μέσα τους ονόματα που αναγνωρίζονται από έναν άνθρωπο. Αντ’ αυτού, ο αποστολέας και ο παραλήπτης αντιπροσωπεύονται από αυτό που ονομάζεται public address (δημόσια διεύθυνση). Είναι μια ψευδοτυχαία αλλά μοναδική σειρά γραμμάτων και αριθμών που δημιουργείται τοπικά στο smartphone ή τον υπολογιστή ενός συγκεκριμένου χρήστη Bitcoin. Μοιάζει με αυτό, bc1qfw7rn3pxd8xy3tvrgwt764ld4qtkyn7w3hu9vg και η συσκευή του χρήστη θα δημιουργήσει επίσης ένα αντίστοιχο private-secret key (ιδιωτικό-μυστικό κλειδί) το οποίο είναι άλλη μια ψευδοτυχαία αλλά μοναδική σειρά γραμμάτων και αριθμών που χρησιμοποιείται στην υπογραφή των συναλλαγών που αποστέλουν χρήματα από αυτήν τη διεύθυνση. Σκεφτείτε το σαν έναν κωδικό πρόσβασης. Συνολικά, ωστόσο, το blockchain είναι πολύ απλό υπό την έννοια ότι είναι απλώς μια λίστα συναλλαγών μεταξύ διευθύνσεων που παρουσιάζονται με τρόπο που διευκολύνει τους υπολογιστές να επαληθεύουν τα δεδομένα.
Πως οι διαφορετικές τεχολογίες blockchain μπορεί να διαφέρουν;
Τι γίνεται με τις άλλες τεχνολογίες blockchain εκτός του Bitcoin; Όλες ακολουθούν το ίδιο πρότυπο. Έχουν μια δικτύωση peer-to-peer, ένα consensus mechanism και ένα blockchain και θα επιτρέψουν στους συνδεδεμένους υπολογιστές να έρθουν σε συμφωνία πάνω στα κοινόχρηστα δεδομένα.
Ωστόσο, υπάρχουν δύο πράγματα που μπορεί να διαφέρουν από το Bitcoin. Τα κοινόχρηστα δεδομένα μπορεί να είναι διαφορετικά και το consensus mechanism μπορεί να κατασκευάζεται με διαφορετική σχεδίαση.
Διαφορετικά δεδομένα
Όσον αφορά το πως θα μπορούν να διαφέρουν τα δεδομένα, αντί να είναι μια λίστα bitcoin συναλλαγών, τα κοινόχρηστα δεδομένα θα μπορούσαν να είναι ψήφοι σε εκλογές, ή διαπιστευτήρια ταυτοποίησης (σκεφτείτε το σαν μια tokenized άδεια οδήγησης). Ή τα δεδομένα θα μπορούσαν να είναι η τρέχουσα κατάσταση ενός υπολογισμού που εκτελείται. Με άλλα λόγια, τα δεδομένα θα μπορούσαν να σχετίζονται με έναν παγκόσμιο υπολογιστή στον οποίο επιτρέπεται σε οποιονδήποτε να γράψει ή να διαβάσει δεδομένα. Αυτός είναι ένας τρόπος για να περιγραφεί το Ethereum, ένα άλλο ανοιχτό δίκτυο blockchain εμπνευσμένο από το Bitcoin.
Το consensus mechanism θα μπορούσε επίσης να είναι διαφορετικό από του Bitcoin. Αυτές οι διαφορές δεν είναι απαραίτητα καλές ή κακές. Να θυμάστε ότι το “blockchain” είναι σαν το “όχημα”. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστείτε ένα σκάφος, άλλες φορές ένα πύραυλο. Δεν είναι όλα τα οχήματα καλά για όλες τις περιπτώσεις.
Διαφορετικές επιλογές στην σχεδίαση του consensus mechanism
Υπάρχουν τρεις σημαντικές επιλογές στην σχεδίαση που μπορεί να κάνουν το consensus mechanism διαφορετικό από το Bitcoin. Αυτές οι επιλογές (ή συμβιβασμοί) αξίζουν μια πολύ μεγαλύτερη συζήτηση, αλλά εδώ είναι μια βασική επισκόπηση:
- Άνοιχτό ή κλειστό; Το consensus mechanism επιτρέπει στον οποιονδήποτε να συμμετάσχει ή περιορίζεται η συμμετοχή σε ταυτοποιημένα άτομα στο δίκτυο που είχαν προηγουμένως λάβει διαπιστευτήρια πρόσβασης από μια εταιρεία, μια κοινοπραξία ή κάποια άλλη συγκεντρωτική οργάνωση που δημιουργεί ή εφαρμόζει την τεχνολογία blockchain; Με άλλα λόγια είναι ένα ανοιχτό δίκτυο (όπως το Διαδίκτυο) ή ένα κλειστό ή επιτρεπόμενο δίκτυο (όπως ένα εταιρικό intranet)
- Ιδιωτικό ή Διαφανές; Το consensus mechanism ευνοεί την ιδιωτικότητα των δεδομένων σε σχέση με τη διαφάνεια και τη δυνατότητα ελέγχου των δεδομένων; Ή αντιστρόφως; Σε κάποιο βαθμό, αυτός είναι ένας συμβιβασμός. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι όλοι οι υπολογιστές πρέπει να έρθουν σε συμφωνία σχετικά με τα κοινόχρηστα δεδομένα. Εάν τα δεδομένα ήταν ιδιωτικά για λίγα άτομα, τότε μόνο τα άτομα στο δίκτυο θα μπορούσαν να επαληθεύσουν και να συμφωνήσουν για τα δεδομένα.
- Η ασφάλεια στην άκρη ή στο κέντρο; Το consensus mechanism θέτει την ασφάλεια στην άκρη του δικτύου ή στο κέντρο του. Τα ανοιχτά δίκτυα blockchain όπως το Bitcoin έχουν consensus mechanisms που ωθούν την ευθύνη για την ασφάλεια στην άκρη του δικτύου, στους μεμονωμένους υπολογιστές που ανήκουν και ελέγχονται από τους χρήστες. Έτσι, εάν λάβετε bitcoin στο smartphone σας χρησιμοποιώντας ένα πορτοφόλι, για παράδειγμα, η συσκευή σας είναι η μόνη συσκευή σε ολόκληρο το δίκτυο που μπορεί τώρα να δαπανήσει αυτά τα bitcoin. Χωρίς το μυστικό κλειδί που δημιουργείται στο τηλέφωνό σας, τα bitcoin δεν μπορούν ποτέ να μετακινηθούν. Αυτό έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τα συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών πριν από το Bitcoin, όπου ένας μεσάζοντας όπως μια εταιρεία πιστωτικών καρτών θα μπορούσε να εισέλθει και να αντιστρέψει μια συναλλαγή ή να μεταφέρει χρήματα από τον λογαριασμό σας χωρίς να χρειάζεται να κάνετε κάποια ενέργεια με την κάρτα ή την τραπεζική σας εφαρμογή. Το να υπάρχει η ασφάλεια στην άκρη του δικτύου μπορεί να είναι μειονέκτημα για κάποιον που χάνει το τηλέφωνό του και δεν έχει δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας των διαπιστευτηρίων του, αλλά είναι επίσης ένα πλεονέκτημα σε ολόκληρο το σύστημα, επειδή δεν υπάρχει πλέον ένα κεντρικό μέρος που θα μπορούσε να παραβιαστεί ή να είναι ανέντιμο και έτσι να βάλει τα χρήματα ή τα δεδομένα όλων σε κίνδυνο. Οι permissioned τεχνολογίες blockchain διατηρούν κάποια ισχύ στο κέντρο του δικτύου επειδή έτσι θα υπάρχει ένα μέρος που θα βασίζεται στην ταυτοποίηση των επιτρεπόμενων υπολογιστών που συμμετέχουν και θα τους παρέχει διαπιστευτήρια πρόσβασης.
Αυτές είναι οι κυριότερες πιθανές διαφορές μεταξύ των τεχνολογιών blockchain. Υπάρχει ακόμη αρκετός χώρος για παραπάνω επεξεργασία, περισσότερες λεπτομέρειες και μελλοντικές δυνατότητες, αλλά ελπίζουμε να έχετε καλύτερη κατανόηση στη βασική αρχιτεκτονική αυτών των συναρπαστικών νέων εργαλείων. Απλώς να θυμάστε, η τεχνολογία blockchain σημαίνει ότι οι συνδεδεμένοι υπολογιστές έρχονται σε συμφωνία πάνω στα κοινόχρηστα δεδομένα.
Τι είναι τα Crypto Tokens
Ο όρος crypto token αναφέρεται σε ένα ειδικό εικονικό token νομίσματος ή έναν τρόπο με τον οποίο εκφράζονται τα κρυπτονομίσματα. Αυτά τα tokens αντιπροσωπεύουν assets ή utilities του ίδιου του blockchain που βρίσκονται και μπορούν να γίνουν trade. Τα crypto tokens χρησιμοποιούνται συχνά για τη συγκέντρωση χρημάτων μέσω crowdfunding, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο άλλων πραγμάτων. Αυτά τα tokens συνήθως δημιουργούνται, διανέμονται, πωλούνται και κυκλοφορούν μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται initial coin offering (ICO), η οποία περιλαμβάνει το crowdfunding για τη χρηματοδότηση του project. Οι επενδυτές που ενδιαφέρονται για το project ή την εταιρεία πίσω από αυτό μπορούν να αγοράσουν αυτά τα tokens και να τα χρησιμοποιήσουν για διάφορους λόγους.
Για παράδειγμα, μπορείτε να έχετε crypto token που θα αντιπροσωπεύει έναν ορισμένο αριθμό πόντων επιβράβευσης πελατών σε ένα blockchain που θα χρησιμοποιείται για τη διαχείριση τέτοιων λεπτομερειών για μια αλυσίδα λιανικής. Μπορεί να υπάρχει ένα άλλο crypto token που θα δίνει το δικαίωμα στον κάτοχο του να δει 10 ώρες ροής περιεχομένου σε ένα blockchain που θα περιέχει video. Ένα άλλο crypto token μπορεί ακόμη και να αντιπροσωπεύει άλλα κρυπτονομίσματα, όπως ένα crypto token που ισούται με 15 bitcoin σε ένα συγκεκριμένο blockchain. Ένα άλλο crypto token μπορεί να χρησιμοποιείται ως μερίδιο/μετοχή της εταιρείας. Αυτά τα crypto tokens είναι tradable και μεταβιβάσιμα μεταξύ των διαφόρων χρηστών που συμμετέχουν στο blockchain.
Crypto Tokens vs. Cryptocurrencies vs. Altcoins
Ο όρος crypto token συχνά χρησιμοποιείται με λάθος τρόπο και μπερδεύεται με τις λέξεις cryptocurrency και altcoins στον κόσμο των εικονικών νομισμάτων. Όμως αυτοί οι όροι διαφέρουν μεταξύ τους.
Το cryptocurrency είναι ένα νόμισμα που χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση πληρωμών σε ένα blockchain, με το πιο δημοφιλές cryptocurrency να είναι το Bitcoin. Το cryptocurrency είναι το υπερσύνολο, ενώ τα altcoins (και τα crypto tokens) είναι δύο υποομάδες του υπερσυνόλου.
Τα Altcoins είναι εναλλακτικά cryptocurrencies που ξεκίνησαν μετά τη μαζική επιτυχία που πέτυχε το Bitcoin. Ο όρος σημαίνει εναλλακτικά νομίσματα – δηλαδή – εκτός άλλα εκτός του Bitcoin. Κυκλοφόρησαν και ως βελτιωμένες παραλλάγες του Bitcoin που ισχυρίζονταν ότι θα διορθώσουν μερικά από τα προβλήματα του Bitcoin. Το Litecoin, το Bitcoin Cash και το Dogecoin είναι κοινά παραδείγματα altcoins. Αν και το καθένα έχει πετύχει μια μικρή ή μεγάλη επιτυχία, κανένα project δεν κατάφερε να κερδίσει την δημοτικότητα του Bitcoin.
Τα cryptocurrencies και τα altcoins είναι ουσιαστικά εικονικά νομίσματα που έχουν τα δικά τους blockchains και χρησιμοποιούνται κυρίως ως μέσο για ψηφιακές πληρωμές. Από την άλλη πλευρά, τα crypto tokens λειτουργούν πάνω σε ένα blockchain και λειτουργούν ως μέσο για τη δημιουργία και εκτέλεση αποκεντρωμένων εφαρμογών και smart contracts και αυτά τα tokens χρησιμοποιούνται για τη διευκόλυνση των συναλλαγών.
Τι είναι τα StableCoins
Τα Stablecoins είναι μια κατηγορία κρυπτονομισμάτων που επιχειρούν να προσφέρουν σταθερότητα στις τιμές τους και υποστηρίζονται από ένα απόθεμα ενός περιουσιακού στοιχείου. Τα Stablecoins έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον καθώς προσπαθούν να προσφέρουν τα θετικά και από τους δύο κόσμους – την άμεση επεξεργασία, την ασφάλεια και το απόρρητο των πληρωμών των κρυπτονομισμάτων και τις σταθερές τιμές χωρίς μεγάλη μεταβλητότητα των νομισμάτων fiat (Fiat ονομάζονται τα παραδοσιακά νομίσματα όπως ευρώ, δολάριο κλπ).
Κατανόηση των Stablecoins
Ενώ το bitcoin παραμένει το πιο δημοφιλές cryptocurrency, τείνει να έχει πρόβλημα λόγω της υψηλής μεταβλητότητας της τιμής του. Για παράδειγμα, αυξήθηκε από το επίπεδο των 13.000 δολαρίων τον Νοέμβριο του 2020 σε πάνω από 60.000 δολάρια τον Μάρτιο του 2021 και στη συνέχεια μειώθηκε κατά περίπου 50% στο επίπεδο των 33.000 δολαρίων τον Ιούνιο του 2021. Ακόμη και οι ενδοημερήσιες μεταβολές των τιμών μπορεί να είναι μεγάλες. Είναι σύνηθες να βλέπουμε ένα cryptocurrency να έχει μεταβολές ακόμα και πάνω από 10% προς οποιαδήποτε κατεύθυνση (είτε θετικές είτε αρνητικές) μέσα σε λίγες ώρες.
Αυτό το είδος βραχυπρόθεσμης αστάθειας καθιστά το bitcoin και άλλα δημοφιλή κρυπτονομίσματα ακατάλληλα για καθημερινή χρήση από το κοινό. Ουσιαστικά, ένα νόμισμα θα πρέπει να λειτουργεί ως μέσο χρηματικής ανταλλαγής και ως τρόπος αποθήκευσης της χρηματικής αξίας και η αξία του θα πρέπει να παραμείνει σχετικά σταθερή σε μεγάλα χρονικά διαστήματα. Οι χρήστες δεν θα το υιοθετήσουν αν δεν είναι σίγουροι ότι η αγοραστική τους δύναμη θα είναι η ίδια στο άμεσο μέλλον.
Ιδανικά, ένα cryptocurrency θα πρέπει να διατηρεί την αγοραστική του δύναμη και να έχει τον χαμηλότερο δυνατό πληθωρισμό, αρκετό ώστε να ενθαρρύνει τη δαπάνη των tokens αντί για την αποθήκευση τους. Τα Stablecoins παρέχουν μια λύση προς την επίτευξη αυτού.
Λόγοι για την σταθερότητα των τιμών
Δύο βασικοί λόγοι για τη σταθερότητα των τιμών των νομισμάτων fiat είναι τα αποθεματικά που τα υποστηρίζουν και οι έγκαιρες ενέργειες στην αγορά από τις αρμόδιες αρχές ελέγχου, όπως οι κεντρικές τράπεζες. Δεδομένου ότι τα νομίσματα fiat συνδέονται με ένα περιουσιακό στοιχείο, όπως με αποθέματα χρυσού ή συναλλάγματος που ενεργούν ως εγγύηση, οι τιμές τους δεν κινδυνεύουν από μεγάλες μεταβολές.
Ακόμα και σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις, όταν οι τιμή ενός νομίσματος μπορεί να κινηθεί δραστικά, οι αρμόδιες αρχές ελέγχου επεμβαίνουν και ελέγχουν τη ζήτηση και την προσφορά του νομίσματος για να διατηρήσουν τη σταθερότητα της τιμής. Το μεγαλύτερο μέρος των κρυπτονομισμάτων στερείται και των δύο αυτών βασικών χαρακτηριστικών – δεν έχουν κάποιο αποθεματικό που υποστηρίζει την αξία τους και δεν έχουν κάποια κεντρική αρχή ελέγχου που θα ελέγχει τις τιμές όταν απαιτείται.
Τα Stablecoins προσπαθούν να γεφυρώσουν αυτό το χάσμα μεταξύ των νομισμάτων fiat και των κρυπτονομισμάτων. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες stablecoins, όλες με βάση το πως δουλεύουν.
Fiat-Collateralized Stablecoins
Τα Fiat-Collateralized Stablecoins διατηρούν αποθεματικό ενός fiat νομίσματος, όπως το δολάριο των ΗΠΑ, ως εγγύηση για την έκδοση κατάλληλου αριθμού κρυπτονομισμάτων. Άλλες μορφές εγγύησης μπορεί να περιλαμβάνουν πολύτιμα μέταλλα όπως ο χρυσός ή το ασήμι, καθώς και εμπορεύματα όπως το πετρέλαιο, αλλά τα περισσότερα από τα σημερινά fiat-collateralized stablecoins χρησιμοποιούν αποθέματα σε δολάρια.
Τα αποθεματικά αυτά διατηρούνται από ανεξάρτητους θεματοφύλακες και ελέγχονται τακτικά για την τήρηση της απαραίτητων κανόνων. Το Tether (USDT) και το USDC είναι δημοφιλή stablecoins που έχουν αξία ισοδύναμη με αυτήν ενός δολαρίου ΗΠΑ και υποστηρίζονται από καταθέσεις σε δολάρια.
Crypto-Collateralized Stablecoins
Τα Crypto-Collateralized Stablecoins υποστηρίζονται από άλλα κρυπτονομίσματα. Δεδομένου ότι το αποθεματικό κρυπτονομισμάτων μπορεί επίσης να είναι επιρρεπές σε υψηλή μεταβλητότητα, τέτοια σταθερά νομίσματα συνήθως είναι “υπερ-εξασφαλισμένα” – δηλαδή, ένας μεγαλύτερος αριθμός από cryptocurrency tokens διατηρείται ως αποθεματικό για την έκδοση χαμηλότερου αριθμού stablecoins.
Για παράδειγμα, Ethereum αξίας 2.000 δολαρίων μπορεί να διατηρηθεί ως αποθεματικό για την έκδοση stablecoins αξίας 1.000 δολαρίων που αντέχουν για έως και 50% μεταβολών του αποθεματικού. Οι συχνότεροι έλεγχοι των λογαριασμών αυξάνουν τη σταθερότητα της τιμής. Με την υποστήριξη του Ethereum, το DAI του MakerDAO συνδέεται με το δολαρίο (δηλάδη 1 DAI = 1 USD) και επιτρέπει τη χρήση ενός κρυπτονομισμάτων ως αποθεματικό.
Non-Collateralized (algorithmic) Stablecoins
Τα Non-Collateralized Stablecoins δεν χρησιμοποιούν κανένα αποθεματικό αλλά περιλαμβάνουν έναν μηχανισμό λειτουργίας, όπως αυτός μιας κεντρικής τράπεζας, για να διατηρήσουν μια σταθερή τιμή. Για παράδειγμα, το Ampleforth (AMPL) χρησιμοποιεί έναν μηχανισμό συναίνεσης για να αυξήσει ή να μειώσει τo supply των tokens ανάλογα με τις ανάγκες καθημερινά.
Τέτοιες ενέργειες είναι παρόμοιες με την εκτύπωση τραπεζογραμματίων από μια κεντρική τράπεζα για τη διατήρηση της τιμής ενός νομίσματος fiat. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί εφαρμόζοντας ένα smart contract σε μια αποκεντρωμένη πλατφόρμα που μπορεί να λειτουργεί με αυτόνομο τρόπο.
Τι είναι ένα πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων
Το cryptocurrency wallet είναι ένα ψηφιακό πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων που επιτρέπει στους χρήστες να διαχειρίζονται διαφορετικά είδη κρυπτονομισμάτων (πχ. Bitcoin, Ethereum κτλ). Ένα cryptocurrency wallet βοηθά κάποιον να ανταλλάσσει χρήματα εύκολα. Οι συναλλαγές είναι ασφαλείς, καθώς υπογράφονται χρησιμοποιώντας κρυπτογράφηση. Το πορτοφόλι είναι προσβάσιμο από συσκευές που μπορούν να συνδεθούν στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων κινητών. Το απόρρητο και η ταυτότητα του χρήστη διατηρούνται κρυφά. Έτσι, ένα πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων παρέχει όλες τις δυνατότητες που είναι απαραίτητες για ασφαλείς μεταφορές και συναλλαγές μεταξύ των χρηστών.
Είναι πολύ παρόμοιο με τη διαδικασία αποστολής ή ανάληψης χρημάτων μέσω PayPal ή οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας που χρησιμοποιείται σήμερα, αλλά αντ’ αυτού στα cryptocurrency wallets χρησιμοποιούνται cryptocurrency. Μερικά παραδείγματα είναι: Coinomi, Blockchain.info, Jaxx, Exodus. Υπάρχουν πολλά περισσότερα πορτοφόλια με βάση τις ανάγκες που έχετε και την ασφάλεια που χρειάζεστε.
Πως λειτουργόυν;
Αρχικά, χρειάζεται να εξηγηθεί τι είναι τα ιδιωτικά και τα δημόσια κλειδιά και πώς αυτά τα κλειδιά σχετίζονται με ένα πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων. Κάθε φορά που δημιουργείτε ένα τέτοιο πορτοφόλι, σας παρέχεται ένα ιδιωτικό κλειδί και ένα δημόσιο κλειδί που σχετίζεται με το πορτοφόλι σας. Ας χρησιμοποιήσουμε το email ως παράδειγμα. Εάν θέλετε να λάβετε email από κάποιον, θα του δώσετε τη διεύθυνση email σας. Ωστόσο, όταν δίνετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας δεν σημαίνει ότι κάποιος θα μπορεί να στείλει email μέσω του λογαριασμού σας. Κάποιος θα πρέπει να γνωρίζει τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού email σας για να το κάνει αυτό. Τα πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων ακολουθούν μια παρόμοια διαδικασία χρησιμοποιώντας ένα δημόσιο κλειδί και ένα ιδιωτικό κλειδί μαζί. Ένα δημόσιο κλειδί είναι παρόμοιο με τη διεύθυνση email σας που μπορείτε να το δώσετε στον οποιονδήποτε.
Το ιδιωτικό κλειδί είναι απόρρητο. Είναι παρόμοιο με τον κωδικό πρόσβασής σας, δεν πρέπει να χακαριστεί και δεν πρέπει να το αποκαλύψετε σε κανέναν. Χρησιμοποιείτε αυτό το ιδιωτικό κλειδί για να δαπανήσετε τα χρήματά σας. Εάν κάποιος αποκτήσει πρόσβαση στο ιδιωτικό σας κλειδί, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο λογαριασμός σας να παραβιαστεί και ενδέχεται να καταλήξετε να χάσετε όλες τις καταθέσεις κρυπτονομισμάτων που υπάρχουν στο λογαριασμό σας.
Χαρακτηριστικα
Τώρα που γνωρίζετε πώς λειτουργούν τα cryptocurrency wallets, είναι επιτακτική ανάγκη να γνωρίζετε τα χαρακτηριστικά τους. Εδώ είναι μερικά από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά τους:
- Εύχρηστο – Να είναι ακριβώς όπως οποιοδήποτε άλλο λογισμικό ή πορτοφόλι που χρησιμοποιείτε για τις καθημερινές σας συναλλαγές.
- Ασφαλές – Αυτό κατά κύριο λόγο είναι θέμα ασφάλειας του προσωπικού σας κλειδιού.
- Επιτρέπει άμεσες συναλλαγές παγκοσμίως – Χωρίς εμπόδια και χωρίς μεσάζοντες.
- Χαμηλές χρεώσεις συναλλαγής – Το κόστος μεταφοράς χρημάτων είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι με τις παραδοσιακές τράπεζες.
- Επιτρέπει συναλλαγές σε πολλά κρυπτονομίσματα – Αυτό σας βοηθά να κάνετε εύκολα μετατροπές νομισμάτων.
Τύποι πορτοφολιών
Υπάρχουν δύο τύποι cryptocurrency wallet που βασίζονται σε ιδιωτικά κλειδιά: hot wallets και cold wallets. Τα hot wallets είναι σαν τα κανονικά πορτοφόλια που χρησιμοποιούμε για καθημερινές συναλλαγές και αυτά τα πορτοφόλια είναι φιλικά προς τον χρήστη. Τα cold wallets είναι παρόμοια με ένα θησαυροφυλάκιο, αποθηκεύουν κρυπτονομίσματα με υψηλό επίπεδο ασφάλειας.
Hot Wallets και Cold Wallets
Τα hot wallets είναι πορτοφόλια που συνδέονται στο διαδίκτυο μέσω των οποίων τα κρυπτονομίσματα μπορούν να μεταφερθούν γρήγορα. Τα cold wallets είναι ψηφιακά πορτοφόλια εκτός διαδικτύου όπου οι συναλλαγές υπογράφονται εκτός διαδικτύου και στη συνέχεια εμφανίζονται στο διαδίκτυο. Οι ενέργειες αυτές γίνονται εκτός διαδικτύου για να έχουν υψηλότερη ασφάλεια.
Στα hot wallets, τα ιδιωτικά κλειδιά αποθηκεύονται είτε στο cloud είτε στη συσκευή σας, η οποία είναι συνδεδεμένη στο διαδίκτυο. Στα cold wallets τα ιδιωτικά κλειδιά αποθηκεύονται σε ξεχωριστό hardware που δεν είναι συνδεδεμένο στο διαδίκτυο ή στο cloud ή αποθηκεύονται σε κάποιο έντυπο έγγραφο. Τα hot wallets είναι εύκολα προσβάσιμα 24/7 είτε μέσω διαδικτύου είτε μέσω επιτραπέζιας ή κινητής συσκευής, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος εάν παραβιαστούν να χαθούν όλα τα κρυπτονομίσματα που περιείχε δίχως να υπάρχει η ελπίδα να ανακτηθούν. Με τα cold wallets ο τρόπος που γίνεται η συναλλαγή ενισχύει την ασφάλεια του πορτοφολιού απέναντι σε μία μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση (hacking και άλλες απειλές).
Μπορούμε περαιτέρω να χωρίσουμε τα πορτοφόλια σε τρεις τύπους:
- Software wallets.
- Hardware wallets, τα οποία συνδέονται συνήθως σαν USB.
- Paper wallets, για τα οποία εκτυπώνετε το δημόσιο κλειδί και το ιδιωτικό σας κλειδί σε ένα κομμάτι χαρτί και το διατηρείτε σε ασφαλές μέρος.
Software wallets
Το software wallet είναι μια εφαρμογή που μπορείτε να την κατεβάσετε σε μια συσκευή. Αυτή μπορεί να είναι επιτραπέζιος υπολογιστής ή μια κινητή συσκευή ή θα μπορούσε να είναι ένα διαδικτυακό πορτοφόλι στο οποίο έχετε πρόσβαση μέσω διαδικτύου. Μπορούμε περαιτέρω να κατηγοριοποιήσουμε τα software wallets σε desktop wallets, online wallets (web wallets) και mobile wallets.
Desktop wallets
Τα Desktop wallets είναι cold wallets στα οποία τα ιδιωτικά κλειδιά αποθηκεύονται στον υπολογιστή σας. Μπορείτε να αποσυνδέσετε το πορτοφόλι από το διαδίκτυο, να κάνετε ορισμένες συναλλαγές εκτός διαδικτύου και, στη συνέχεια, να το επαναφέρετε στο διαδίκτυο.
Αυτά τα πορτοφόλια μπορεί να τα κατεβάσει κάποιος σε οποιονδήποτε υπολογιστή αλλά είναι προσβάσιμα μόνο από το σύστημα στο οποίο είναι εγκατεστημένα, οπότε βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας ή το μηχάνημα στο οποίο κατεβάζετε το πορτοφόλι στον υπολογιστή σας είναι ασφαλές (διαθέτει αντίγραφο ασφαλείας και βρίσκεται σε ασφαλή τοποθεσία) και δεν χρησιμοποιούν τον υπολογιστή σας άτομα που δεν εμπιστεύεστε. Ένα από τα δημοφιλέστερα desktop wallets είναι το Coinomi.
Online wallets
Αυτά είναι ένας άλλος τύπος hot wallet που λειτουργεί στο Διαδίκτυο. Οι χρήστες έχουν το πλεονέκτημα της πρόσβασης σε αυτά τα πορτοφόλια από οποιαδήποτε συσκευή. Θα μπορούσε να είναι ένα tablet ή ένας υπολογιστής ή χρησιμοποιήσετε αυτό το πορτοφόλι από το πρόγραμμα περιήγησής σας στο κινητό. Τα ιδιωτικά κλειδιά αποθηκεύονται στο Διαδίκτυο και διαχειρίζονται από τρίτους.
Mobile wallets
Τα mobile wallets είναι παρόμοια με τα online wallets, εκτός από το γεγονός ότι αυτά έχουν κατασκευαστεί μόνο για κινητά τηλέφωνα. Αυτά τα πορτοφόλια είναι φιλικά προς το χρήστη και εύχρηστα πράγμα το οποίο βοηθάει να κάνετε εύκολα συναλλαγές ή άλλες ενέργειες. Το Coinomi είναι από τα καλύτερα διαθέσιμα πορτοφόλια για κινητές συσκευές.
Hardware wallets
Το hardware wallet είναι ένας τύπος συσκευής cold storage, συνήθως σαν USB, που αποθηκεύει το ιδιωτικό κλειδί του χρήστη σε μια προστατευμένη συσκευή hardware. Αυτά τα πορτοφόλια είναι παρόμοια με φορητές συσκευές που μπορούν να συνδεθούν στον υπολογιστή. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, είναι λιγότερο επιρρεπείς σε κακόβουλες επιθέσεις και προστατεύουν απο κάποιο hack. Τα Ledger, Trezor και KeepKey είναι τα κορυφαία hardware wallets στην αγορά αυτήν την στιγμή.
Για να πραγματοποιήσετε μια συναλλαγή από το hardware wallet, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το πορτοφόλι αυτό είναι συνδεδεμένο στον υπολογιστή σας μέσω καλωδίου ή ασύρματα.
Paper wallets
Ένα paper wallet είναι μια διαδικασία εκτός διαδικτύου για την αποθήκευση κρυπτονομισμάτων. Αυτό το πορτοφόλι ουσιαστικά είναι ένα τυπωμένο χαρτί που διαθέτει τόσο το ιδιωτικό σας κλειδί όσο και το δημόσιο κλειδί, στα οποία έχετε πρόσβαση και μπορείτε να τα δείτε χρησιμοποιώντας τον κωδικό QR τους. Δεδομένου ότι αυτά τα πορτοφόλια είναι πολύ ασφαλή, χρησιμοποιούνται ευρέως για την αποθήκευση μεγάλης αξίας κρυπτονομισμάτων. Το Bitcoin Paper Wallet και το MyEtherWallet είναι δύο ευρέως χρησιμοποιούμενα paper wallet.
Από ένα software wallet μπορείτε να μεταφέρετε χρήματα σε ένα paper wallet χρησιμοποιώντας την δημόσια διεύθυνση που εμφανίζεται στο paper wallet σας. Αρχικά, τοποθετείτε τα χρήματά σας σε ένα software wallet και στη συνέχεια μεταφέρετε τα χρήματα από αυτό το πορτοφόλι στη δημόσια διεύθυνση που είναι τυπωμένη στο paper wallet.
Τι είναι τα DAPPS
Από την οπτική γωνία του χρήστη, υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ μιας αποκεντρωμένης εφαρμογής που τρέχει στο blockchain και μιας παραδοσιακής εφαρμογής που τρέχει στο διαδίκτυο ή σε ένα λειτουργικό σύστημα.
Η κύρια διαφορά είναι ότι οι αποκεντρωμένες εφαρμογές – τα DApps δηλαδή – λειτουργούν σε κατανεμημένα και αμετάβλητα δίκτυα blockchain και όχι σε κάποιο κεντρικά ελεγχόμενο λειτουργικό σύστημα. Αυτό τα καθιστά ουσιαστικά αδύνατο να λογοκριθούν.
Όσον αφορά το τι μπορούν να κάνουν, τα DApps τρέχουν τα πάντα, από παιχνίδια και αγορές έως πλατφόρμες δανεισμού σε εφαρμογές αποκεντρωμένων οικονομικών (Decentralized Finance – DeFi).
Στον πυρήνα τους όμως τα DApps γενικά μοιράζονται αρκετά βασικά χαρακτηριστικά που τα κάνουν να διαφέρουν από τις αντίστοιχες centralized εφαρμογές.
- Πρώτον, το DApps πρέπει να είναι open-source, πράγμα που σημαίνει ότι ο κώδικας είναι διαθέσιμος για να τον δει ο καθένας και οι ενημερώσεις και οι αλλαγές τους αποφασίζονται μέσω ενός consensus mechanism που ισοδυναμεί σε κάποια μορφή πλειοψηφίας και όχι από κάποιον συγκεκριμένο προγραμματιστή.
- Δεύτερον, τα DApps πρέπει (προφανώς) να είναι αποκεντρωμένα. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα δεδομένα και οι εγγραφές που δημιουργούνται από τα DApps αποθηκεύονται σε ένα αμετάβλητο, δημόσιο blockchain.
- Τρίτον, τα DApps δημιουργούν και χρησιμοποιούν tokens με σκοπό την επιβράβευση των validators οι οποίοι είναι αυτοί που διατηρούν το δίκτυο ασφαλές.
Πλεονεκτήματα των DApps
Τα DApps έχουν μερικά πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα:
- Censorship-resistant: Χωρίς κανένα single point of failure (σημεία που μπορούν να αποτύχουν η να τεθούν υπό τον έλεγχο άλλου), είναι πολύ δύσκολο για τις κυβερνήσεις ή για κάποιο πολύ ισχυρό άτομο να ελέγξει το δίκτυο τους
- No downtime: Το γεγονός ότι βασίζονται σε ένα σύστημα peer-to-peer διασφαλίζει ότι τα DApps θα συνεχίσουν να λειτουργούν ακόμη και αν μεμονωμένοι υπολογιστές ή τμήματα του δικτύου πέσουν.
- Blockchain-based: Δεδομένου ότι είναι κατασκευασμένα από smart contracts, μπορούν εύκολα να ενσωματώσουν κρυπτονομίσματα στις βασικές λειτουργίες τους.
- Open-source: Αυτό ενθαρρύνει την ευρεία ανάπτυξη του οικοσυστήματος των DApp γενικότερα μιας και έχει ως συνέπεια ότι επιτρέπει στους προγραμματιστές να δημιουργούν καλύτερα DApps με πιο χρήσιμες ή ενδιαφέρουσες λειτουργίες.
Μειονεκτήματα των DApps
Ενώ τα Dapps υπόσχονται να επιλύσουν πολλά από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κανονικές εφαρμογές, έχουν τα μειονεκτήματα τους:
- Hacks: Μιας και πολλά εκτελούνται με open-source smart contracts, αυτό επιτρέπει στους χάκερ τη σπάνια ευκαιρία που μπορούν οι ίδιοι να διερευνήσουν τα δίκτυα και να αναζητήσουν αδυναμίες και ευπάθειες. Αυτό έχει οδηγήσει σε μια σειρά από hacks σε πολλά δημοφιλεί DApps.
- Ευχρηστία: Πολλά DApps έχουν κακές διεπαφές χρήστη και είναι δύσχρηστα, το οποίο είναι ένας σημαντικός λόγος που απομακρύνονται χρήστες.
- Χρήστες: Όπως πολλές εφαρμογές στο Web 2.0, όσο περισσότεροι χρήστες έχει ένα DApp, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι το δίκτυο για την παροχή αυτών των υπηρεσιών. Αυτό συχνά αναφέρεται ως network effect. Τα DApps δυσκολεύονται όταν έχουν λίγους χρήστες. Μπορεί επίσης να τα κάνει λιγότερο ασφαλή, καθώς η ασφάλεια ενός DApp μπορεί συχνά να βασίζεται στο πόσους χρήστες έχει.
Τι είναι το Decentralized Finance (DEFI)
Το Decentralized Finance, επίσης γνωστό ως DeFi, χρησιμοποιεί την τεχνολογία των cryptocurrency και του blockchain για τη διαχείριση χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Το DeFi στοχεύει στον εκδημοκρατισμό των οικονομικών αντικαθιστώντας τα παλαιά, κεντρικά ιδρύματα με peer-to-peer σχέσεις που μπορούν να παρέχουν ένα πλήρες φάσμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, από καθημερινές τραπεζικές συναλλαγές, δάνεια και υποθήκες, έως περίπλοκα συμβόλαια και αγοραπωλησίες περιουσιακών στοιχείων.
Το Centralized Finance του σήμερα
Σήμερα, σχεδόν κάθε πτυχή του τραπεζικού συστήματος, του δανεισμού και του trading το διαχειρίζεται ένα κεντρικό σύστημα πίσω από το οποίο βρίσκονται κυβερνητικά όργανα. Οι καταναλωτές πρέπει να αντιμετωπίσουν μια σειρά οικονομικών μεσαζόντων για να αποκτήσουν πρόσβαση σε οτιδήποτε, από τα δάνεια αυτοκινήτων και τα στεγαστικά δάνεια έως τις συναλλαγές μετοχών και ομολόγων.
Στις ΗΠΑ, ρυθμιστικοί φορείς όπως η Federal Reserve και το Securities and Exchange Commission (SEC) θέτουν τους κανόνες για τον κόσμο των κεντρικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των χρηματιστηρίων, και το Κογκρέσο τροποποιεί τους κανόνες με την πάροδο του χρόνου.
Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν λίγες δίοδοι για τους καταναλωτές για άμεση πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Δεν μπορούν να παρακάμψουν μεσάζοντες όπως τράπεζες, χρηματιστήρια και δανειστές, που κερδίζουν ένα ποσοστό κάθε χρηματοοικονομικής και τραπεζικής συναλλαγής για δικό τους κέρδος.
Ο νέος τρόπος: Decentralized Finance
Το DeFi αμφισβητεί αυτό το centralized οικονομικό σύστημα ουσιαστικά αποδυναμώνοντας τους μεσάζοντες και ενδυναμώνοντας τους καθημερινούς ανθρώπους μέσω ανταλλαγών peer-to-peer.
Αυτό μπορεί να γίνει ως εξής, σήμερα, μπορείτε να βάλετε τις αποταμιεύσεις σας σε έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου και να κερδίζετε επιτόκιο 0,50% στα χρήματα σας. Στη συνέχεια, η τράπεζα γυρίζει και δανείζει αυτά τα χρήματα σε άλλον πελάτη με επιτόκιο 3% και κρατάει το 2,5% σαν κέρδος. Με το DeFi, οι άνθρωποι δανείζουν τις αποταμιεύσεις τους απευθείας σε άλλους, μειώνοντας την απώλεια κέρδους 2,5% και κερδίζουν την πλήρη απόδοση του 3% στα χρήματά τους.
Ίσως να σκεφτείτε, “Ναι, αλλά το κάνω ήδη όταν στέλνω χρήματα στους φίλους μου με PayPal, Venmo ή CashApp.” Αλλά δεν το κάνεις. Πρέπει και πάλι να έχεις μια χρεωστική κάρτα ή τραπεζικό λογαριασμό συνδεδεμένο με αυτές τις εφαρμογές για να στείλεις τα χρήματα, επομένως αυτές οι peer-to-peer μεταφορές στους φίλους εξακολουθούν να βασίζονται σε κεντρικούς οικονομικούς μεσάζοντες για να διεκπαιρωθούν.
DeFi & Blockchain
Το Blockchain και το cryptocurrency είναι οι βασικές τεχνολογίες που επιτρέπουν το decentralized finance.
Όταν πραγματοποιείτε μια συναλλαγή στον λογαριασμό σας, καταγράφεται σε ένα ιδιωτικό ledger το ιστορικό των τραπεζικών συναλλαγών σας το οποίο ανήκει και το διαχειρίζεται ένα μεγάλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Tο Blockchain είναι ένα αποκεντρωμένο, κατανεμημένο δημόσιο ledger όπου οι οικονομικές συναλλαγές καταγράφονται σε κώδικα υπολογιστή.
Όταν λέμε ότι το blockchain είναι distributed, αυτό σημαίνει ότι όλα τα άτομα που χρησιμοποιούν μια εφαρμογή DeFi έχουν το ίδιο αντίγραφο του δημόσιου ledger, το οποίο καταγράφει κάθε συναλλαγή σε κρυπτογραφημένο κώδικα. Αυτό διασφαλίζει το σύστημα παρέχοντας στους χρήστες ανωνυμία , καθώς και επαλήθευση πληρωμών και ένα αρχείο ιδιοκτησίας περιουσιακών στοιχείων που είναι (σχεδόν) αδύνατο να αλλάξει από μια παράνομη και κακόβουλη δραστηριότητα.
Όταν λέμε ότι το blockchain είναι decentralized, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένας μεσάζων που διαχειρίζεται το σύστημα. Οι συναλλαγές επαληθεύονται και καταγράφονται από άτομα που χρησιμοποιούν το ίδιο blockchain, μέσω μιας διαδικασίας επίλυσης σύνθετων μαθηματικών προβλημάτων και προσθήκης νέων blocks συναλλαγών στην αλυσίδα.
Οι υποστηρικτές του DeFi υποστηρίζουν ότι το decentralized blockchain καθιστά τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές ασφαλείς και πιο διαφανείς σε σχέση με τα ιδιωτικά αδιαφανή συστήματα που χρησιμοποιούνται στην centralized finance.
Εφαρμογές DeFi του σήμερα
Το DeFI μπαίνει σε μια μεγάλη ποικιλία απλών και πολύπλοκων χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Τροφοδοτείται από αποκεντρωμένες εφαρμογές που ονομάζονται “DApps” ή άλλα προγράμματα που ονομάζονται “protocols”. Τα DApps και τα protocols χειρίζονται συναλλαγές στα δύο κύρια κρυπτονομίσματα, το Bitcoin (BTC) και το Ethereum (ETH).
Ενώ το Bitcoin είναι το πιο δημοφιλές cryptocurrency, το Ethereum είναι πολύ πιο ευπροσάρμοστο σε μια ευρύτερη ποικιλία χρήσεων, πράγμα που σημαίνει ότι μεγάλο μέρος των DApps και των protocols χρησιμοποιεί κώδικα που βασίζεται στο Ethereum.
Εδώ είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιούνται ήδη τα DApps και τα protocols:
- Παραδοσιακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Οτιδήποτε από τις πληρωμές, τους τίτλους διαπραγμάτευσης και την ασφάλιση, μέχρι και τον δανεισμό συμβαίνουν ήδη με το DeFi.
- Decentralized exchanges (DEXs). Αυτήν τη στιγμή, οι περισσότεροι επενδυτές κρυπτονομίσματων χρησιμοποιούν centralized ανταλλακτήρια όπως το Coinbase ή το Binance. Τα DEX διευκολύνουν τις peer-to-peer συναλλαγές και επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν τον έλεγχο των χρημάτων τους.
- E-wallets. Οι προγραμματιστές των DeFi δημιουργούν ψηφιακά πορτοφόλια που μπορούν να λειτουργούν ανεξάρτητα από τα μεγαλύτερα cryptocurrency ανταλλακτήρια και παρέχουν στους χρήστες πρόσβαση σε οτιδήποτε θέλουν, από κρυπτονομίσματα έως παιχνίδια βασισμένα σε blockchain.
- Stablecoins. Ενώ τα κρυπτονομίσματα είναι πολύ ευμετάβλητα, τα stablecoins προσπαθούν να σταθεροποιήσουν τις τιμές τους με διάφορους τρόπους.
- Yield harvesting. Ονομάζεται και “rocket fuel” του crypto, το DeFi επιτρέπει στους κερδοσκόπους να δανείζουν κρυπτονομίσματα και ενδεχομένως να αποκομίζουν μεγάλα κέρδη όταν τα εν λόγω νομίσματα που δανείζουν στις αντίστοιχες πλατφόρμες δανεισμού DeFi έχουν μεγάλες αποδόσεις δανεισμού.
- Non-fungible tokens (NFTs). Τα NFT δημιουργούν ψηφιακά στοιχεία από συνήθως μη εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία, όπως βίντεο από slam dunks ή το πρώτο tweet στο Twitter. Τα NFT καθιστούν εμπορεύσιμα αυτά τα προηγουμένως μη εμπορεύσιμα στοιχεία.
- Flash loans. Πρόκειται για δάνεια κρυπτονομισμάτων που δανείζονται και αποπληρώνουν κεφάλαια με την ίδια συναλλαγή. Μοιάζει παράξενο; Δείτε πώς λειτουργεί: Οι δανειολήπτες έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν λεφτά συνάπτοντας μια σύμβαση που κωδικοποιείται στο blockchain του Ethereum – δεν χρειάζονται δικηγόροι – που δανείζεται χρήματα, εκτελεί μια συναλλαγή και αποπληρώνει αμέσως το δάνειο. Εάν η συναλλαγή δεν μπορεί να εκτελεστεί ή δεν έχει κέρδος, τα χρήματα επιστρέφονται αυτόματα στον δανειστή. Εάν υπάρχει κέρδος, τότε το κρατάτε, αφαιρώντας τυχόν χρεώσεις. Σκεφτείτε τα flash loans ως αποκεντρωμένο arbitrage.
Η αγορά του DeFi μετράει την απήχηση που έχει μετρώντας αυτό που ονομάζεται locked value, η οποία υπολογίζει πόσα χρήματα χρησιμοποιούντε αυτήν τη στιγμή σε διαφορετικά DeFi protocols. Αυτήν την στιγμή (Ιούλιος 2021), η συνολική locked value είναι σχεδόν 53 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ρίσκα και μειονεκτήματα των DeFi
Το DeFi είναι ένα αναδυόμενο φαινόμενο που φέρνει και πολλούς κινδύνους. Ως μια καινούργια καινοτομία, το decentralized finance δεν έχει δοκιμαστεί αρκετά σε μακρόχρονη ή ευρεία χρήση. Επιπλέον, οι εθνικές αρχές εξετάζουν περισσότερο τις εφαρμογές αυτές, με σκοπό να θέσουν κάποιους κανονισμούς λειτουργίας. Μερικοί άλλοι κίνδυνοι σε ένα DeFi είναι:
- Δεν υπάρχει προστασία των χρηστών. Το DeFi έχει αναπτυχθεί ελλείψει κανόνων και κανονισμών. Αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι οι χρήστες μπορεί να έχουν λίγη βοήθεια σε περίπτωση που μια συναλλαγή δεν είναι σωστή. Στο centralized finance, για παράδειγμα, η Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC) αποζημιώνει τους κατόχους λογαριασμών έως και 250.000 $ ανά λογαριασμό, ανά ίδρυμα, εάν μια τράπεζα αποτύχει. Επιπλέον, οι τράπεζες υποχρεούνται από το νόμο να διατηρούν ένα ορισμένο ποσό του κεφαλαίου τους ως αποθεματικό, να διατηρούν τη σταθερότητα και να σας εξαργυρώνουν τα χρήματα σας οποιαδήποτε στιγμή χρειάζεστε. Δεν υπάρχει παρόμοια προστασία στο DeFi.
- Hacking. Ενώ ένα blockchain μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατο να τροποποιηθεί από κάποια κακόβουλη ενέργεια, άλλες πτυχές των DeFi διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο παραβίασης, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε κλοπή ή απώλεια χρημάτων. Όλες οι πιθανές χρήσεις του decentralized finance βασίζονται σε συστήματα λογισμικού που είναι ευάλωτα στους χάκερ.
- Collateralization. Η εγγύηση είναι ένα πράγμα αξίας που χρησιμοποιείται για την εγγύηση ενός δανείου. Όταν λαμβάνετε υποθήκη, για παράδειγμα, το δάνειο εξασφαλίζεται από το σπίτι που αγοράζετε. Σχεδόν όλες οι DeFi συναλλαγές δανεισμού απαιτούν εγγύηση ίση με τουλάχιστον 100% της αξίας του δανείου, αν όχι περισσότερο. Αυτές οι απαιτήσεις περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό ποιος είναι κατάλληλος για πολλούς τύπους δανείων DeFi.
- Απαιτήσεις ιδιωτικών κλειδιών. Με το DeFi και το cryptocurrency, πρέπει να ασφαλίσετε τα πορτοφόλια που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση των περιουσιακών στοιχείων σας. Τα πορτοφόλια προστατεύονται με ιδιωτικά κλειδιά, τα οποία είναι μεγάλοι, μοναδικοί κωδικοί που είναι γνωστοί μόνο στον κάτοχο του πορτοφολιού. Εάν χάσετε ένα ιδιωτικό κλειδί, χάνετε την πρόσβαση στα χρήματά σας – δεν υπάρχει τρόπος ανάκτησης ενός χαμένου ιδιωτικού κλειδιού.
Τι είναι το Bitcoin Mining
Γιατί το Bitcoin έχει “Miners”;
Ο χρυσός έχει miners επειδή οι άνθρωποι θέλουν τον χρυσό και αυτός, δυστυχώς, βρίσκεται συνήθως βαθιά στη γη. Το Bitcoin έχει miners επειδή οι άνθρωποι θέλουν το Bitcoin, αλλά κάτι δεν ταιριάζει εδώ: πώς τα bitcoins, τα tokens μιας ανθρώπινης εφεύρεσης, κατέληξαν κλειδωμένα σε συνθήκες που απαιτούν mining; Ποιο είναι το νόημα αυτού;
Όχι και το καλύτερο όνομα
Η αλήθεια είναι ότι το “mining” είναι ένα μια κακή ονομασία. Όταν ο χρυσός γίνεται mined, τίποτα δεν επιτυγχάνεται πέρα από την ανακάλυψη νέου χρυσού. Όταν τα bitcoin γίνονται mined, ωστόσο, παρέχεται μια πολύτιμη υπηρεσία στο δίκτυο Bitcoin: decentralized καταγραφή συναλλαγών και επικύρωση αυτών και του blockchain.
Double Spending
Το Bitcoin βασίζεται στους miners για την καταγραφή και την επικύρωση των συναλλαγών λόγω ενός συγκεκριμένου προβλήματος που είναι έμφυτο σε οποιοδήποτε σύστημα ψηφιακού νομίσματος: το double spending. Το Double Spending είναι η υψηλής τεχνολογίας παραλλαγή της παραποίησης/απομίμησης. Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι ένας χρήστης ενός νομίσματος, η Alice, έχει ένα χαρτονόμισμα 5$ και το δίνει στον Bob. Μπορεί ο Bob να είναι σίγουρος ότι έλαβε 5$ αντί για κάποιο πλαστογραφημένο νόμισμα; Στον φυσικό κόσμο, πιθανώς. Στον ψηφιακό κόσμο, πιθανώς όχι.
Στον φυσικό κόσμο, η Alice θα έπρεπε να βρει χαρτί, μελάνι και μηχανήματα ικανά να δημιουργήσουν ένα πειστικό αντίγραφο των 5$. Το κόστος αυτής της δραστηριότητας, παράλληλα με τα ηθικά προβλήματα και την απειλή της σύλληψης, περιορίζει τις όποιες σκέψεις για πλαστογραφία συνήθως.
Στον ψηφιακό κόσμο, ωστόσο, μια έκδοση αρχείου υπολογιστή με μια σημείωση των 5$, όπως ένα αρχείο MP3 ή ένα έγγραφο MS Word, μπορεί να αντιγραφεί τέλεια χωρίς ουσιαστικά κάποιο κόστος. Δεν υπάρχει τρόπος να πούμε ποιο αρχείο είναι το πρωτότυπο και η ευκολία αντιγραφής σημαίνει ότι τα πλαστά νομίσματα θα μπορούσαν εύκολα και γρήγορα να κατακλύσουν γρήγορα την οικονομία.
Για να διορθωθεί αυτό, οι εφευρέτες του Bitcoin σχεδίασαν ένα σύστημα αλληλεπιδράσεων δικτύου, ένα πρωτόκολλο, το οποίο ελέγχει κάθε πιθανή μεταφορά Bitcoin έναντι ενός δημόσιου βιβλίου που ονομάζεται blockchain. Ένας απατεώνας μπορεί να δοκιμάσει να ξαναστείλει τα ήδη ξοδευμένα bitcoin όσες φορές θέλει. Εάν αυτές οι συναλλαγές δεν περάσουν τον έλεγχο, ωστόσο, οι miners δεν θα τις καταγράψουν και η κοινότητα θα αγνοήσει αυτήν την απόπειρα απάτης.
Πως λειτουργεί το mining;
“Ακούγοντας” για Συναλλαγές
Οι Bitcoin miners συνδέονται στο δίκτυο του Bitcoin, όπως οι τηλεφωνητές. Οι miners χρησιμοποιούν τους υπολογιστές τους για να “ακούσουν” για νέα αιτήματα συναλλαγών σε ολόκληρο το δίκτυο και να συγκεντρώσουν μια λίστα έγκυρων συναλλαγών.
Τα bitcoin δεν αποστέλλονται ούτε λαμβάνονται όπως τα συνημμένα αρχεία σε ένα email. Δεν υπάρχουν καθόλου αρχεία, μόνο αναθέσεις των bitcoin που γίνονται σε διάφορες δημόσιες διευθύνσεις. Κάθε δημόσια διεύθυνση έχει ένα αντίστοιχο ιδιωτικό κλειδί και μόνο ο κάτοχος αυτού του κλειδιού μπορεί να υπογράψει ψηφιακά ένα νέο αίτημα συναλλαγής. Επιπλέον, το αίτημα πρέπει να έχει εισόδους. Οι είσοδοι είναι οι προηγούμενες συναλλαγές που χρησιμοποιεί ο αποστολέας για τη χρηματοδότηση της νέας συναλλαγής. Εάν στο παρελθόν λάβατε πέντε bitcoin από την Alice και τέσσερα από τον Bob, μπορείτε να καταχωρίσετε αυτές τις εισόδους για να χρηματοδοτήσετε μια νέα συναλλαγή στην Cynthia αξίας έως και εννέα bitcoin.
Οι miners ελέγχουν δύο πράγματα όταν ακούνε το αίτημά σας. Πρώτα, ελέγχουν για να βεβαιωθούν ότι η ψηφιακή σας υπογραφή αποδεικνύει ότι είστε πραγματικά ο παραλήπτης αυτών των εισόδων. Δεύτερον, ελέγχουν για να βεβαιωθούν ότι δεν έχετε ξοδέψει ήδη αυτές τις εισόδους. Για να εκτελεστεί αυτός ο δεύτερος έλεγχος, οι miners ψάχνουν σε μια δημόσια βάση δεδομένων όλων των έγκυρων συναλλαγών στο παρελθόν, που ονομάζεται blockchain, για να δουν αν αυτές οι είσοδοι είχαν ήδη χρησιμοποιηθεί σε μια συναλλαγή ή εάν εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες. Τα αντίγραφα αυτού του blockchain αποθηκεύονται στους υπολογιστές όλων των χρηστών Bitcoin που συνδέονται στο δίκτυο.
Έτσι, οι miners διαδραματίζουν το ρόλο των ταμιών των τραπεζών στην επιθεώρηση των επιταγών, βεβαιώνονται ότι υπάρχουν όλες οι κατάλληλες υπογραφές και αριθμοί λογαριασμού, ελέγχουν την ταυτότητα του πελάτη και αναζητούν για αποδείξεις ότι ο πελάτης διαθέτει αρκετά χρήματα για να χρηματοδοτήσει τη συναλλαγή και να εκδώσει αυτήν την επιταγή.
Ολοκληρώνοντας ένα “Block”
Εάν όλα είναι σωστά, ο miner θα προσθέσει τη συναλλαγή στην προσωπική του λίστα όλων των έγκυρων συναλλαγών τα τελευταία λεπτά. Κάθε λίγα λεπτά, ένας miner επιλέγεται για να προσθέσει την προσωπική του λίστα, ένα block, στο επίσημο blockchain, διατηρώντας έτσι το δημόσιο αρχείο ενημερωμένο.
Για να αποφευχθεί η αλλοίωση του blockchain από τους miners, το πρωτόκολλο Bitcoin κάνει τους miners να ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Ένας διαφορετικός miner έχει την εξουσία να γράφει κάθε διαφορετικό block, περίπου κάθε 10 λεπτά, και μόνο έγκυρα block γίνονται αποδεκτά από τους υπόλοιπους miners.
Μάντεψε και Έλεγξε το “Nonce”
Ένα block ενος miner θα γίνει μέρος της αλυσίδας του blockchain κάθε φορά που η πλειοψηφία των miner συμφωνούν (Α) ότι οι συναλλαγές που αναφέρονται από τον miner είναι έγκυρες – χωρίς υπογραφές από χρήστες που υποδύονται κάποιον άλλο και χωρίς double spendings – και (Β) ότι ο miner έχει μαντέψει σωστά έναν ειδικό αριθμό, το nonce, που λύνει ένα συγκεκριμένο μαθηματικό πρόβλημα. Οι miners εκτελούν αυτόν τον έλεγχο κοιτάζοντας τη συγκεκριμένη ψηφιακή υπογραφή του προτεινόμενου block. Αυτή η υπογραφή είναι ένα υπολογιστικό προϊόν με τρεις εισόδους, (1) την υπογραφή του προηγούμενου block, (2) μια λίστα έγκυρων συναλλαγών από το προηγούμενο block μέχρι και τώρα και (3) έναν συγκεκριμένο τυχαίο αριθμό, που ονομάζεται nonce.
Για να τα καταλάβουμε όλα αυτά, χρειαζόμαστε λίγες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ψηφιακές υπογραφές. Οι υπογραφές λειτουργούν χρησιμοποιώντας τις λεγόμενες “hash functions” (ή αλλιώς “συνάρτηση κατακερματισμού”). Σαν απλούστευση, οι hash functions είναι μαθηματικές εξισώσεις που λαμβάνουν οποιαδήποτε δεδομένη είσοδο και δημιουργούν μια φαινομενικά τυχαία έξοδο που όμως θα αντιστοιχεί πάντα στη συγκεκριμένη είσοδο.
Η hash function που χρησιμοποιείται από το Bitcoin ονομάζεται SHA256. Χρησιμοποιώντας αυτήν τη λειτουργία, η είσοδος με το κείμενο:
“This is a hash!”
θα εξάγει πάντα αυτήν τη σειρά χαρακτήρων σαν έξοδο:
“dcc67309a9c5c4a6d5434de87dbd4162f745f32b2a6aedf89c89d31d863b022b”
Μπορείτε να το δοκιμάσετε και μόνοι σας χρησιμοποιώντας ένα online hash calculator. Αν πληκτρολογήσετε “Αυτό είναι ένα hash!” χωρίς τα εισαγωγικά (” “) θα λάβετε την ίδια συγκεκριμένη σειρά αριθμών και γραμμάτων όπως παραπάνω.
Εάν ένα hash function είναι καλά γραμμένο, οποιαδήποτε αλλαγή στις εισόδους θα αλλάξει δραστικά την έξοδο και διαφορετικές εισόδοι δεν θα παράγουν ποτέ την ίδια έξοδο. Βάση αυτού, το SHA256 είναι πολύ καλά γραμμένο. Για παράδειγμα, αλλάζοντας την εισαγωγή από το “This is a hash!” ακόμη και λίγο, οι έξοδοι είναι εντελώς διαφορετικοί όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω:
“This is a hash!” = “dcc67309a9c5c4a6d5434de87dbd4162f745f32b2a6aedf89c89d31d863b022b”
“This is a hash?” = “d43edbde4b15a97e780c1a9e1392b2c4601750fe03db543b3c4c44624d277641”
“This is a hash brown.” = “5692e888b50c526f7eb95342a6fd56760b2ff95a766414562daa4083bab8bcfc”
Επομένως, εάν οι είσοδοι για την υπογραφή ενός νέου block είναι η υπογραφή του προηγούμενου block και μια λίστα με πρόσφατες συναλλαγές, η έξοδος θα είναι μια μοναδική συμβολοσειρά που θα μπορούσε να έχει προκύψει μόνο από αυτά τα συγκεκριμένα δεδομένα στις εισόδους. Επειδή είναι η μοναδική έξοδος αυτών των εισόδων, αυτή η υπογραφή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποδείξει ότι οι συναλλαγές που περιγράφονται πραγματοποιήθηκαν με δεδομένη σειρά: εντός του τρέχοντος block ή κάποιου προηγούμενου block. Δοκιμάστε να αλλάξετε τη σειρά δημιουργώντας ψεύτικα block σαν προηγούμενα και η υπογραφή δεν θα ταιριάζει πλέον. Αυτό επιτρέπει σε έναν συγκεκριμένο δικαιούχο μιας μεταφοράς να αποδείξει ότι ήταν ο πρώτος που έλαβε τα νομίσματα, οποιοδήποτε επακόλουθο double spending αυτών των νομισμάτων αποτελεί απάτη.
Όλοι οι miners, ωστόσο, είναι σε θέση να γράψουν πολύ γρήγορα μια υπογραφή που αποτελείται από την υπογραφή του προηγούμενου block και τη νέα λίστα συναλλαγών χρησιμοποιώντας τους ισχυρούς υπολογιστές τους. Πώς επιλέγουμε τον νικητή ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να τους κάνουμε να ανταγωνιστούν; Η λύση είναι ότι ζητάμε μια συμβολοσειρά που θα είναι δύσκολο να δημιουργηθεί γρήγορα, ένα συγκεκριμένο είδος εξόδου, που ξεκινά με έναν ορισμένο αριθμό μηδενικών, όπως αυτό:
“0000000000000xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx”
Αυτα τα πολλά μηδενικά στην αρχή της εξόδου είναι στατιστικά απίθανα, όπως το γύρισμα ενός νομίσματος και να έρθει δεκατρείς φορές στη σειρά η μια πλευρά. Ωστόσο, υπάρχει ένας συγκεκριμένος συνδυασμός εισόδων που θα οδηγήσει στην έξοδο που ξεκινά με όλα αυτά τα μηδενικά. Ο συνδυασμός θα περιλαμβάνει έναν συγκεκριμένο τυχαίο αριθμό που ονομάζεται “nonce” που θα πρέπει να μαντέψουν οι miners.
Οι miners κάνουν επανειλημμένο hash τις δύο γνωστές εισόδους τους (την προηγούμενη υπογραφή μπλοκ και τη λίστα των νέων συναλλαγών), μαζί με μαντεψιές στο τυχαίο nonce. Στο τέλος, ένας miner θα βρει ένα nonce που θα τους δώσει μια υπογραφή με τον απαιτούμενο αριθμό μηδενικών στην αρχή.
Οι miners που χρησιμοποιούν πιο ισχυρούς υπολογιστές μπορούν να κάνουν μαντεψιές γρηγορότερα οπότε αυτοί οι miners θα είναι πιο πιθανό να κερδίσουν τον αγώνα για να βρουν μια συγκεκριμένη έξοδο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι miners μπορούν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους επενδύοντας σε ισχυρότερους υπολογιστές. Περισσότερες προσπάθειες στο να μαντέψουν ισούται με περισσότερα blocks γραμμένα στο blockchain κατά την πάροδο του χρόνου. Για να αποφευχθεί η εγγραφή των blocks πολύ γρήγορα ή πολύ αργά καθώς χρησιμοποιείται περισσότερη ή λιγότερη υπολογιστική ισχύς από τους miners, το πρωτόκολλο προσαρμόζεται κάθε δύο εβδομάδες για να απαιτήσει μια μεγαλύτερη, πιο δύσκολη μαντεψιά, ή μια μικρότερη, ευκολότερη μαντεψιά, δηλαδή μια σειρά μηδενικών μπροστά από μια έξοδο. Ο στόχος σε αυτές τις προσαρμογές είναι η δημιουργία ενός νέου block κάθε δέκα λεπτά να μένει σταθερή.
Κάθε φορά που ένας miner λύνει ένα block γράφοντας μια υπογραφή με αρκετά μηδενικά, το μεταδίδει και οι άλλοι miners επικυρώνουν τη λύση και ελέγχουν για να βεβαιωθούν ότι όλες οι συναλλαγές που αναφέρονται είναι έγκυρες. Εάν όλα τα ελέγξουν, οι miners θα αρχίσουν να ανταγωνίζονται για να λύσουν ένα νέο block χρησιμοποιώντας την υπογραφή του τελευταίου μπλοκ ως είσοδο.
Δεδομένου ότι οι miners με μικρό ποσοστό του συνολικού mining power είναι απίθανο να ανακαλύψουν το επόμενο block, και έτσι σπάνια θα ανταμειφθούν, οι miners μερικές φορές συνεργάζονται και συγκεντρώνουν την δύναμη τους στα λεγόμενα “mining pools”.
Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος του mining γίνεται από «mining pools», ομάδες από cryptocurrency miners που μοιράζονται τη δύναμη επεξεργασίας τους μέσω ενός δικτύου και μοιράζονται την ανταμοιβή της εύρεσης ενός block μεταξύ τους.
Ανταμοιβές
Αυτό μας φέρνει επιτέλους στο ερώτημα γιατί να κάνουν mining κάποια άτομα. Αυτή η απάντηση είναι πολύ απλή, κάνουν mining επειδή αυτός που θα δημιουργήσει ένα νέο block στο blockchain έχει άδεια από το πρωτόκολλο να δώσει στον εαυτό του μια ανταμοιβή από ολοκαίνουργια bitcoin, που ονομάζεται συναλλαγή coinbase. Αυτή η ανταμοιβή ξεκίνησε με 50 bitcoin ανά μπλοκ. Κάθε τέσσερα χρόνια το πρωτόκολλο προσαρμόζεται, μειώνοντας την ανταμοιβή κατά το ήμισυ. Όταν το bitcoin άρχισε να γίνεται mined για πρώτη φορά το 2009, το mning ενός block θα απέφερε 50 BTC. Το 2012, μειώθηκε στο ήμισυ στα 25 BTC. Το 2016, μειώθηκε κατά το ήμισυ στα 12,5 BTC. Στις 11 Μαΐου 2020, η ανταμοιβή μειώθηκε στο μισό και πάλι στα 6,25 BTC. Τον Νοέμβριο του 2020, η τιμή του Bitcoin ήταν περίπου 17.900$ ανά bitcoin, πράγμα που σημαίνει ότι θα κερδίζατε 111.875$ (6.25 x 17.900) για την ολοκλήρωση ενός block. Μια μέρα η ανταμοιβή θα είναι πολύ μικρή, αλλά οι miners θα μπορούν επίσης να ανταμειφθούν με τη συλλογή των χρεώσεων των συναλλαγων που πληρώνουν οι χρήστες που κάνουν συναλλαγές.
Εκτός από τη ανταμοιβή των bitcoin, το mining μπορεί να σας δώσει δύναμη “ψήφου” όταν προτείνονται αλλαγές στο πρωτόκολλο του δικτύου. Με άλλα λόγια, οι miners έχουν κάποιο βαθμό επιρροής στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε θέματα όπως το forking.
PROOF OF WORK VS PROOF OF STAKE
Στην καρδιά κάθε κρυπτονομίσματος βρίσκεται ένα δίκτυο υπολογιστών που εξασφαλίζει την προστασία του λογισμικού και του δικτύου από εισβολείς και ρυθμίζει την έκδοση νέων κρυπτονομισμάτων.
Αυτό το σύστημα ονομάζεται consensus mechanism.
Οι δύο πιο ευρέως χρησιμοποιούμενοι μηχανισμοί συναίνεσης είναι το Proof of Work (PoW) και το Proof of Stake (PoS), και οι δύο ρυθμίζουν τη διαδικασία κατά την οποία οι συναλλαγές μεταξύ των χρηστών επαληθεύονται και προστίθενται στο δημόσιο ledger ενός blockchain, χωρίς τη βοήθεια κάποιου κεντρικού μέρους ή κάποιου μεσάζοντα.
Η κατανόηση των διαφορών μπορεί να σας βοηθήσει να αξιολογήσετε καλύτερα τα διαθέσιμα κρυπτονομίσματα για το χαρτοφυλάκιό σας, καθώς αυτά που χρησιμοποιούν το Proof of Stake μπορεί να συνοδεύονται από πρόσθετες ευθύνες ή οφέλη.
Τι είναι το Proof of Work (PoW);
Το Proof of Work (PoW) εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ως μέσο για τον περιορισμό των ανεπιθύμητων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Η ιδέα ήταν ότι οι υπολογιστές ενδέχεται να χρειαστούν να εκτελέσουν μια μικρή εργασία πριν από την αποστολή email. Αυτό το έργο θα ήταν ασήμαντο για κάποιον που στέλνει ένα νόμιμο email, αλλά θα απαιτούσε πολύ υπολογιστική ισχύ και πόρους για τους χρήστες που στέλνουν μαζικά email πιθανών spam.
Ωστόσο, ήταν ο Satoshi Nakamoto, ο δημιουργός του Bitcoin, ο οποίος για πρώτη φορά εφάρμοσε την τεχνολογία σε ένα σύστημα ψηφιακών χρημάτων στο white paper του Bitcoin.
Blockchain Ordering
Το blockchain είναι ένας μηχανισμός που αποτελείται από μια σειρά από blocks (ομάδες συναλλαγών) ευθυγραμμισμένα σε χρονολογική σειρά με βάση τη σειρά των συναλλαγών.
Το πρώτο block σε ένα block PoW είναι κωδικοποιημένο στο λογισμικό του και ονομάζεται genesis block, επίσης γνωστό ως block 0. Εξ ορισμού, αυτό το block δεν αναφέρεται σε κάποιο προηγούμενο block.
Τα επόμενα block που προστίθενται στο blockchain αναφέρονται πάντα στα προηγούμενα block και το καθένα περιέχει ένα αντίγραφο του πλήρους και ενημερωμένου ledger.
Χρήση Ενέργειας
Οι αλγόριθμοι PoW καθορίζουν ποιος μπορεί να προσαρμόσει το ledger μέσω ενός ανταγωνιστικού αγώνα στον οποίο ορισμένοι συμμετέχοντες (miners) ενθαρρύνονται να δαπανήσουν υπολογιστική ισχύ προκειμένου να βρουν έγκυρα block που πληρούν τους κανόνες του δικτύου.
Τα nodes (κόμβοι – οποιοσδήποτε υπολογιστής εκτελεί το λογισμικό Bitcoin) στη συνέχεια επικυρώνουν τις συναλλαγές, αποτρέπουν το double spending (την πράξη της δαπάνης των ίδιων χρημάτων σε δύο ξεχωριστούς παραλήπτες) και καθορίζουν εάν πρέπει να προστεθούν αυτά τα blocks στην αλυσίδα του blockchain.
Για να δημιουργήσουν ένα νέο block, οι miners σε ένα δίκτυο PoW ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον για να λύσουν πολύπλοκα μαθηματικά προβλήματα σε μια διαδικασία που ονομάζεται hashing. Αυτά τα παζλ είναι πολύ δύσκολο να λυθούν, αλλά θα πρέπει να είναι εύκολο για το δίκτυο να επαληθεύσει τη σωστή λύση.
Υπό αυτό το πρίσμα, μπορούμε να καταλάβουμε ότι τα συστήματα Proof of Work απαιτούν σημαντικούς υπολογιστικούς πόρους για να υποστηριχθούν.
Αυτό οδήγησε τους υποστηρικτές της ισότητας και της αποκέντρωσης να υποστηρίξουν ότι καθώς το δίκτυο του Bitcoin μεγαλώνει, το mining έχει γίνει σχεδόν αποκλειστικό προνόμιο όσων έχουν τα μέσα να παραμείνουν ανταγωνιστικοί επενδύοντας στο πιο εξελιγμένο και ισχυρό υλικό.
Αυτή οι δύσκολοι υπολογισμοί έχουν και μια άλλη σημαντική επίπτωση. Η τροφοδοσία του hardware που απαιτείται για το mining του δικτύου του Bitcoin καταναλώνει επίπεδα ηλεκτρικής ενέργειας συγκρίσιμα με τα μικρά έθνη – μια τιμή που ορισμένοι επικριτές υποστηρίζουν ότι είναι πολύ υψηλή σε μια εποχή που υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για την κλιματική αλλαγή. Βέβαια στην αντίπερα όχθη, πολύ μεγάλο ποσοστό του hardware που κάνει mining πλέον τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Συμμετοχή
Σε ένα πρωτόκολλο PoW, η υπολογιστική ισχύς συνδυάζεται με την κρυπτογραφία για τη δημιουργία της συναίνεσης και την εξασφάλιση της εγκυρότητας των συναλλαγών που καταγράφονται στο blockchain.
Κατά τη διαδικασία του hashing, και προκειμένου να παραχθούν νέα blocks, οι miners αγωνίζονται για να βγάλουν ένα σωστό αποτέλεσμα στα μαθηματικά προβλήματα που προσπαθούν να λύσουν.
Για να το κάνουν αυτό, οι miners προσπαθούν να μαντέψουν μια σειρά ψευδοτυχαίων αριθμών, που ονομάζεται hash. Αυτό, όταν συνδυάζεται με τα δεδομένα που παρέχονται στο block, και όταν περνά από ένα hash function, πρέπει να παράγει ένα αποτέλεσμα που να ταιριάζει με τους κανόνες που καθορίζονται από το πρωτόκολλο.
Το σωστό hash μεταδίδεται στη συνέχεια στο δίκτυο ώστε οι άλλοι miners να επαληθεύσει εάν η λύση είναι σωστή ή όχι. Εάν είναι σωστή, το block προστίθεται στο blockchain και ο miner αποζημιώνεται με το block reward.
Διανομή του Reward
Το block reward αναφέρεται σε νέα cryptocurrency που απονέμεται από το blockchain στον miner για το κάθε block που δημιουργεί και θεωρείται έγκυρο και αποδεκτό από το δίκτυο.
Στην περίπτωση ορισμένων κρυπτονομισμάτων, όπως το Bitcoin, το block reward μειώνεται αφού βρεθεί ένας συγκεκριμένος αριθμός block.
Αυτό γίνεται για να διατηρηθεί το συνολικό supply του νομίσματος πεπερασμένο και αποπληθωριστικό.
Τι είναι το Proof of Stake (PoS);
Το Proof of Stake (PoS) είναι μια τροποποιήση του PoW που εμφανίστηκε το 2012 σαν μια λύση στην εξάρτηση του PoW στην την μεγάλη κατανάλωση ενέργειας.
Αντί να βασιζόμαστε σε υπολογιστές που ανταγωνίζονται για τη δημιουργία του κατάλληλου hash, η ιδέα πίσω από ένα πρωτόκολλο PoS είναι ότι η συμμετοχή καθορίζεται από αυτούς που ελέγχουν μέρος του supply ενός νομίσματος.
Χρησιμοποιώντας ένα σύνολο κανόνων που καθορίζονται από το πρωτόκολλο, ο αλγόριθμος PoS ψευδο-τυχαία επιλέγει έναν node (μπορεί να είναι οποιοσδήποτε έχει το νόμισμα) για να προτείνει το επόμενο block στο blockchain.
Όταν ένας node επιλέγεται, ο ρόλος του είναι να επαληθεύει την εγκυρότητα των συναλλαγών εντός του block, να το υπογράφει και να προτείνει το block στο δίκτυο για επικύρωση.
Blockchain Ordering
Παρόμοια με το PoW, ένα PoS blockchain είναι ένας μηχανισμός που αποτελείται από μια σειρά από block ευθυγραμμισμένων με χρονολογική σειρά με βάση τις συναλλαγές του.
Το πρώτο block σε ένα PoS blockchain είναι επίσης κωδικοποιημένο στο λογισμικό του και ονομάζεται συνήθως genesis block. Τα επόμενα blocks που προστίθενται στο blockchain αναφέρονται πάντα στα προηγούμενα blocks και το καθένα περιέχει ένα αντίγραφο του πλήρους, ενημερωμένου ledger.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι, στα κρυπτονομίσματα που χρησιμοποιούν το PoS, δεν υπάρχει ανταγωνισμός για το ποιος επιλέγεται να προσθέσει blocks. Ως εκ τούτου, τα blocks λέγονται συχνά «forged», ή «minted» αντί για mined.
Χρήση Ενέργειας
Σε αντίθεση με τα PoW blockchains, τα PoS blockchains δεν καθορίζουν ποιος μπορεί να προτείνει blocks με βάση την κατανάλωση ενέργειας. Οι υποστηρικτές του PoS συχνά το διαφημίζουν ως «πιο αποτελεσματικό» σύστημα, καθώς οι miners των PoW είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούν άνθρακα και άλλες μορφές καυσίμων επιβλαβών για το περιβάλλον.
Έχοντας πει αυτό όμως, πρέπει να σημειώσουμε ότι οι miners των PoW μπορούν να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε πηγή ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της υδροηλεκτρικής ενέργειας, του ανέμου και άλλων λιγότερο σπατάλη μορφών ενέργειας. Και η αλήθεια είναι ότι πολύ μεγάλο ποσοστό των miners πλέον χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Επιπλέον, τα PoS blockchains απαιτούν επίσης τη χρήση εξειδικευμένου υλικού (GPUs) που, όπως ο εξοπλισμός mining για το PoW (ASICs) και άλλες υπολογιστικές συσκευές, απαιτούν πόρους για την παραγωγή τους.
Οι miners των PoS πρέπει επίσης να παραμένουν συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο καθόλη την διάρκεια, κάτι που δαπανάει ενέργεια.
Συμμετοχή
Οι χρήστες που θέλουν την ευκαιρία να μπορούν να επιλεχθούν για να προσθέσουν blocks σε ένα PoS blockchain πρέπει να κάνουν stake ή να κλειδώσουν ένα συγκεκριμένο ποσό των κρυπτονομισμάτων του blockchain σε ένα ειδικό συμβόλαιο.
Το ποσό των νομισμάτων που γίνονται staked καθορίζει τις πιθανότητές τους να επιλεχθούν ως ο επόμενος παραγωγός ενός block. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν οι χρήστες συμπεριφέρονται κακόβουλα, ενδέχεται να χάσουν αυτά που έχουν κάνει stake ως τιμωρία.
Προκειμένου να μην ευνοούνται πάντα τα πλουσιότερα nodes, το PoS μπορεί να περιλαμβάνει άλλους και παράγοντες για την επιλογή. Αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν το χρονικό διάστημα που ένας node έκανε stake τα νομίσματα, καθώς και χρησιμοποιώντας την τυχαιότητα.
Διανομή του Reward
Παρόμοια με τον αλγόριθμο PoW, το block reward στο PoS αναφέρεται σε cryptocurrency που απονέμονται από το blockchain στον χρήστη που προτείνει ένα έγκυρο block.
Ωστόσο, καθώς η επιλογή των block γίνεται συνήθως βάση της ποσότητας των νομισμάτων που γίνονται stake, τα ανταλλακτήρια ενδέχεται να προσφέρουν υπηρεσίες staking οι οποίες ουσιαστικά δίνουν στους χρήστες τη δυνατότητα να κάνουν stake τα χρήματα τους μέσω του ανταλλακτηρίου το οποίο μετά θα τα κάνει stake όλα μαζί (όλων των χρηστών που χρησιμοποιούν την υπηρεσία), αυτό δίνει την ευκαιρία στον χρήστη να έχει πιο τακτικές πληρωμές από ότι αν έκανε staking μόνος του.
Ποιος είναι ο Satoshi Nakamoto
Το Satoshi Nakamoto είναι το ψευδώνυμο που χρησιμοποιήθηκε από τον(-ους ) δημιουργό(-ους) του Bitcoin. Παρόλο που το όνομα Satoshi Nakamoto είναι συχνά συνώνυμο με το Bitcoin, το πραγματικό πρόσωπο που αντιπροσωπεύει το ψευδώνυμο αυτό δεν βρέθηκε ποτέ, οδηγώντας πολλούς ανθρώπους να πιστεύουν ότι είναι το ψευδώνυμο για ένα άτομο με διαφορετική ταυτότητα ή για μια ομάδα ανθρώπων.
Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο Satoshi Nakamoto είναι ο πιο αινιγματικός χαρακτήρας στον χώρο του cryptocurrency. Μέχρι σήμερα, δεν είναι σαφές εάν το ψευδώνυμο αυτό αναφέρεται σε ένα άτομο ή σε μια ομάδα ανθρώπων. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι ο Satoshi Nakamoto δημοσίευσε ένα έγγραφο το 2008 που ξεκίνησε την ανάπτυξη του cryptocurrency.
Το έγγραφο αυτό, Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System , περιέγραψε τη χρήση ενός δικτύου peer-to-peer ως λύση στο πρόβλημα του double spending. Το πρόβλημα αυτό είναι ότι ένα ψηφιακό νόμισμα ή ένα token θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε πολλαπλές συναλλαγές πράγμα το οποίο δεν συναντάται στα φυσικά νομίσματα, καθώς ένας χαρτονόμισμα ή ένα κέρμα μπορεί, από τη φύση του, να υπάρχει μόνο σε ένα μέρος κάθε φορά. Δεδομένου ότι ένα ψηφιακό νόμισμα δεν υπάρχει σε κάποιο φυσικό χώρο, η χρήση του σε μια συναλλαγή δεν το αφαιρεί απαραίτητα από την κατοχή κάποιου.
Οι λύσεις για την καταπολέμηση του προβλήματος του double spending περιλάμβαναν τη χρήση από αξιόπιστους μεσάζοντες ως τρίτα μέρη που επαληθεύουν εάν ένα ψηφιακό νόμισμα είχε ήδη δαπανηθεί από τον κάτοχό του ή οχι. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα τρίτα μέρη αυτά μέρη, όπως οι τράπεζες, μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις συναλλαγές αυτές χωρίς να προσθέσουν κάποιο σημαντικό κίνδυνο.
Ωστόσο, αυτό το μοντέλο που βασίζεται στην εμπιστοσύνη εξακολουθεί να ελωχεύει τον κίνδυνο να συμβεί κάποια απάτη εάν το αξιόπιστο τρίτο μέρος (ο μεσάζοντας) δεν είναι πραγματικά αξιόπιστο. Η κατάργηση του τρίτου μέρους θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με τη χρησιμοποίηση της κρυπτογραφίας στις συναλλαγές.
Ο Nakamoto πρότεινε μια decentralized προσέγγιση στις συναλλαγές, που τελικά κατέληξε στη δημιουργία των blockchain. Σε ένα blockchain, οι χρονικές σημάνσεις για μια συναλλαγή προστίθενται στο τέλος των προηγούμενων χρονικών σημάνσεων με βάση το Proof of Work (PoW), δημιουργώντας έτσι ένα ιστορικό αρχείο που δεν μπορεί να αλλάξει.
Επειδή η καταγραφή των συναλλαγών διανέμεται σε πολλούς nodes (κόμβους) στο σύστημα, είναι δύσκολο, εάν όχι αδύνατο, για έναν κακόβουλο χρήστη να αποκτήσει αρκετό έλεγχο του συστήματος για να ξαναγράψει το ledger προς όφελός του. Έτσι το blockchain παραμένει ασφαλές, επειδή το ποσό της υπολογιστικής ισχύος που απαιτείται για κάποια κακόβουλη επίθεση αποθαρρύνει τις επιθέσεις μικρής κλίμακας.
Η ιστορία του Satoshi Nakamoto
Ο Satoshi Nakamoto συμμετείχε από την αρχή στο Bitcoin και δούλεψε στην πρώτη έκδοση του λογισμικού το 2009. Η επικοινωνία με το Nakamoto πραγματοποιούνταν ηλεκτρονικά και η έλλειψη προσωπικών στοιχείων του σήμαινε ότι ήταν αδύνατο να ανακαλυφθεί η πραγματική ταυτότητα πίσω από το ψευδώνυμο αυτό.
Η συμμετοχή του Nakamoto στο Bitcoin, ωστόσο, έληξε το 2010. Η τελευταία αλληλογραφία που υπήρξε με το Nakamoto ήταν σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε έναν άλλο προγραμματιστή crypto, λέγοντας ότι “προχώρησαν σε άλλα πράγματα”. Η αδυναμία συσχέτισης ενός ατόμου με το ψευδώνυμο αυτό έχει οδηγήσει σε διάφορες υποθέσεις σχετικά με την ταυτότητα του Nakamoto, ειδικά από την στιγμή που τα κρυπτονομίσματα αυξήθηκαν σε αριθμό, δημοτικότητα και φήμη.
Πιθανά άτομα πίσω από τον Satoshi Nakamoto
Παρόλο που η ταυτότητα του Nakamoto δεν έχει αποδοθεί σε κάποιο αποδεδειγμένο άτομο ή άτομα, εκτιμάται ότι η αξία των bitcoins υπό τον έλεγχο του – τα οποία πιστεύεται ότι είναι περίπου 1 εκατομμύρια σε αριθμό – μπορεί να υπερβαίνει την αξία των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων (Ιούλιος 2021). Δεδομένου ότι ο μέγιστος δυνατός αριθμός bitcoin που δημιουργούνται είναι 21 εκατομμύρια, το μερίδιο του Nakamoto είναι στο 5% των συνολικών bitcoin, πράγμα που σημαίνει ότι έχει σημαντική ισχύ στην αγορά. Αρκετοί άνθρωποι έχουν προταθεί ως ο «πραγματικός» Satoshi Nakamoto, αν και κανένας δεν έχει αποδειχθεί σίγουρα ότι είναι αυτός.
Dorian Nakamoto
Ο Dorian Nakamoto είναι ακαδημαϊκός και μηχανικός στην Καλιφόρνια, ο οποίος θεωρήθηκε ως δημιουργός του Bitcoin από τον Leah McGrath Goodman σε ένα άρθρο του Newsweek τον Μάρτιο του 2014. Το άρθρο του McGrath λέει, “Η έρευνα που διεξήχθη από το Newsweek οδήγησε σε έναν 64χρονο Ιάπωνα-Αμερικανό άντρας του οποίου το όνομα είναι πραγματικά Satoshi Nakamoto”, αλλά οι περαιτέρω έρευνες που διεξήχθησαν απέκλεισαν τον Nakamoto.
Hal Finney
Το Bitcoin είναι ένα προϊόν της cypherpunk σκηνής και ένας από τους πυλώνες της σκηνής αυτής ήταν ο Hal Finney. Ο Finney πέθανε το 2014. Ο Finney ήταν ενεργός στην κοινότητα του Bitcoin τόσο πριν όσο και μετά την κυκλοφορία του, και ο Finney είναι το πρώτο άτομο που έλαβε Bitcoin σε μια συναλλαγή. Επίσης, ζούσε όλως τυχαίως λίγα τετράγωνα μακριά από τον Dorian Nakamoto, ο οποίος, υποτίθεται ότι, θα μπορούσε να ήταν η έμπνευση του για το ψευδώνυμο που εφευρέθηκε από τον Finney.
Nick Szabo
Όπως ο Finney, έτσι και ο Szabo ήταν ένας από τους πρώτους της cypherpunk σκηνής και ήταν φίλος με πολλά άτομα στην κοινότητα αυτή. Ένας ερευνητής που ονομάζεται Skye Gray έκανε εκτεταμένη έρευνα για να βρει ασυνήθιστες φράσεις στο White Paper του Bitcoin και πραγματοποίησε ανάλυση σε σχέση με τα δημοσιευμένα έργα γνωστών και ικανών κρυπτογράφων, και επικαλέστηκε ότι βρήκε κάποιες ομοιότητες στις φράσεις με τον Szabo. Παρόλο που ο Szabo δημιούργησε την ιδέα του BitGold το 1998 και το 2005, έγραψε μια αναλυτική ανάρτηση σε ένα blog που περιγράφει ένα ψηφιακό νόμισμα που ονομάζεται “BitGold” που δεν θα εξαρτάται από την εμπιστοσύνη σε τρίτα μέρη, ο ίδιος επιμένει ότι δεν είναι ο δημιουργός του Bitcoin .
Craig Wright
Ένας από τους πιο γραφικούς χαρακτήρες που πιθανολογούνται ως το πρόσωπο πίσω από τον Satoshi Nakamoto είναι ο Craig Wright, Αυστραλός ακαδημαϊκός και επιχειρηματίας. Δύο άρθρα στο Wired και το Gizmodo ανέφεραν ότι ο Wright μπορεί να είναι το άτομο πίσω από το Bitcoin, αλλά οι μεταγενέστερες έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι απλά ο Wright έχει διαπράξει μια περίτεχνη φάρσα.
Elon Musk
Άλλες θεωρίες ισχυρίστηκαν ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, ο Elon Musk θα μπορούσε να είναι ο ιδρυτής του Bitcoin, με έναν συγγραφέα του Hacker Noon να δίνει έμφαση στην ιστορία του με το PayPal, το ότι είναι αυθεντία στην γλώσσα προγραμματισμού C++ και ότι έχει πολύ φιλόδοξες ιδέες. Και πάλι, αυτό υπήρχε μια ξεκάθαρη άρνηση, με τον Musk να τονίζει ότι δεν έχει στην κατοχή του περισσότερα από 0,25 Bitcoin.
Ενδείξεις στο Blockchain του Bitcoin
Η ανάλυση του blockchain του Bitcoin βοήθησε να εξαχθεί το συμπέρασμα όσον αφορά το ποιες διευθύνσεις είναι πιθανώς του Satoshi Nakamoto με σχετικά υψηλό βαθμό βεβαιότητας. Σύμφωνα με την ανάλυση της αλυσίδας από τον Sergio Demián Lerner, επικεφαλής επιστήμονα του RSK Labs, ο Satoshi έχει περίπου 1 εκατομμύριο bitcoin ή 30 δισεκατομμύρια δολάρια (Ιούλιος 2021). Αυτές οι διευθύνσεις χρονολογούνται από την αρχή του Bitcoin το 2009.
Με την πάροδο των ετών, τα bitcoin από κάποιες πολύ πρώιμες διευθύνσεις έχουν μετακινηθεί, οδηγώντας πολλούς να υποθέσουν εάν αυτές ήταν ή όχι του Satoshi (παρόλο που ακόμα και τότε υπήρχαν κάποιοι άλλοι ενεργοί miners). Μέχρι στιγμής, αυτή η ανάλυση έχει δείξει ότι κάθε μία από αυτές τις συναλλαγές πιθανότατα δεν προήλθε από διευθύνσεις του Satoshi και ότι τα bitcoin του παραμένουν αδρανή.
Στις 21 Μαΐου του 2020, ένας λογαριασμός στο Twitter που παρακολουθεί διάφορα blockhains και αναφέρει τις μεγάλες συναλλαγές, που ονομάζεται @whale_alert έκανε ένα tweet:
40 #BTC (391,055 USD) transferred from possible #Satoshi owned wallet (dormant since 2009) to unknown wallet. The coins in this transaction were mined in the first month of Bitcoin’s existence.
Αυτό προκάλεσε αμέσως προκάλεσε χαμό στο Twitter. Το @Bitcoin στο Twitter έκανε μια δημοσκόπηση που ρωτούσε εάν οι χρήστες του Twitter ήταν bullish (αισιόδοξοι), neutral (ουδέτεροι) ή bearish (απαισιόδοξοι) για το μέλλον της αγοράς στα νέα ότι αυτός θα μπορούσε να ήταν ο Satoshi. Στην αρχή, το bearish είχε το προβάδισμα. Μια μέρα αργότερα, το 34% εκείνων που απάντησαν είπαν ότι ήταν bullish, το 35,6% είπε ότι ήταν neutral και το 30% είπε ότι ήταν bearish.
Παρόλο που οι δείκτες στο blockchain έδειχναν ότι ήταν κάποιος άλλος εκτός του Satoshi, πολλοί χρήστες του Twitter φάνηκαν να υποθέτουν ότι ήταν αυτός και άρχισαν να αντιμετωπίζουν με άγχος το υποτιθέμενο γεγονός ότι ο Satoshi άρχισε να πουλάει τα bitcoin του. Ο φόβος και η αβεβαιότητα φάνηκαν να κυριαρχούν στα σχόλια, με κάποιους να ρωτούν εάν πρέπει να πουλήσουν και τα δικά τους και άλλοι να τους λένε ότι θα τα πουλούσαν όλα αμέσως.
Ενώ άλλοι προσπάθησαν να επέμβουν και να εξηγήσουν ότι αυτές οι διευθύνσεις πιθανότατα δεν ήταν του Satoshi και ότι, ακόμα κι αν ήταν, θα μπορούσαν να είχαν μετακινηθεί σε κάποια άλλη διεύθυνση παρά του ότι τα έστελνε σε κάποιο ανταλλακτήριο με σκοπό την πώληση. Πολλοί επίσης ρωτούσαν γιατί έχει σημασία ακόμη και αν ο Satoshi θέλει να μετακινήσει τα bitcoin του ή να τα πουλήσει μιας που το Bitcoin είναι decentralized και οι ενέργειες ενός ατόμου, είτε είναι ο Satoshi είτε όχι, δεν θα πρέπει να επηρεάζουν.
Ανεξάρτητα από αυτό, η τιμή έπεσε αμέσως 4% μετά την κυκλοφορία αυτών των ειδήσεων, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά πόσο ασταθείς είναι αυτές οι αγορές και πόσο εύκολα οι ειδήσεις, ακόμη και αν είναι αναπόδεικτες ή αναληθείς, μπορούν να επηρεάσουν μια αγορά είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Ανέδειξε επίσης το γεγονός ότι, παρόλο που το Bitcoin είναι decentralized, χωρίς κάποιο μοναδικό ηγέτη ή κάποιο σημείο ελέγχου, η κοινότητα εξακολουθεί να είναι παθιασμένη με τους δημιουργούς της, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι κινήσεις αυτού του ατόμου ή των ατόμων να μπορούν να έχουν επηρέαζουν και να ασκούν κάποιο έλεγχο στο σύστημα.
Τι είναι το market capitalization
Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς (ή market cap) είναι για παράδειγμα η συνολική αξία όλων των μετοχών μιας εταιρείας σε δολάρια ή για παράδειγμα του Bitcoin ή άλλου κρυπτονομίσματος, είναι η αξία όλων των νομισμάτων που έχουν γίνει mined. Στα crypto το market cap υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας τον συνολικό αριθμό των νομισμάτων ενός συγκεκριμένου κρυπτονομίσματος που έχουν γίνει mined με την τιμή του ενός ανά πάσα στιγμή.
Ένας τρόπος για να κατανοήσετε το market cap είναι ως ένα πρόχειρο δείκτη για το πόσο σταθερό είναι ένα περιουσιακό στοιχείο. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ακόμη και το Bitcoin, που έχει το μεγαλύτερο market cap στα crypto, εξακολουθεί να έχει διακυμάνσεις στην τιμη. Αλλά με τον ίδιο τρόπο που ένα μεγαλύτερο πλοίο μπορεί να πλοηγηθεί με ασφάλεια σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, ένα κρυπτονόμισμα με πολύ μεγαλύτερο market cap είναι πιο πιθανό να είναι μια πιο σταθερή επένδυση από ένα κρυπτονόμισμα με πολύ μικρότερο market cap. Αντίθετα, τα ψηφιακά νομίσματα με μικρότερα market cap είναι πιο ευαίσθητα στις κινήσεις της αγοράς και μπορούν να δουν τεράστια κέρδη ή δραματικές απώλειες.
Σημείωση: μπορεί να δείτε αναφορές να γράφουν “circulating supply” market cap ή “fully diluted supply” market cap (αυτό αναφέρεται και ως “total max supply”). Με το Bitcoin, αυτοί οι δύο αριθμοί είναι τα 18,75 εκατομμύρια (Ιούλιος 2021) που έχουν γίνει mined και είναι σε κυκλοφορία (“circulating supply”) ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα 21 εκατομμύρια που τελικά θα γίνουν mined (“fully diluted supply” ή “total max supply”). Ανάλογα με τη μεθοδολογία τους, ορισμένοι αναλυτές θα μετρήσουν το market cap χρησιμοποιώντας το circulating supply, ενώ άλλοι θα χρησιμοποιήσουν το fully diluted supply.
Γιατί είναι σημαντικό το market cap?
Η τιμή είναι ένας μόνο τρόπος μέτρησης της αξίας ενός κρυπτονομίσματος. Οι επενδυτές χρησιμοποιούν το market cap για να δείξουν μια πιο ολοκληρωμένη ανάλυση για την αξία ενός νομίσματος και να συγκρίνουν την αξία μεταξύ των κρυπτονομισμάτων. Ως βασικό στατιστικό στοιχείο, το market cap, μπορεί να δείξει την προοπτική ανάπτυξης ενός κρυπτονομίσματος και εάν είναι ασφαλές να το αγοράσετε, σε σύγκριση με άλλα.
Ας συγκρίνουμε το market cap μεταξύ δύο πλασματικών κρυπτονομισμάτων:
- Αν το κρυπτονόμισμα A έχει 400.000 νομίσματα σε κυκλοφορία και κάθε νόμισμα αξίζει 1$, το market cap είναι 400.000 $.
- Αν το κρυπτονόμισμα Β έχει 100.000 νομίσματα σε κυκλοφορία και κάθε νόμισμα αξίζει 2$, το market cap είναι 200.000 $.
- Παρόλο που η τιμή του μεμονωμένου κρυπτονομίσματος B είναι υψηλότερη από το εκείνη του A, η συνολική αξία του A είναι διπλάσια σε σχέση με του B.
Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι το market cap πολλών κρυπτονομισμάτων μπορεί να αλλάξει δραματικά λόγω διακυμάνσεων στην τιμή.
Τι μπορείς να κάνεις με το market cap?
Το market cap σας επιτρέπει να συγκρίνετε τη συνολική αξία ενός κρυπτονομίσματος με ένα άλλο, ώστε να μπορείτε να λαμβάνετε πιο σωστές επενδυτικές αποφάσεις. Τα κρυπτονομίσματα ταξινομούνται με βάση το market cap τους σε τρεις κατηγορίες:
- Τα Large-cap κρυπτονομίσματα συμπεριλαμβανομένων των Bitcoin και Ethereum, έχουν market cap άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι επενδυτές τους τα θεωρούν επενδύσεις χαμηλότερου κινδύνου επειδή έχουν αποδεδειγμένο ιστορικό ανάπτυξης και συχνά έχουν μεγαλύτερη ρευστότητα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να αντέξουν μεγαλύτερο όγκο ατόμων που θέλουν να πουλήσουν χωρίς να επηρεαστεί δραματικά η τιμή.
- Τα Mid-cap κρυπτονομίσματα έχουν market cap μεταξύ 1 και 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γενικά θεωρούνται ότι έχουν μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης αλλά ταυτόχρονα και μεγαλύτερο ρίσκο.
- Τα Small-cap κρυπτονομίσματα έχουν market cap μικρότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια και είναι πιο ευαίσθητα σε δραματικές μεταβολές με βάση το πως πάει η αγορά.
Συμπέρασμα
Το market cap είναι ένας χρήσιμος δείκτης για τη σύγκριση της συνολικής αξίας των κρυπτονομισμάτων, αλλά οι τάσεις της αγοράς, η σταθερότητα ενός κρυπτονομίσματος και η δική σας οικονομική κατάσταση πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη στάθμιση των κινδύνων οποιασδήποτε επένδυσης.
Τι είναι το Tokenomics
Το Tokenomics είναι η επιστήμη της οικονομίας των tokens. Καλύπτει όλες τις πτυχές που αφορούν τη δημιουργία, το supply, τη διαχείριση και μερικές φορές την αφαίρεση ενός νομίσματος από ένα δίκτυο.
Διανομή του Token και Supply
Τα projects πρέπει να είναι σε θέση να διανέμουν τα token τους στους χρήστες που το επιθυμούν. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, το δίκτυο θα υπάρχει αλλά κανείς δεν θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει!
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να επιτευχθεί το παραπάνω. Τα δίκτυα επιβραβεύουν τους validators ή τους miners, με νέα νομίσματα. Άλλα projects πωλούν ένα μέρος του token supply μέσω μιας αρχική προσφορά νομισμάτων (Initial Coin Offering – ICO).
Άλλα token διανέμονται στους χρήστες μέσω συγκεκριμένων ενεργειών. Το Augur, για παράδειγμα, επιβραβεύει τους χρήστες του για την επαλήθευση των γεγονότων στο στοιχηματικό του δίκτυο.
Γενικά, τα κρυπτονομίσματα και τα tokens που είναι ενσωματωμένα σε ένα blockchain έχουν προκαθορισμένους και αλγοριθμικούς καθορισμένους κανόνες για την έκδοση νέων νομισμάτων που καθορίζουν το supply. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να προβλέψουμε με αρκετή ακρίβεια πόσα νομίσματα θα έχουν δημιουργηθεί μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Αν και είναι πιθανό για τα περισσότερα cryptoassets να αλλάξουν αυτοί οι κανόνες, συνήθως απαιτείται η συμφωνία της πλειοψηφίας των χρηστών του για μια τέτοια αλλαγή και είναι δύσκολο να επιτευχθεί αυτή και να εφαρμοστεί η αλλαγή. Αυτό παρέχει κάποια άνεση και ασφάλεια στους κατόχους των νομισμάτων, επειδή γνωρίζουν πως το νόμισμα τους θα εκδίδεται με τρόπο πολύ πιο προβλέψιμο από τις κυβερνήσεις που εκδίδουν χρήματα.
Σταθερότητα της τιμής
Τα κρυπτονομίσματα είναι γνωστά για την αστάθεια στις τιμές τους. Αυτό είναι ένα πρόβλημα καθώς αυτές οι διακυμάνσεις προσελκύουν τους κερδοσκόπους που μπορούν να σταματήσουν τη σωστή λειτουργία ενός δικτύου με το να αγοράζουν και να πουλάνε μαζικά.
Τα projects μπορούν να το καταπολεμήσουν αυτό διασφαλίζοντας ότι υπάρχουν αρκετά νομίσματα για να ταιριάζουν με το επίπεδο του supply. Αυτό επιτυγχάνει τη δημιουργία μιας σταθερής τιμής για το νόμισμα, το οποίο ενθαρρύνει τους χρήστες να χρησιμοποιούν τα tokens για αυτό που έχουν αρχικά σχεδιαστεί και όχι για κερδοσκοπικούς λόγους.
Διακυβέρνηση
Η ομάδα πίσω από κάθε project επινοεί τους κανόνες για το πώς δημιουργούνται τα tokens, ή πως «κόβονται», καθώς και πώς εισάγονται και πως απομακρύνονται από το δίκτυο. Διαφορετικά project ακολουθούν διαφορετικές προσεγγίσεις.
Ορισμένα projects μπορούν να περιλαμβάνουν tokens που διατηρούνται στο αποθεματικό τους, τα οποία μπορούν να προστεθούν μεταγενέστερα στο οικοσύστημα, ως τρόπος προώθησης της ανάπτυξης του project ή ως τρόπος πληρωμής για τη συντήρηση του συστήματος. Το Ripple είναι ένα καλό παράδειγμα αυτού.
Ένα project μπορεί ωστόσο, όπως το Tether τον Οκτώβριο του 2018, να κάνει «burn» κάποια tokens ώστε να βοηθήσει τη ρύθμιση της αξίας του νομίσματος στην αγορά. Η πράξη του burning συμβαίνει όταν το νόμισμα αποστέλλεται σε ένα πορτοφόλι που κανείς δεν γνωρίζει τη διεύθυνση.
Τα tokens ως τρόπος διακυβέρνησης
Ορισμένα δίκτυα ενθαρρύνουν τους χρήστες να έχουν στην κατοχή τους, να κρατούν και να χρησιμοποιούν tokens ως τρόπο αποτροπής της χρήσης του δικτύου διαφορετικά από όπως σχεδιάστηκε.
Τα συστήματα Proof-of-Stake (PoS), τα οποία βασίζονται σε validators που κάνουν stake τα δικά τους νομίσματα, βοηθούν να διασφαλιστεί ότι ενεργούν ειλικρινά και δίκαια. Εάν οι χρήστες δεν ακολουθούν τους κανόνες, τα tokens τους μπορούν να χαθούν.
Γιατί είναι το Tokenomics σημαντικό;
Η τεχνολογία του Blockchain επιτρέπει σε projects τη δημιουργία μικροοικονομιών. Για να γίνουν αυτοσυντηρούμενές, πρέπει να βρουν την σωστή συνταγή για το πώς πρέπει να λειτουργούν τα tokens εντός του οικοσυστήματος τους.
Δεν υπάρχει μια τακτική που ταιριάζει σε όλα τα project όταν πρόκειται για τα tokens. Το Blockchain έχει δημιουργήσει και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα ευρύ φάσμα πιθανών χρήσεων και εφαρμογών. Το Tokenomics επιτρέπει στις ομάδες να δημιουργήσουν ένα νέο μοντέλο ή να προσαρμόσουν ένα ήδη υπάρχον που να λειτουργεί με αυτό που θέλουν να επιτύχει το project τους. Αυτό, εάν συμβεί με σωστό τρόπο, μπορεί να δημιουργήσει μια σταθερή πλατφόρμα υψηλής ποιότητας.
Επίσης η γνώση του tokenomics ενός νομίσματος είναι πολύ σημαντική όταν έρθει η ώρα να λάβουμε μια επενδυτική απόφαση όπως το να το αγοράσουμε. Τότε, η κατανόηση των παραγόντων που θα επηρεάσουν είτε το supply είτε το demand είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τους κερδοσκόπους όσο και για τους επενδυτές.
Σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να λάβει κάποιος υπόψιν. Ίσως το πιο σημαντικό είναι να κατανοήσουμε πώς θα χρησιμοποιείται το ψηφιακό νόμισμα. Υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ της χρήσης της πλατφόρμας ή της υπηρεσίας που χτίζεται και του νομίσματος; Εάν υπάρχει, αυξάνεται αρκετά η πιθανότητα μια υπηρεσία που αναπτύσσεται να απαιτεί αγορές και χρήση που τελικά θα βοηθήσει στην αύξηση της τιμής. Εάν δεν υπάρχει, σε τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί το token και ποιος είναι ο σκοπός του;
Άλλες σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει να γνωρίζετε την απάντηση πριν από μια επενδυτική απόφαση περιλαμβάνουν τα εξής:
- Πόσα κρυπτονομίσματα ή tokens υπάρχουν αυτήν τη στιγμή;
- Πόσα θα υπάρξουν στο μέλλον και πότε θα δημιουργηθούν;
- Ποιος έχει στην κατοχή του τα νομίσματα; Είναι το μεγαλύτερο ποσοστό στα χέρια λίγων;
- Υπάρχει κάποιο ποσοστό των νομισμάτων που προορίζονται να δωθούν στο μέλλον στους προγραμματιστές ή σε άλλα μέλη της ομάδας;
- Υπάρχουν πληροφορίες που να υποδηλώνουν ότι ένας μεγάλος αριθμός νομισμάτων έχει χαθεί, έχει γίνει burned, έχει διαγραφεί ή είναι κατά κάποιο τρόπο μη-ανακτήσιμος;
- Έχει συμβεί κάποιου είδους Premining; Δηλαδή νομίσματα να έχουν δοθεί σε κάποιον, συνήθως μέλος της ομάδας ή στον ιδρυτή, πριν τα νομίσματα γίνουν διαθέσιμα για το κοινό;
Το Tokenomics είναι επίσης χρήσιμο ως ένας οδηγός για την κατανόηση της αξίας ενός νομίσματος στο μέλλον. Για παράδειγμα, πολλοί νέοι στο crypto θα σκεφτούν κάτι σαν, “Εάν αυτό το νόμισμα φτάσει την τιμή του Bitcoin, τότε μια μέρα…” ενώ στην πραγματικότητα αυτό δεν θα ήταν ποτέ δυνατό. Για παράδειγμα, ας σκεφτούμε δύο τυχαία νομίσματα, το Zcash και το Tron. Το Zcash έχει τo ίδια συνολικό supply με το Bitcoin, οπότε πιστεύοντας ότι το ένα μπορεί να γίνει τόσο πολύτιμο όσο το άλλο έχει κάποια βάση καθαρά από πλευράς tokenomics. Ωστόσο, στην περίπτωση του Tron, με περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια Tron να υπάρχουν ήδη, το supply είναι πολύ μεγάλο ώστε ένα τέτοιο νόμισμα να έχει τιμή ίση με αρκετές χιλιάδες δολλάρια. Αν αυτό συνέβαινε στο παράδειγμα μας, αυτό θα σήμαινε οτι η Tron θα γινόταν η πιο πολύτιμη επιχείρηση στην ιστορία του κόσμου – πόσο πιθανό είναι να συμβεί αυτό;
Παρόλο που αυτές οι ερωτήσεις φαίνεται να απαιτούν πολύπλοκες απαντήσεις, παρέχουν μια επιπλέον οπτική για τα κρυπτονομίσματα και για την κατανόηση του εάν ένα κρυπτονόμισμα είναι πιο πιθανό να έχει μεγαλύτερη ανάπτυξη από κάποιο άλλο.
Τι είναι οι χρεωστικές κάρτες κρυπτονομισμάτων
Το να χρησιμοποιήσει κάποιος Bitcoin, Ethereum, Litecoin ή οποιοδήποτε άλλο νόμισμα σαν χρήματα μπορεί να είναι πολύ δύσκολο στον πραγματικό κόσμο.
Δυστυχώς η αλήθεια είναι ότι λίγα καταστήματα και ιστότοποι δέχονται ψηφιακά νομίσματα αυτήν τη στιγμή. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι. Οι έμποροι λιανικής ενδέχεται να ανησυχούν για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, να βρίσκουν την τεχνολογία πολύ δύσκολη στην κατανόηση ή να πιστεύουν ότι η ζήτηση για συναλλαγές μέσω ψηφιακών νομισμάτων είναι χαμηλή και άρα δεν αξίζει τον κόπο.
Ευτυχώς, αρχίζουμε να βλέπουμε νέα προϊόντα που επιλύουν όλα αυτά τα προβλήματα – δίνοντας στους λάτρεις των κρυπτονομισμάτων ελπίδα και βοηθώντας τις επιχειρήσεις να αποδεχτούν τα ψηφιακά νομίσματα ως τρόπο πληρωμής. Αυτά τα προϊόντα είναι οι χρεωστικές κάρτες κρυπτονομισμάτων.
Τι είναι μια χρεωστική κάρτα κρυπτονομισμάτων;
Ακριβώς όπως μια συμβατική χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, οι χρεωστικές κάρτες κρυπτονομισμάτων επιτρέπουν την ολοκλήρωση καθημερινών συναλλαγών χρησιμοποιώντας BTC, ETH, LTC, BNB και άλλων altcoins. Επίσης, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το εάν η κάρτα αυτή θα γίνει αποδεκτή από έναν έμπορο. Αυτό διότι επειδή πολλές από αυτές τις κάρτες που έχουν κυκλοφορήσει σε συνεργασία με τη Visa ή την Mastercard, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εκατομμύρια τοποθεσίες, οπουδήποτε και οι συμβατικές κάρτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
Ο τρόπος που λειτουργούν είναι αρκετά απλός. Αρχικά, κάνετε κατάθεση στη χρεωστική σας κάρτα το ψηφιακό νόμισμα της επιλογής σας – συχνά μέσω μιας εφαρμογής για κινητό ή μέσω ενός ιστότοπου. Στη συνέχεια, μπορείτε να ξεκινήσετε τις αγορές σας. Πολλές χρεωστικές κάρτες κρυπτονομισμάτων προσφέρουν μεγαλύτερα όρια στις δαπάνες ή στις αναλήψεις, καθώς και χαμηλότερα τέλη συναλλαγής.
Κατά τη διάρκεια μιας αγοράς, στο τελεύταιο βήμα, μόλις ολοκληρωθεί η συναλλαγή, ο πάροχος της κάρτας θα μετατρέψει το ψηφιακό νόμισμα σε μετρητά, πράγμα που σημαίνει ότι το κατάστημα θα λάβει την πληρωμή σας σε νομίσματα fiat όπως USD, GBP ή EUR, ενώ εσείς θα έχετε ξοδέψει ένα ψηφιακό νόμισμα. Έτσι, και οι δύο πλευρές (αγοραστής-πωλητής) παίρνουν αυτό που θέλουν, ο μεν να ξοδέψει κάποιο ψηφιακό νόμισμα και ο δε να λάβει κάποιο παραδοσιακό νόμισμα.
Ποια είναι το νόημα όμως; Γιατί να μην χρησιμοποιήσει κάποιος την συμβατική του κάρτα;
Υπάρχουν πολλά θετικά χαρακτηριστικά για να χρησιμοποιήσει κάποιος μια χρεωστική κάρτα κρυπτονομισμάτων. Για παράδειγμα, τέτοιες κάρτες, μπορούν να σας προστατεύσουν από δυσάρεστες συναλλαγματικές ισοτιμίες όταν ταξιδεύετε εκτός της χώρας σας. Με τις συμβατικές χρεωστικές κάρτες Visa, μπορείτε συχνά να καταβάλλετε υψηλά τέλη μετατροπής (πχ. Από Ευρώ σε Δολάρια) ενώ βρίσκεστε σε διακοπές. Με μια χρεωστική κάρτα κρυπτονομισμάτων όμως, τα Bitcoin σας λειτουργούν ως γέφυρα προς άλλα νομίσματα fiat, που σημαίνει ότι θα εξοικονομήσετε χρήματα.
Υπάρχουν όμως πλεονεκτήματα από την ύπαρξη χρεωστικής κάρτας κρυπτονομισμάτων ακόμα και αν δεν ταξιδεύετε τόσο συχνά.
Οι συμβατικές πιστωτικές κάρτες προσθέτουν συχνά διαφόρων ειδών χρεώσεις. Ίσως χρειαστεί να πληρώνετε ετήσια συνδρομή ή τέλη κάθε φορά που πραγματοποιείτε συναλλαγές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Σε γενικές γραμμές, οι κάτοχοι χρεωστικών καρτών κρυπτονομισμάτων γλιτώνουν αρκετά χρήματα.
Επίσης αυτές τις χρεωστικές κάρτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για αναλήψεις από ATM. Επίσης, υποστηρίζουν πολλά από τα προϊόντα της αγοράς όπως τα Apple Pay, Google Pay και Samsung Pay. Ορισμένες κάρτες προσφέρουν ανταμοιβές, όπως cashback προγράμματα δηλαδή προγράμματα επιβράβευσης όπου για κάθε αγορά που γίνεται ένα πόσο (συνήθως ποσοστό επί της αγοράς) επιστρέφεται στην κάρτα σας. Έτσι αξίζει να εξετάσετε έστω το ενδεχόμενο χρησιμοποιήσης μιας τέτοιας κάρτας.
Αυτές οι προπληρωμένες κάρτες μπορούν επίσης να προωθήσουν την οικονομική ανεξαρτησία, καθώς μπορούν να δημιουργηθούν χωρίς την ανάγκη τραπεζικού λογαριασμού. Ορισμένα προϊόντα προσφέρουν επίσης μια εικονική κάρτα αντί για μια φυσική κάρτα, καθιστώντας τα ιδανικά για διαδικτυακές αγορές μέσω PayPal και άλλων πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου.
Φυσικά, υπάρχουν και μειονεκτήματα. Ορισμένοι πάροχοι θα σας ζητήσουν να κάνετε stake νομίσματα ώστε να έχετε πρόσβαση στις καλύτερες ανταμοιβές. Παρόλο που η χρεωστική σας κάρτα μπορεί να είναι κατάλληλη για μικρές, καθημερινές συναλλαγές, μπορεί να μην είναι όμως ο καλύτερος τρόπος πληρωμής εάν σκέφτεστε να αγοράσετε ένα αυτοκίνητο ή ένα σκάφος.
Επιπλέον, υπάρχει το ζήτημα της διακύμανσης της τιμής του Bitcoin. Τα Bitcoin (BTC) που χρησιμοποιείτε από την χρεωστική σας κάρτα για να κάνετε διακοπές αξίας 1.000$ θα μπορούσαν να έχουν γίνει διπλά ή τριπλά στα επόμενα χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι θα αισθανθείτε ότι πληρώσατε παραπάνω. Ή θα μπορούσε η τιμή να πέσει πάρα πολυ, πράγμα που σημαίνει ότι το ταξίδι σας στο Παρίσι ήταν πραγματικά μια ευκαιρία.
Τέλος, είναι σημαντικό να κάνετε ενδελεχή έρευνα στις εταιρείες που προσφέρουν τέτοιες χρεωστικές κάρτες κρυπτονομισμάτων. Σε μερικές περιοχές, όπως στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, στην Σιγκαπούρη αλλά και αλλού ενδέχεται να υπάρχουν κανονισμοί για αυτές και πιθανότατα θα πρέπει να περάσετε από ελέγχους «Know Your Customer» (KYC) που σημαίνει ότι θα πρέπει να δώσετε τα προσωπικά σας στοιχεία στην εταιρεία και αυτή κατ’επέκταση ίσως πρέπει να τα δώσει στο κράτος ενημερώνοντας το ότι χρησιμοποιείτε μια τέτοια κάρτα.
Είναι οι χρεωστικές κάρτες κρυπτονομισμάτων το μέλλον;
Μερικά από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Binance και Coinbase, προσφέρουν τώρα τις δικές τους χρεωστικές κάρτες κρυπτονομισμάτων σε συνεργασία με την Visa. Η κατάθεση στην κάρτα είναι εύκολη και δεν θα χρεωθείτε για τη μεταφορά χρημάτων από τον λογαριασμό σας στο ανταλλακτηριο προς την κάρτα σας.
Καθώς το PayPal μπαίνει στον χώρο των κρυπτονομισμάτων και η ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά αυξάνεται συνεχώς, αυτές οι κάρτες θα μπορούσαν να γίνουν πολύ πιο δημοφιλής και να πάρουν μεγαλό μερίδιο της αγοράς από τις συμβατικές κάρτες.
Τι είναι το DOLLAR-COST AVERAGING (DCA)
Όταν πρόκειται για επενδύσεις, υπάρχει μια πληθώρα στρατηγικών με διαφορετικό βαθμό κινδύνου. Μία τέτοια στρατηγική είναι το Dollar-Cost Averaging (DCA), ο οποίος έχει σχεδιαστεί για την αύξηση του πλούτου με την πάροδο του χρόνου. Πρόκειται για μια επενδυτική προσέγγιση στην οποία οι περιοδικές αγορές περιουσιακών στοιχείων τελικά εξαλείφουν την ανάγκη του να πετύχεις το σωστό timing για μια αγορά.
Dollar-Cost Averaging: Τι είναι;
Το dollar-cost averaging (DCA) είναι ένα επενδυτικό πλάνο που βοηθάει τους επενδυτές να μην παίρνουν αποφάσεις εν θερμώ και βάση συναισθημάτων. Εδώ, ο επενδυτής προσπαθεί να μετριάσει την επίδραση των διακυμάνσεων των τιμών με το να σπάσει την μία αγορά του σε πολλές σε προκαθορισμένα διαστήματα εν καιρώ. Αντί να επενδύσει ένα μόνο ποσό σε ένα περουσιακό στοιχείο, ο επενδυτής επιλέγει να επενδύσει ένα σταθερό ποσό εβδομαδιαίως, μηνιαίως ή σε διμηνιαία βάση. Αυτό γίνεται ανεξάρτητα από την τιμή την εκάστοτε στιγμή.
Σκεφτείτε το dollar-cost average ως μία βιώσιμη στρατηγική σε μια ασταθή αγορά χωρίς να χρειάζεται να υπολογισθεί το καλύτερο σημείο εισόδου. Δεδομένου ότι το κεφάλαιο κατανέμεται σε προκαθορισμένα διαστήματα, η στρατηγική τείνει να εξομαλύνει τις τιμές αγοράς σας κατά τη διάρκεια της επένδυσης. Αυτό είναι πολύ καλύτερο από την επένδυση ενός μόνο ποσού σε μια συγκεκριμένη τιμή η οποία μπορεί να είναι η μέγιστη εκείνη την περίοδο.
Στην ουσία, μπορούμε να πούμε ότι το dollar-cost averaging είναι μια κατάλληλη επενδυτική στρατηγική για αρχάριους ή για άτομα που δεν θέλουν να ασχοληθούν με την τεχνική ανάλυση της αγοράς.
Επίσης, το dollar-cost averaging είναι ιδανικό και για μακροπρόθεσμους επενδυτές. Ο στόχος είναι να παραμείνουμε σε έναν κύκλο επενδύσεων όπου ένα σταθερό ποσό θα επενδύεται με συνέπεια σε ένα περιουσιακό στοιχείο. Έτσι, δεν υπάρχει περιθώριο αμφιβολίας, απληστίας ή φόβου που σχετίζεται με βραχυπρόθεσμες επενδυτικές στρατηγικές. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι το dollar-cost averaging είναι πιο αποτελεσματικό σε ένα bear market (πτωτική αγορά). Ενώ οι περισσότεροι επενδυτές φοβούνται να αγοράσουν, και πάντα αναρωτιούνται εάν είναι πολύ νωρίς ή πολύ αργά για να μπουν στο παιχνίδι, το dollar-cost averaging είναι ένα επενδυτικό πλαίσιο για τις αγορές κατά την πτώση.
Πως δουλεύει;
Πριν μπούμε στα τεχνικά θέματα, ας υποθέσουμε όλα τα πιθανά αποτελέσματα μιας επενδυτικής στρατηγικής που η επένδυση λαμβάνει μέρος για όλο το ποσό μονομιας (ας το ονομάσουμε “εφάπαξ στρατηγική”). Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι αποφασίζετε να επενδύσετε ένα εφάπαξ ποσό 1.000$ σε ένα περιουσιακό στοιχείο αξίας 50$ ανά μετοχή. Ως εκ τούτου, μπορείτε να αγοράσετε 20 μετοχές σε μία μόνο αγορά. Τι συμβαίνει λοιπόν αν επιλέξετε να πουλήσετε όταν η τιμή είναι 40$, 60$ ή 80$;
Τιμή Πώλησης | Κέρδος |
40$ | -200$ |
60$ | 200$ |
80$ | 600$ |
Από τον παραπάνω πίνακα, είναι σαφές ότι αυτή η στρατηγική λειτουργεί καλύτερα όταν ο επενδυτής έχει καταφέρει να προσδιορίσει ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να εισέλθει σε μια αγορά – αυτό σημαίνει επίσης ότι θα πρέπει να επιλέξει να πουλήσει την κατάλληλη στιγμή. Ας συγκρίνουμε τώρα αυτή τη στρατηγική με τα πιθανά αποτελέσματα της στρατηγικής του dollar-cost averaging.
Dollar-Cost Averaging σε ένα Bear Market
Αφού το dollar-cost averaging είναι ένα πρόγραμμα συνεχόμενων αγορών, θα χρειαστεί το κεφάλαιο των 1.000$ να κατανεμηθεί σε πολλές αγορές. Για παράδειγμα, ένας επενδυτής θα μπορούσε να έχει ένα σχέδιο dollar-cost averaging για αγορά ενός περιουσιακού στοιχείου για τέσσερις μήνες. Με άλλα λόγια, θα διαθέτε 250$ ανά μήνα σε κάθε αγορά. Ως παράδειγμα ενός bear market, έστω ότι η τιμή μειώνεται σταθερά έτσι ώστε σε κάθε προκαθορισμένο χρονικό διάστημα (στο παράδειγμα μας ανά μήνα) η τιμή της μιας μετοχής να είναι 50$, 35$, 30$ και 25$ αντίστοιχα. Σε αυτήν την περίπτωση, το επενδυτικό κεφάλαιο των 1.000$ έχει αποφέρει 30,4 μετοχές. Πώς λοιπόν αυτή η στρατηγική επηρεάζει το κέρδος του εάν επιλέξει να πουλήσει στις ίδιες τιμές πώλησης με την εφάπαξ στρατηγική;
Τιμή Πώλησης | Κέρδος |
40$ | 216$ |
60$ | 824$ |
80$ | 1432$ |
Επειδή καταφέρε να αγοράσει περισσότερες μετοχές κατά την πάροδο του χρόνου, η επένδυσή του απέφερε περισσότερα κέρδη. Ακόμη και όταν η εφάπαξ στρατηγική απέφερε ζημιές, το dollar-cost averaging καταφέρε να αποφέρει κέρδος.
Dollar-Cost Averaging σε ένα Bull Market
Ενώ το dollar-cost averaging είναι μια αποτελεσματική στρατηγική κατά τη διάρκεια μιας πτωτικής αγοράς, δεν είναι τόσο ισχυρό σε ένα bull market (ανοδική αγορά). Όταν οι τιμές αγοράς αυξάνονται κατά την πάροδο του χρόνου, οι μετοχές που συγκεντρώνονται θα είναι μικρότερες από τον αριθμό των μετοχών που θα είχαν αγοραστεί με την εφάπαξ στρατηγική. Για παράδειγμα, μπορούν να κατανεμηθούν τα 1.000$ σε τέσσερις αγορές και οι τιμές ανά μετοχή να είναι 50$, 65$, 70$ και 80$ αντίστοιχα. Με αυτό το σχέδιο αγοράς, θα αγοραστούν 15,5 μετοχές. Πώς επηρεάζει αυτό το κέρδος όμως;
Τιμή Πώλησης | Κέρδος |
40$ | -380$ |
60$ | -70$ |
80$ | 240$ |
Από τον παραπάνω πίνακα, είναι εμφανές ότι το κέρδος που αποφέρει η επένδυση μειώνεται σημαντικά.
Dollar-Cost Averaging σε ένα Flat Market
Το τρίτο σενάριο είναι όταν η τιμή ενός περιουσιακού στοιχείου είναι σχετικά σταθερή κατά την πάροδο του χρόνου. Εδώ, υπάρχει αισθητή διαφορά του dollar-cost averaging. Για παράδειγμα, όταν η τιμή αγοράς ενός στοιχείου είναι σχετικά σταθερή για παράδειγμα στα 50$, 55$, 40$ και 60$ αντίστοιχα και σε κάθε αγορά επενδύετε 250$, στο τέλος θα έχετε συνολικά 18,9 μετοχές που είναι αρκετά κοντά στις 20 μετοχές που αγοράστηκαν με την εφάπαξ στρατηγική.
Είναι το Dollar-Cost Averaging κατάλληλο για επένδυση σε cryptocurrency;
Όπως πρέπει να έχετε παρατηρήσει, η στρατηγική του dollar-cost averaging είναι κατάλληλη για οποιαδήποτε επενδυτική κατηγορία που υπάρχουν διακυμάνσεις στις τιμές. Επειδή τα κρυπτονομίσματα είναι ο βασιλιάς όταν πρόκειται για τέτοιες βίαιες διακυμάνσεις στις τιμές τους, δεν είναι τόσο εύκολο να προβλεφθεί το που θα πάνε οι τιμές και πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να μπει κάποιος στην αγορά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ίσως χρειαστεί να υιοθετήσετε τη στρατηγική του dollar-cost averaging για να εξομαλύνετε τις τιμές αγοράς σας και να επωφεληθείτε από τις πτώσεις της αγοράς.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι δεν θα υποστείτε σημαντικές απώλειες κατά τη διάρκεια ενός ανοδικού κύκλου. Πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι το dollar-cost averaging είναι πιο ισχυρό όταν οι τιμές των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων παρουσιάζουν πτώση.
Για να χρησιμοποιήσετε το dollar-cost averaging ως στρατηγική επένδυσης σε κρυπτονομίσματα, θα μπορούσατε να επιλέξετε κάποια υπηρεσία brokerage που προσφέρουν τέτοιες περιοδικές αγορές. Εναλλακτικά, θα μπορούσατε χειροκίνητα να ορίσετε μόνοι σας ένα πρόγραμμα αγοράς επιλέγοντας ένα σταθερό ποσό για επένδυση σε προκαθορισμένα διαστήματα.
Ποια είναι τα οφέλη του Dollar-Cost Averaging;
Από τα παραπάνω παραδείγματα, είναι ασφαλές να πούμε ότι το dollar-cost averaging ενισχύει την κερδοφορία των επενδύσεων εκμεταλλευόμενο τις πτώσεις των τιμών και της αγοράς. Κάποια άλλα πλεονεκτήματα είναι:
- Βοηθάει στην αποφυγή κινδύνων που προκύπτουν από λάθος κινήσεις μέσα στην αγορά.
- Εξαλείφει τις επενδυτικές αποφάσεις βάσει συναισθημάτων.
- Είναι κατάλληλο για όσους ενδιαφέρονται για μακροπρόθεσμες επενδύσεις.
Ποια είναι τα μειονεκτήματα του Dollar-Cost Averaging;
Το προφανές μειονέκτημα είναι οι αυξημένες και επαναλαμβανόμενες χρεώσεις συναλλαγών. Λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή η στρατηγική συνεπάγεται πολλαπλές αγορές, το κόστος μπορεί να αυξηθεί σημαντικά, ειδικά όταν χρησιμοποιείτε υπηρεσίες brokerage για ανταλλαγές από fiat σε crypto. Ωστόσο, ανάλογα με τα κέρδη σας και τη διάρκεια της επένδυσης, ενδέχεται να μην αισθανθείτε τις επιπτώσεις του πρόσθετου κόστους που προκύπτει από τις περιοδικές αγορές έναντι της αγοράς με μια εφάπαξ στρατηγική. Επίσης, υπάρχει το ρίσκο των πιθανών απωλειών ως αποτέλεσμα μιας συνεχούς αύξησης της τιμής ενός περιουσιακού στοιχείου. Όσο υψηλότερες είναι οι τιμές αγοράς κατά την πάροδο του χρόνου, τόσο μικρότερο είναι το θετικό αντικτύπο του dollar-cost averaging.
Συμπέρασμα
Το dollar-cost averaging είναι μια ισχυρή επενδυτική στρατηγική για αρχάριους και για λιγότερο γνώστες από τεχνική ανάλυση επενδυτές, ειδικά όταν πρόκειται για μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε μια αγορά που παρουσιάζει διακυμάνσεις στις τιμές. Όπως αναλύθηκε παραπάνω, με την στρατηγική αυτή η πιθανότητα μιας λάθος κίνησης στην αγορά είναι χαμηλή και οι κίνδυνοι που προκύπτουν από επενδυτικές αποφάσεις που λαμβάνονται βάσει συναισθημάτων μειώνονται.
Τι είναι ένα DECENTRALIZED EXCHANGE (DEX)
Ένα decentralized exchange (γνωστό και ως DEX) είναι ένα peer-to-peer ανταλλακτήριο όπου πραγματοποιούνται συναλλαγές απευθείας μεταξύ των trader κρυπτονομισμάτων. Τα DEX κάνουν πράξη μία από τις βασικές δυνατότητες των κρυπτονομισμάτων: την πραγματοποιήση χρηματοοικονομικών συναλλαγών χωρίς να χρειάζονται τράπεζες, brokers, payment processors ή οποιοδήποτε άλλο είδος μεσάζοντα. Τα πιο δημοφιλή DEX – όπως το Uniswap και το Sushiswap – χρησιμοποιούν το blockchain του Ethereum και αποτελούν μέρος της αυξανόμενης σουίτας εφαρμογών του Decentralized Finance (DeFi), τα οποία προσφέρουν μια τεράστια γκάμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και είναι προσβάσιμα απευθείας από ένα συμβατό πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων. Τα DEX βρίσκονται σε άνθηση – το πρώτο τρίμηνο του 2021, είχαν όγκο συναλλαγών 217 δισεκατομμύρια δολάρια. Από τον Απρίλιο του 2021, υπήρχαν περισσότεροι από δύο εκατομμύρια traders στα DeFi, μια δεκαπλάσια αύξηση από τον Μάιο του 2020.
Τρόπος Λειτουργίας
Σε αντίθεση με τα centralized ανταλλακτήρια όπως το Coinbase ή το Binance, τα DEX δεν επιτρέπουν ανταλλαγές μεταξύ fiat και crypto – αντ ‘αυτού, επιτρέπουν μόνο την ανταλλαγή cryptocurrency tokens για άλλα cryptocurrency tokens. Μέσω ενός centralized ανταλλακτηρίου (ή CEX), μπορείτε να ανταλλάξετε fiat για κρυπτονομίσματα (και αντίστροφα) ή κρυπτονομίσματα για κρυπτονομίσματα – για παράδειγμα μερικά από τα BTC σας για ETH. Μπορείτε επίσης να κάνετε πιο σύνθετες κινήσεις, όπως συναλλαγές margin ή τοποθέτηση limit orders. Όμως, όλες αυτές οι συναλλαγές αντιμετωπίζονται από το ίδιο το ανταλλακτήριο μέσω ενός “order book” που καθορίζει την τιμή ενός συγκεκριμένου κρυπτονομίσματος με βάση τις τρέχουσες εντολές αγοράς και πώλησης – την ίδια μέθοδο που χρησιμοποιείται από τα χρηματιστήρια όπως η Nasdaq.
Τα DEX, από την άλλη πλευρά, είναι απλά ένα σύνολο από smart contracts. Καθορίζουν τις τιμές διαφόρων κρυπτονομισμάτων σε σχέση με κάθε άλλο με αλγοριθμικό τρόπο και χρησιμοποιούν “liquidity pools” – στα οποίες οι επενδυτές κλειδώνουν κεφάλαια με σκοπό την αποκόμιση ανταμοιβών σε μορφή τόκων – για να διεκπαιρώσουν τις συναλλαγές.
Ενώ οι συναλλαγές σε ένα κεντρικό ανταλλακτήριο καταγράφονται στην εσωτερική βάση δεδομένων αυτού, οι συναλλαγές σε ένα DEX διευθετούνται απευθείας στο blockchain.
Τα DEX συνήθως βασίζονται σε open-source κώδικα, πράγμα που σημαίνει ότι όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να δει ακριβώς πώς λειτουργούν. Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι προγραμματιστές μπορούν να προσαρμόσουν τον υπάρχοντα κώδικα για να δημιουργήσουν νέα ανταγωνιστικά projects – για παράδειγμα, με αυτόν τον τρόπο ο κώδικας του Uniswap έχει αντιγραφεί και προσαρμοστεί από έναν ολόκληρο πλήθος DEX με “swap” στα ονόματά τους, όπως το Sushiswap και το Pancakeswap.
Ποια είναι τα πιθανά οφέλη;
Μεγάλη ποικιλία: Εάν σας ενδιαφέρει να βρείτε ένα δημοφιλές token όταν έχει πρωτοκυκλοφορήσει, το DeFi είναι το κατάλληλο μέρος για εσάς. Τα DEX προσφέρουν μια σχεδόν απεριόριστη γκάμα από token, από τα γνωστά έως τα πιο περίεργα και εντελώς άγνωστα. Αυτό συμβαίνει επειδή ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει ένα token με βάση το Ethereum και να δημιουργήσει ένα liquidity pool για αυτό, οπότε θα βρείτε μια μεγαλύτερη γκάμα από projects, κάποια αξιόπιστα και άλλα όχι. (Θέλει μεγάλη προσοχή σε όσους αγοράζουν να κάνουν καλή έρευνα ότι το project είναι αξιόπιστο και όχι scam!)
Ο κίνδυνος για ένα hack μπορεί να μειωθεί: Επειδή όλα τα χρήματα σε μια συναλλαγή σε ένα DEX αποθηκεύονται στα πορτοφόλια των trader/χρηστών, θεωρητικά είναι λιγότερο ευαίσθητα σε κάποιο hack. Παρομοίως, τα DEX μειώνουν επίσης αυτό που είναι γνωστό ως “counterparty risk”, το οποίο λέει ότι ένα από τα εμπλεκόμενα μέρη σε μια non-DeFi συναλλαγή – συμπεριλαμβανομένης ενδεχομένως της κεντρικής αρχής (π.χ. τράπεζα) να αθετήσει την συμφωνία.
Ανωνυμία: Δεν απαιτούνται να δοθούν τα προσωπικά σας στοιχεία για τη χρήση των πιο δημοφιλών DEX.
Χρήσιμο εργαλείο για τις αναπτυσσόμενες χώρες: Ο δανεισμός peer-to-peer, οι γρήγορες συναλλαγές και η ανωνυμία που τα DEX κατέστησαν εφικτά, τα καθιστούν ολοένα και πιο δημοφιλεί στις αναπτυσσόμενες οικονομίες – όπου ενδέχεται να μην υπάρχει διαθέσιμη κάποια σταθερή/αξιόπιστη τραπεζική υποδομή. Όποιος διαθέτει smartphone και σύνδεση στο Διαδίκτυο μπορεί να πραγματοποιήσει συναλλαγές μέσω ενός DEX.
Ποια είναι μερικά πιθανά μειονεκτήματα;
Πιο δύσχρηστα: Η πλοήγηση στα DEX απαιτεί κάποια εξειδικευμένη γνώση και οι διεπαφές τους δεν είναι πάντοτε εύχρηστες – πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να κάνετε αρκετή έρευνα και να μην περιμένετε από το ίδιο το DEX να προσφέρει μεγάλη βοήθεια. Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να ψάξετε έξω από το DEX για κάποιον οδηγό ή για επεξηγήσεις. Χρειάζεται προσοχή, επειδή είναι πιθανό να κάνετε ένα λάθος που δεν διορθώνετε, όπως η αποστολή νομισμάτων σε λάθος πορτοφόλι. Ένα άλλο κοινό πρόβλημα είναι γνωστό ως “impermanent loss (παροδική απώλεια)” το οποία μπορεί να προκύψει από τη σύζευξη ενός αρκετά ασταθές κρυπτονομίσματος με ένα λιγότερο ασταθές σε ένα liquidity pool.
Ευπάθεια smart contract: Κάθε πρωτόκολλο DeFi είναι εξίσου ασφαλές με τα smart contracts που το τροφοδοτούν – και ο κώδικας μπορεί να έχει ευπάθειες (παρά τις διεξοδικές δοκιμές) που μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια των tokens σας. Και ενώ ένα smart contract μπορεί να λειτουργήσει όπως προβλεπόταν υπό κανονικές συνθήκες, δεν μπορούν να προβλέψουν οι προγραμματιστές όλα τα σπάνια συμβάντα, τους ανθρώπινους παράγοντες και τις παραβιάσεις.
Νομίσματα με μεγαλύτερο ρίσκο: Με την απεριόριστη, τεράστια γκάμα από tokens που διατίθενται στα περισσότερα DEX, υπάρχει επίσης μεγαλύτερος αριθμός από απάτες και που πρέπει να προσέξετε. Ένα token που βρίσκεται σε μια μεγάλη άνοδο θα μπορούσε ξαφνικά να κάνει το λεγόμενο “rug pull” που ο δημιουργός του “δημιουργεί” αρκετά νέα tokens, κατακλύζοντας το liquidity pool και γκρεμίζοντας την τιμή του token. Πριν αγοράσετε ένα νέο σε σας κρυπτονόμισμα ή πριν πειραματιστείτε με ένα νέο πρωτόκολλο, είναι σημαντικό να μάθετε όσο μπορείτε για αυτό – να διαβάσετε τα white paper τους, να επισκεφτείτε τα Twitter τους ή τα κανάλια Discord/Telegram που έχουν και να αναζητήσετε κάποιον δημοσιευμένο έλεγχο για οποιοδήποτε συγκεκριμένο project σας ενδιαφέρει στο (μερικοί από τους μεγαλύτερους ελεγκτές είναι οι Certik, Consensys, Chain Security και Trail of Bits).
Πως γίνεται η αλληλεπίδραση?
- Μπορείτε να συνδεθείτε σε ένα DEX όπως το Uniswap χρησιμοποιώντας ένα πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων όπως το Metamask (για το πρόγραμμα περιήγησής σας στο Διαδίκτυο) ή το Coinomi (για τα κινητά).
- Θα χρειαστείτε επίσης ένα ποσό σε Ethereum για να ξεκινήσετε τις συναλλαγές στα περισσότερα DEX, αφού αυτό χρησιμοποιείται για την πληρωμή των χρεώσεων των συναλλαγών (γνωστό και ως gas) στο blockchain του Ethereum. Αυτές οι χρεώσεις είναι ξεχωριστές από τις χρεώσεις του που βάζει το DEX.
Πως λειτουργούν οι χρεώσεις;
Οι χρεώσεις ποικίλλουν. Το Uniswap έχει μια χρέωση 0,3% που κατανέμεται μεταξύ των παρόχων ρευστότητας (liquidity providers) και μια χρέωση πρωτοκόλλου θα μπορούσε να προστεθεί στο μέλλον. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι χρεωσεις που βάζουν τα DEX μπορεί να είναι πολύ μικρές σε σχέση με τις χρεώσεις για τη χρήση του δικτύου του Ethereum. Η αναμενόμενη αναβάθμιση στο Ethereum 2.0 (καθώς και μια σειρά από “layer-2” λύσεις όπως το Optimism και το Polygon) έχουν σχεδιαστεί εν μέρει και για τη μείωση των χρεώσεων και την επιτάχυνση των συναλλαγών.
Τι είναι FUNDAMENTAL ANALYSIS και τι TECHNICAL ANALYSIS
Υπάρχουν πολλές μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι επενδυτές για την έρευνα τους για ένα νόμισμα και αν πρέπει να το αγοράσουν ή οχι. Αλλά δύο από τις κυριότερες στρατηγικές που χρησιμοποιούν είναι ονομάζονται η technical analysis (τεχνική ανάλυση) και η fundamental analysis (θεμελιώδης ανάλυση).
Η τεχνική ανάλυση επικεντρώνεται στην ιστορική απόδοση ενός νομίσματος στην αγορά. Εξετάζοντας την τιμή κατά την πάροδο του χρόνου και τον όγκο των συναλλαγών, μπορείτε να κατανοήσετε πως αντιδράει η αγορά στο νόμισμα. Ανεβαίνει ή πέφτει η τιμή του; Οι άνθρωποι βάζουν τα χρήματα τους στο νόμισμα ή τα βγάζουν από αυτό; Χρησιμοποιούν γραφήματα για να αναγνωρίσουν διάφορα μοτίβα και τάσεις που υποδηλώνουν τι θα κάνει το νόμισμα αυτό στο μέλλον. Αυτά είναι κάποια από τα είδη των ερωτήσεων που θέτει η τεχνική ανάλυση και το πως προσπαθεί να βρει τις απαντήσεις.
Η θεμελιώδης ανάλυση, από την άλλη πλευρά, περιλαμβάνει την εξέταση των «θεμελιωδών στοιχείων» ενός στοιχείου – είναι περισσότερο μια προσέγγιση για την μεγάλη εικόνα. Ενσωματώνει πληροφορίες όπως τα χρηματοοικονομικά του νομίσματος (tokenomics), το πόσο μεγάλη κοινότητα χρηστών έχει που το ακολουθεί και πιθανές εφαρμογές στον πραγματικό κόσμο. Τα κέρδη, τα έξοδα, τα περιουσιακά στοιχεία και οι υποχρεώσεις υπόκεινται σε έλεγχο από θεμελιώδεις αναλυτές.
Και οι δύο είναι πολύτιμοι τρόποι έρευνας μιας επένδυσης και μπορούν να εφαρμοστούν σε όλα, από μετοχές και ομόλογα, και φυσικά, σε κρυπτονομίσματα. Και μπορούν και οι δύο να βοηθήσουν να δημιουργήσετε μια trading στρατηγική και να προσδιορίσετε πότε θέλετε να αγοράσετε ή να πουλήσετε ένα συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο.
Πως δουλεύει η θεμελιώδης ανάλυση;
Με την θεμελιώδη ανάλυση μπορείτε να αποφασίσετε εάν ένα περιουσιακό στοιχείο είναι υπερτιμημένο ή υποτιμημένο βάσει του τρόπου με τον οποίο βλέπετε την ουσιαστική αξία του – όπως για παράδειγμα αν θα είναι πιο χρήσιμο στο μέλλον; Πάρτε, για παράδειγμα, το Ethereum. Οι περισσότερες εφαρμογές Decentralized Finance (ή DeFi) εκτελούνται στο blockchain του. Εάν υποθέσετε ότι το DeFi θα αναπτυχθεί, τότε η αμέσως επόμενη υπόθεση είναι ότι ίσως η αξία του Ethereum να αυξηθεί στο μέλλον αντίστοιχα.
Πως δουλεύει η τεχνική ανάλυση;
- Η τεχνική ανάλυση είναι περισσότερο μια αριθμητική προσέγγιση κατά τη λήψη αποφάσεων. Υποθέτει ότι η αγορά έχει ήδη κάνει το έργο της ενσωμάτωσης όλων των γνωστών πληροφοριών μέσω της τρέχουσας τιμής και το πόσο μεγάλη εμπορική δραστηριότητα έχει (τα οποία μπορείτε να βρείτε στο CoinMarketCap ή το Coingecko ή σε πολλά άλλα μέρη στο διαδίκτυο).
- Επειδή οι τρέχουσες τιμές αντικατοπτρίζουν τα στοιχεία της αγοράς όπως το supply και το demand, οι επαγγελματίες της τεχνικής ανάλυσης πιστεύουν ότι η τιμή ενός περιουσιακού στοιχείου πρέπει να σας δώσει μια ιδέα για το πώς αισθάνεται το κοινό για αυτό τώρα. Αυτό είναι γνωστό ως market sentiment (συναίσθημα της αγοράς) και αποτελεί δείκτη που χρησιμοποιούν οι traders για να προβλέψουν τις τάσεις και να λάβουν επενδυτικές αποφάσεις.
- Επίσης χρησιμοποιούν γραφήματα για να αναγνωρίσουν διάφορα μοτίβα, τάσεις και δείκτες που υποδηλώνουν τι θα κάνει το νόμισμα αυτό στο μέλλον όπως το RSI, MACD, Moving Averages, Head and Shoulders, Asceding Triangle, Desceding Triangle κ.α. Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για όλα αυτά
Γιατί είναι σημαντικά;
Εκτός αν έχετε πρόσβαση σε μοντέλα και εργαλεία υψηλού επιπέδου που χρησιμοποιούν επαγγελματίες traders, η χρήση και των δύο στρατηγικών μαζί μπορεί να παρέχει μια πληρέστερη εικόνα για τα trades σας. Ενώ η θεμελιώδης ανάλυση εξετάζει τους πιο αντικειμενικούς δείκτες για την πιθανή μακροπρόθεσμη αξία ενός περιουσιακού στοιχείου – πράγματα όπως η δραστηριότητα δικτύου, οι περιπτώσεις χρήσης, το επιχειρηματικό μοντέλο και το roadmap – η τεχνική ανάλυση επικεντρώνεται ειδικότερα στην απόδοση της τιμής ενός περιουσιακού στοιχείου στην αγορά.
Οι επαγγελματίες traders, από την άλλη πλευρά, μπορεί να βασίζονται πολύ περισσότερο στο ένα ή στο άλλο. Οι μεγάλες και ώριμες αγορές τείνουν να έχουν πολλούς traders και των δύο τύπων. Ένας trader μπορεί, για παράδειγμα, να πραγματοποιήσει τεχνική ανάλυση χρησιμοποιώντας μοντέλα υπολογιστών που εξετάζουν ενδελεχώς τις αλλαγές στην τιμή, τον όγκο και διάφορους δείκτες. Εάν ένα συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο τείνει να περνάει από αρκετούς περιοδικούς κύκλους boom-and-bust (δηλαδή μεγάλης ανόδου και μεγάλης πτώσης), η τεχνική ανάλυση μπορεί να δώσει στους επενδυτές μια εικόνα για το ρυθμό αυτών των κύκλων, βοηθώντας τους να ανακαλύψουν τις ευκαιρίες και να αξιοποιήσουν αυτούς τους βραχυπρόθεσμους κύκλους.
Σημαντική Σημείωση
- Η εκτέλεση επιτυχημένων βραχυπρόθεσμων επενδυτικών στρατηγικών είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, επομένως η μελέτη για διάφορα μοτίβα στην τιμή δεν θα σας βοηθήσει απαραίτητα να κάνετε κάποια πρόβλεψη με μεγάλη ακρίβεια, ειδικά σε ασταθείς αγορές που υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές.
- Πρέπει να επενδύετε μόνο όσα χρήματα έχετε την οικονομική δυνατότητα.
Τι είναι ένα FORK
Τα cryptocurrencies όπως το Bitcoin και το Ethereum τροφοδοτούνται από ένα decentralized και open-source λογισμικό στο οποίο ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει, το blockchain. Ονομάζονται blockchains επειδή κυριολεκτικά αποτελούνται από ομάδες δεδομένων – σκεφτείτε το σαν ένα πολύ μεγάλο τρένο – που μπορεί να εντοπιστεί μέχρι και η πρώτη συναλλαγή στο δίκτυο. Και επειδή είναι open source, βασίζονται στις κοινότητές τους για να διατηρήσουν και να αναπτύξουν τον υποκείμενο κώδικα τους.
Ένα fork συμβαίνει κάθε φορά που μια κοινότητα κάνει μια αλλαγή στο πρωτόκολλο του blockchain ή σε ένα βασικό σύνολο κανόνων. Όταν συμβεί αυτό, η αλυσίδα χωρίζεται – παράγοντας ένα δεύτερο blockchain που μοιράζεται όλη την ιστορία του με το πρωτότυπο, αλλά κατευθύνεται προς μια νέα κατεύθυνση περιέχοντας τις αλλαγές.
Γιατί είναι σημαντικά τα fork;
Τα περισσότερα ψηφιακά νομίσματα έχουν ανεξάρτητες ομάδες ανάπτυξης που είναι υπεύθυνες για τις αλλαγές και τις βελτιώσεις στο δίκτυο, με τον ίδιο τρόπο που οι αλλαγές στα πρωτόκολλα Διαδικτύου επιτρέπουν την περιήγηση στο Web να βελτιωθεί κατά την πάροδο του χρόνου. Έτσι, μερικές φορές ένα fork συμβαίνει για να κάνει ένα cryptocurrency πιο ασφαλές ή για να προσθέσει άλλες λειτουργίες ή βελτιώσεις.
Αλλά είναι επίσης πιθανό οι προγραμματιστές ενός νέου κρυπτονομίσματος να χρησιμοποιήσουν ένα fork για να δημιουργήσουν ολόκληρα νέα νομίσματα και οικοσυστήματα.
Τύποι fork:
- Soft fork: Σκεφτείτε ένα soft fork ως μια αναβάθμιση λογισμικού για το blockchain. Εφόσον υιοθετηθεί από όλους τους χρήστες, ουσιαστικά γίνεται το νέο σύνολο κανόνων ενός νομίσματος. Τα soft forks έχουν χρησιμοποιηθεί για να φέρουν νέες δυνατότητες ή λειτουργίες, συνήθως σε επίπεδο προγραμματισμού, τόσο στο Bitcoin όσο και στο Ethereum. Επειδή το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα μοναδικό blockchain, οι αλλαγές είναι συμβατές με τα blocks πριν το fork.
- Hard fork: Ένα hard fork συμβαίνει όταν ο κώδικας αλλάζει τόσο πολύ, που η νέα έκδοση δεν είναι πλέον συμβατή με τα προηγούμενα blocks έτσι οσοι δεν υποστηρίξουν την αναβάθμιση, δεν μπορούν πλέον να συμμετέχουν στην καινούργια έκδοση. Στο σενάριο αυτό, το blockchain χωρίζεται στα δύο: στο αρχικό blockchain και στη νέα έκδοση που ακολουθεί το νέο σύνολο κανόνων. Τα hard forks χωρίζονται σε δύο υποκατηγορίες, τα Planned Hard Forks και τα Contentious/Unplanned Hard Forks:
- Τα Planned Hard Forks σχεδιάζονται όταν η κοινότητα συμφωνεί απόλυτα για την νέα κατεύθυνση του blockchain στο οποίο ανήκουν. Αυτό σημαίνει ότι όλοι συμφωνούν να αναβαθμίσουν το λογισμικό, να δημιουργήσουν ένα νέο blockchain και να αφήσουν πίσω το παλιό blockchain. Ένα από τα πιο διάσημα Planned Hard Forks ήταν στο Ethereum. Ονομάζεται Byzantium, και πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2017 για να βελτιώσει το scalability του Ethereum.
- Τα Contentious/Unplanned Hard Forks είναι συνήθως το αποτέλεσμα διαφωνιών στην κοινότητα. Αυτά οδηγούν σε διαχωρισμό στο blockchain με αποτέλεσμα να εμφανίζονται δύο ξεχωριστά blockchain. Η κοινότητα χωρίζεται ουσιαστικά στα δύο και η κάθε πλευρά αποφασίζει να δουλέψει και να εκμεταλλευτεί μόνο το blockchain που υποστηρίζει. Τα cryptocurrencies όπως το Bitcoin Cash, το Bitcoin SV και το Bitcoin Gold δημιουργήθηκαν από το αρχικό blockchain Bitcoin μέσω ενός hard fork.
Γιατί συμβαίνουν;
Όπως όλα τα λογισμικά χρειάζονται αναβαθμίσεις, τα blockchains ενημερώνονται για διάφορους λόγους:
- Για να προστεθόυν καινούργιες λειτουργίες
- Για την αντιμετώπιση των κινδύνων και την αύξηση της ασφάλειας
- Για την βελτιώση των υφιστάμενων λειτουργιών
- Για να επιλυθεί μια διαφωνία εντός της κοινότητας σχετικά με την κατεύθυνση του κρυπτονομίσματος
Πως συνεχίζουν τα forks να επηρεάζουν τον χώρο των cryptocurrencies;
- Το blockchain του Ethereum έχει σχεδιαστεί για να εκτελεί «smart contracts», τα οποία είναι κομμάτια κώδικα που εκτελούν αυτόματα ένα σύνολο προκαθορισμένων ενεργειών όταν πληρούνται ορισμένα κριτήρια. Οι εφαρμογές των smart contracts περιλαμβάνουν τα πάντα, από παιχνίδια έως εργαλεία logistics μέχρι και DeFi DApps.
- Ως μια πλατφόρμα που εκτελεί όλες αυτές τις εφαρμογές, μπορείτε να θεωρήσετε το blockchain του Ethereum παρόμοιο με το λειτουργικό σύστημα ενός υπολογιστή. Σε αυτήν την αναλογία, τα διάφορα forks που έχουν συμβεί – το Ethereum, το Ethereum Classic, το Ethereum 2.0 – μοιάζουν με νεότερες εκδόσεις ενός λειτουργικού συστήματος που προσθέτουν δυνατότητες ή βελτιώσεις που ενδέχεται να είχαν λείπουν από τις προηγούμενες εκδόσεις.
- Ένα παλαιότερο fork μπορεί να συνεχιστεί ως μια σταθερή (το οποίο έχει αποδειχθεί ήδη) πλατφόρμα, ενώ ένα νεότερο fork μπορεί να προσφέρει στους προγραμματιστές εντελώς νέους τρόπους αλληλεπίδρασης με αυτό. Οι παλαιότερες και οι νεότερες εκδόσεις μπορούν εν τέλει να συγχωνευτούν ή να συνεχίσουν να εξελίσσονται ακόμα περισσότερο.
- Σκεφτείτε ένα soft fork ως μια «αναβάθμιση λογισμικού» (όπως όταν το τηλέφωνό σας σας ζητά να κάνετε ενημέρωση στο πιο πρόσφατο λειτουργικό σύστημα) και ένα hard fork ως ένα ολόκληρο νέο λειτουργικό σύστημα (όπως το Linux και το Mac OS είναι εξελίξεις του παλαιού UNIX το οποίο είναι ήδη ηλικίας μισού αιώνα).
Τι είναι SEED PHRASE
Μία από τις βασικές αρχές των κρυπτονομισμάτων είναι η ιδέα της «αυτό-κυριαρχίας»: θα πρέπει να έχετε πρόσβαση στα κρυπτονομίσματα σας χωρίς να χρειάζεται να αποδείξετε την ταυτότητά σας και δεν θα πρέπει να βασίζεστε σε κάποια τράπεζα ή σε κάποιο άλλο ίδρυμα για να τα αποθηκεύσετε με ασφάλεια. Η τεχνολογία των κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin και το Ethereum που χρησιμοποιούν για να το επιτύχουν αυτό είναι το blockchain – το οποίο αποθηκεύει και ασφαλίζει τα κρυπτονομίσματα σας χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο υπολογιστών peer-to-peer που είναι κατανεμημένο σε όλο τον κόσμο.
Πώς γνωρίζει όμως το blockchain ποια κρυπτονομίσματα είναι δικά σας; Χρησιμοποιεί αλγοριθμικά δημιουργημένους κωδικούς στους οποίους έχει πρόσβαση μόνο ο κάτοχος. Όταν δημιουργείτε για πρώτη φορά ένα πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων – είτε πρόκειται για ένα software wallet όπως το Coinomi ή το Metamask, είτε ένα hardware wallet όπως το Ledger ή το Trezor – δημιουργεί μια σειρά απλών λέξεων (συνήθως 12 ή 24), που είναι το seed phrase (αναφέρεται αρκετές φορές και ως “recovery phrase” ή ως “mnemonic phrase”). Το πορτοφόλι χρησιμοποιεί επίσης το seed phrase για τη δημιουργία των ιδιωτικών κλειδιών – τα οποία σας επιτρέπουν να στέλνετε ή να ξοδεύετε τα νομίσματα σας. Ένα καλό παράδειγμα για να κατανοηθεί όλο αυτό είναι το εξής. Έστω ότι το πορτοφόλι είναι ένας password manager για τα κρυπτονομίσματα σας τότε το seed phrase είναι το master password.
Ο λόγος που το seed phrase είναι μια σειρά από 12 έως 24 απλές λέξεις (όπως «army», «energy», «fabric», «lucky», «opera», «stereo», «trash» ή «void») αντί για έναν κωδικό πρόσβασης που αποτελείται από αριθμούς είναι επειδή τις μεγάλες σειρές αριθμών είναι δύσκολο οι άνθρωποι να τις θυμούνται ή ακόμη και να τις αντιγράψουν σωστά – σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι να γράψετε έναν πολύ μεγάλο κωδικό πρόσβασης Wi-Fi. Το seed phrase ουσιαστικά ξεκλειδώνει το πορτοφόλι σας, μαζί με τα ιδιωτικά κλειδιά που σχετίζονται με όλα τα κρυπτονομίσματα μέσα στο πορτοφόλι σας (το κάθε ιδιωτικό κλειδί σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα).
- Δεδομένου ότι μόνο εσείς γνωρίζετε το seed phrase σας, η ασφάλεια του και ο έλεγχος της είναι υψίστης σημασίας.
- Όποιος έχει το seed phrase σας μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στα κρυπτονομίσματα σας.
- Εάν διαγράψετε ή χάσετε το πορτοφόλι σας χωρίς να αποθηκεύσετε προσεκτικά το seed phrase σας, θα χάσετε την πρόσβαση στα κρυπτονομίσματα σας. Παράδειγμα ο Stefan Thomas, ο οποίος έχασε την πρόσβαση σε Bitcoin αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.
Πως λειτουργεί το seed phrase;
Όταν δημιουργείτε ένα πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων, δημιουργείται αυτόματα ένα seed phrase. Το seed phrase είναι μια αναπαράσταση μιας μεγάλης σειράς τυχαίων αριθμών και το πορτοφόλι σας το χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει τα ιδιωτικά κλειδιά που σας επιτρέπουν να στείλετε και να ξοδέψετε τα νομίσματα σας.
- Ο λόγος για τον οποίο το seed phrase σας δίνεται στη μορφή μιας σειράς από λέξεις (και όχι μια μεγάλη σειρά τυχαίων αριθμών) είναι επειδή οι άνθρωποι είναι θυμούνται και αλληλεπιδρούν με μεγαλύτερη ευκολία με μια σειρά λέξεων από ότι με μια σειρά αριθμών. Αλλά δεν πρέπει να βασίζεστε στη μνήμη σας για την αποθήκευση του seed phrase σας. Όσον αφορά το ποιοι είναι καλύτεροι τρόποι αποθήκευσης θα αναλυθεί σε παρακάτω ενότητα.
- Κάθε seed phrase αντλείται από μια λίστα 2.048 απλών λέξεων. Η ιδέα του seed phrase υιοθετήθηκε ευρέως μετά το Bitcoin Improvement Proposal 39 (BIP39) το 2013, το οποίο καθιέρωσε ένα πρότυπο για ένα «deterministic wallet/ντετερμενιστικό πορτοφόλι» – αυτό το πρότυπο ακολουθούν τώρα τα περισσότερα πορτοφόλια – όπου ένα seed phrase ελέγχει (και «εκδίδει») όλα τα ιδιωτικά κλειδιά που υπάρχουν μέσα στο πορτοφόλι.
- Το πρότυπο αυτό καθιστά επίσης τα μεγάλα διαφορετικά πορτοφόλια συμβατά το ένα με το άλλο: εάν θέλετε να αλλάξετε πορτοφόλι, απλά θα πρέπει να εισάγαγετε το seed phrase σας στο νέο πορτοφόλι και τα κρυπτονομίσματα σας θα είναι διαθέσιμα εκεί.
- Εάν χάσετε ή διαγράψετε ένα πορτοφόλι, μπορείτε μόνοι σας ακόμη και να το αναδημιουργήσετε χρησιμοποιώντας το seed phrase.
- Η διατήρηση του seed phrase σας ασφαλή από χάκερ, από επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος ή ακόμα και το να μην το χάσετε είναι απολύτως απαραίτητη.
Πως μπορεί να αποθηκευτεί ένα seed phrase με ασφάλεια;
Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα στρατηγικών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να ασφαλίσετε καλύτερα το seed phrase σας, οι οποίες τείνουν να ποικίλλουν ανάλογα με το πόσα κρυπτονομίσματα έχετε και πόσο εκτιμάτε την ασφάλεια έναντι της άνεσης.
- Ένας πολύ ισχυρός τρόπος για να ασφαλίσετε ένα seed phrase θα ήταν να τον χωρίσετε σε διάφορα χρηματοκιβώτια ή θυρίδες ασφαλείας σε πολλές διαφορετικές τοποθεσίες, πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν παραπάνω από ένα αντίγραφα σε περίπτωση που συμβεί κάτι σε οποιαδήποτε από τις τοποθεσίες. Προφανώς αυτό δεν είναι πολύ βολικό.
- Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν εξειδικευμένες υπηρεσίες για να χαράξουν τα seed phrase τους σε ανθεκτικά υλικά όπως ανοξείδωτο ατσάλι.
- Για πολλούς ανθρώπους, απλά να γράψουν το seed phrase τους κάπου και να διατηρήσουν αντίγραφα σε περισσότερες από μία ασφαλείς τοποθεσίες είναι μια καλή προσέγγιση.
- Για κανένα λόγο δε πρέπει να έχετε το seed phrase σας σε κάποια ψηφιακή μορφή, ακόμα και φωτογραφία. Αυτό ισχύει και για το cloud και για τον υπολογιστή σας.
- Εφ ‘όσον έχετε το seed phrase σας, έχετε τα κρυπτονομίσματα σας. Εάν χάσετε ένα hardware wallet σε ένα λεωφορείο ή χαλάσει το τηλέφωνο που περιέχει ένα software wallet, δεν έχετε χάσει τα κρυπτονομίσματα σας – μπορείτε απλά να εισαγάγετε τη φράση σας σε ένα άλλο πορτοφόλι σε οποιαδήποτε συσκευή.
Τι θα συμβεί αν χάσετε το seed phrase σας;
Εάν πετάξετε κατά λάθος το χαρτί στο οποίο είναι γραμμένο το seed phrase σας, ξεχάστε σε ποιο βιβλίο το έχετε κρύψει ή πεθάνετε χωρίς να το μεταβιβάσετε σε κάποιο κληρονόμο, χάνετε την πρόσβαση στα κρυπτονομίσματα σας. Εκτός αν κάποιος κλέψει το seed phrase σας, τα κρυπτονομίσματα σας θα παραμείνουν με ασφάλεια στο blockchain, αλλά εσείς (ή οι κληρονόμοι σας) δεν θα έχετε κανένα τρόπο να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτά. Διατηρήστε λοιπόν το seed phrase σας ασφαλή! Εάν χάσετε το seed phrase σας, χάνετε την πρόσβαση στο crypto σας.
Ποια η διαφορά μεταξύ του seed phrase και του ιδιωτικού κλειδιού;
Τα ιδιωτικά κλειδιά σας επιτρέπουν να στέλνετε ή να ξοδεύετε μέρος των Bitcoin, Ethereum ή άλλων κρυπτονομισμάτων σας και εξάγονται μέσω αλγορίθμου από το seed phrase σας.
Το seed phrase σας δίνει πρόσβαση στο πορτοφόλι σας και σε όλα τα ιδιωτικά κλειδιά του πορτοφολιού (το κάθε ιδιωτικό κλειδί σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα). Όπως αναφέρθηκε παραπάνω μπορείτε να σκεφτείτε ότι το πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων είναι σαν ένας password manager για τα κρυπτονομίσματα σας, το seed phrase είναι το master password για να ξεκλειδώσετε τον password manager ώστε να αποκτήσετε πρόσβαση στα κρυπτονομίσματα σας χρησιμοποιώντας για το κάθε ένα από αυτά το δικό του password. Το ιδιωτικό κλειδί αντιπροσωπεύει για κάθε κρυπτονόμισμα αυτόν τον password που το ξεκλειδώνει, ο οποίος βρίσκεται μέσα στον password manager.
Γιατί το DECENTRALIZATION (αποκέντρωση) είναι σημαντικό
Τι είναι το Decentralization;
Πριν μάθετε πώς τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούν το decentralization και τι τεράστιο όφελος φέρνει, είναι σημαντικό να κατανοήσετε την έννοια του decentralization – ή στα Ελληνικα της Αποκέντρωσης. Με αυτόν τον τρόπο, ας ρίξουμε μια ματιά στο πως γίνεται η διαχείριση των δεδομένων ή των χρημάτων.
Ας πάρουμε μια τράπεζα ως παράδειγμα. Η τράπεζα κρατάει τα χρήματα των πελατών της. Όλα αυτά γίνονται σε ένα μέρος: μέσα στην τράπεζα, με τη συντριπτική πλειοψηφία να βρίσκονται σε ένα θησαυροφυλάκιο. Υπάρχει επίσης μία οντότητα που είναι υπεύθυνη για όλα αυτά τα χρήματα, δηλαδή η τράπεζα. Δεδομένου ότι υπάρχει ένας ενιαίος χώρος αποθήκευσης ή ένας υπεύθυνος φορέας, αυτό θεωρείται centralized.
Το decentralization βρίσκεται ακριβώς στην αντίθετη πλευρά αυτής της λογικής. Με το decentralization, δεν υπάρχει ούτε ένας ενιάιος χώρος αποθήκευσης – ούτε ένας μόνο υπεύθυνος φορέας. Τα κρυπτονομίσματα είναι αυτή τη στιγμή η μόνη μορφή decentralized χρημάτων. Μια άλλη γνωστή decentralized πλατφόρμα είναι το Διαδίκτυο, δεν είναι υπεύθυνο για αυτό για καμία εταιρεία ή άτομο. Όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και να δημιουργήσουν το δικό τους περιεχόμενο σε αυτό. Σίγουρα, το Διαδίκτυο θεωρείται ως «το μεγαλύτερο decentralized σύστημα επικοινωνίας που έχει δει ποτέ η ανθρωπότητα».
Οπότε, πως είναι τα κρυπτονομίσματα decentralized;
Προτού αναφερθούμε σε αυτό, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι εξ’ορισμού decentralized όλα τα κρυπτονομίσματα. Τα πιο γνωστά όπως το Bitcoin και το Ethereum είναι, καθώς και η συντριπτική πλειονότητα των υπολοίπων, αλλά όχι όλα. Σας συνιστούμε να κάνετε λίγη έρευνα για το κρυπτονόμισμα που σας ενδιαφέρει για να δείτε αν είναι ή οχι.
Τα περισσότερα κρυπτονομίσματα είναι πράγματι decentralized επειδή χρησιμοποιούν την τεχνολογία Blockchain. Εν ολίγοις, ένα blockchain είναι ένα decentralized δίκτυο, όπου πολλοί χρήστες από όλο τον κόσμο μπορούν να συμμετάσχουν και να επαληθεύσουν την εγκυρότητα των δεδομένων σε αυτό. Σε αντίθεση με ένα centralized δίκτυο, δεν υπάρχει ένα άτομο, εταιρεία ή άλλη οντότητα που είναι υπεύθυνη για τα δεδομένα. Αντ ‘αυτού, είναι μια τεράστια ομάδα που συνεργάζεται για να τα διατηρήσει σε ένα δίκτυο το λεγόμενο peer-to-peer.
Τα θετικά και τα αρνητικά του Decentralization;
Στην περίπτωση των χρημάτων, το decentralization επιφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα.
Στην αρχή, αναφέραμε το παράδειγμα με το ότι η τράπεζα είναι υπεύθυνη για τα χρήματα που διαχειρίζεται. Αυτό σημαίνει πράγματι ότι τα χρήματα που αφήνετε στα χέρια τους δεν είναι πλέον στον έλεγχό σας. Το απλούστερο παράδειγμα είναι εάν η τράπεζα έχει οποιοδήποτε είδος διακοπής λειτουργίας, δεν θα έχετε πρόσβαση στα δικά σας χρήματα. Από την άλλη πλευρά, τα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin και το Ethereum είναι decentralized. Ως εκ τούτου, έχετε πλήρη ιδιοκτησία και έλεγχο των χρημάτων σας. Επειδή δεν υπάρχει κανένας άλλος υπεύθυνος για τα χρήματά σας, μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε χωρίς να μπορεί κανένας να σας επηρεάσει.
Επιπλέον, τα decentralized συστήματα δεν έχουν ούτε ένα σημείο εισόδου – και συνεπώς ούτε ένα μεμονωμένο σημείο αποτυχίας. Εάν μπορούσατε να θέσετε σε κίνδυνο ένα node σε ένα blockchain, δεν θα καταφέρνατε τίποτα επιβλαβές για το δίκτυο, επειδή υπάρχουν πάρα πολλοί άλλοι που θα παρέχουν τις σωστές πληροφορίες. Αντίθετα, ένα centralized σύστημα έχει μεμονωμένα σημεία αποτυχίας που θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν και επίσης ενώ τα χρήματα είναι ασφαλισμένα συνήθως, αυτό δεν ισχύει για όλα τα ποσά και για όλα τα γεγονότα που μπορεί να συμβούν.
Το Decentralization προάγει επίσης τη διαφάνεια, καθώς οποιοσδήποτε μπορεί να συνδεθεί στα συστήματά του. Το Διαδίκτυο, για παράδειγμα, φέρνει προσβάσιμα δεδομένα σε όλους. Για τα κρυπτονομίσματα, μπορείτε να δείτε το υπόλοιπο κάθε λογαριασμού και το ιστορικό συναλλαγών του σε ένα εντελώς δημόσιο ledger. Αυτό το είδος διαφάνειας φέρνει αυτό που είναι γνωστό ως verifiable trust – που σημαίνει ότι μπορείτε κάθε φορά να ελέγχετε τα πάντα μόνοι σας.
Εφόσον ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει σε αυτά τα decentralized, δημόσια δίκτυα, το decentralization δεν προάγει την αποκλειστικότητα. Για τα κρυπτονομίσματα πιο συγκεκριμένα, δεν υπάρχει καμία σημασία το σε ποια χώρα βρίσκεται είναι ένας χρήστης ή για την ηλικία του. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν στο δίκτυο, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι.
Όσο για τα αρνητικά, υπάρχει ένα που έρχεται απευθείας στο μυαλό, η αποτελεσματικότητα. Πράγματι, όσον αφορά τα κρυπτονομίσματα, ο μηχανισμός του Proof-of-Work μπορεί να λειτουργεί καλά, αλλά δεν είναι και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την διεκπεραίωση των συναλλαγών. Στην πραγματικότητα, ένα σημείο συζήτησης για το Bitcoin ήταν πώς θα καταφέρει να κάνει scale μόλις φτάσει το mass adoption και το χρησιμοποιεί η πλειοψηφία του πληθυσμού. Ευτυχώς, για το Bitcoin υπάρχουν τρόποι για να επιλυθεί αυτό – όπως το Lightning Network . Άλλα κρυπτονομίσματα όπως το Ethereum εξετάζουν την απομάκρυνση από το Proof-of-Work και την μετάβαση στο Proof-of-Stake πράγμα το οποίο πιθανότατα θα λύσει σε μεγάλο βαθμό αυτό το πρόβλημα και θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα και την απόδοση του δικτύου.
Τι είναι το Ethereum
Το Ethereum, το οποίο κυκλοφόρησε το 2015, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο cryptocurrency με βάση το market cap, μετά το Bitcoin. Αλλά σε αντίθεση με το Bitcoin, δεν δημιουργήθηκε για να γίνει ένα ψηφιακό χρήμα. Αντ’ αυτού, οι ιδρυτές της Ethereum θέλησαν να δημιουργήσουν ένα νέο είδος παγκόσμιας, decentralized πλατφόρμας που χρησιμοποιεί την ασφάλεια και το πόσο ανοιχτά είναι τα blockchains και τα επεκτείνει αυτά τα χαρακτηριστικά σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών.
Στο blockchain του Ethereum τρέχουν ήδη από χρηματοοικονομικά εργαλεία και παιχνίδια έως και πολύπλοκες βάσεις δεδομένων. Και το μελλον του περιορίζεται μόνο από τις φαντασίες των προγραμματιστών. Όπως λέει και το μη κερδοσκοπικό Ethereum Foundation: “Το Ethereum μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κωδικοποίηση, την αποκέντρωση, την ασφάλεια και την ανταλλαγή για σχεδόν οτιδήποτε” .
- Το Ethereum έχει γίνει μία δημοφιλής επένδυση και αποθεματικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί, όπως και το Bitcoin, για αποστολή ή λήψη χρημάτων χωρίς να χρειάζεται κάποιος μεσάζοντας.
- Οι εφαρμογές που βασίζονται στο Ethereum δημιουργούνται χρησιμοποιώντας “smart contracts”. Τα smart contracts, όπως τα κανονικά παραδοσιακά συμβόλαια, καθορίζουν τους όρους μιας συμφωνίας μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών. Αλλά σε αντίθεση με ένα παλιομοδίτικο συμβόλαιο, τα smart contracts εκτελούνται αυτόματα όταν πληρούνται οι όροι χωρίς να απαιτείται από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη να γνωρίζουν ποιος είναι στην άλλη πλευρά της συμφωνίας – και χωρίς την ανάγκη για οποιοδήποτε είδος διαμεσολαβητή.
- Το Ethereum, όπως και το Bitcoin, είναι ένα open source project που δεν ανήκει ούτε λειτουργεί λόγω ενός ατόμου. Οποιοσδήποτε διαθέτει σύνδεση στο Διαδίκτυο μπορεί να εκτελέσει ένα Ethereum node ή να αλληλεπιδράσει με το δίκτυο του.
- Όπως το αποκεντρωμένο blockchain του Bitcoin επιτρέπει σε δύο ξένους, οπουδήποτε στον κόσμο, να κάνουν μια συναλλαγή χωρίς να χρειάζονται κάποιον διαμεσολαβητή, έτσι και τα smart contracts που εκτελούνται στο decentralized blockchain του Ethereum επιτρέπουν στους προγραμματιστές να δημιουργούν σύνθετες εφαρμογές που θα πρέπει να εκτελούνται ακριβώς όπως προγραμματίζονται χωρίς τον κίνδυνο από μια διακοπή λειτουργίας, της λογοκρισίας, της απάτης ή της παρέμβασης τρίτων.
Κάποιες από τις δημοφιλείς καινοτομίες που βασίζονται στο Ethereum είναι τα stablecoins (όπως το DAI, το οποίο βασίζεται στο δολάριο μέσω smart contracts, ή το USDC), decentralized finance apps (γνωστότερες ως DeFi) και άλλες decentralized apps (ή πιο γνωστά, DApps).
Ποια η διαφορά του Ethereum, του Ether και του ETH;
Το Ethereum είναι το όνομα του δικτύου. Το “Ether” είναι το token που χρησιμοποιείται από το δίκτυο Ethereum. Βάση αυτού, στην καθημερινή χρήση οι περισσότεροι άνθρωποι αποκαλούν το token “ETH” (ή απλά “Ethereum”). Ως τρόπος αποστολής, λήψης ή αποθήκευσης της αξίας, το ETH λειτουργεί σαν το Bitcoin. Αλλά έχει επίσης και έναν ειδικό ρόλο στο δίκτυο του Ethereum. Επειδή οι χρήστες πληρώνουν χρεώσεις σε ETH για την εκτέλεση των smart contracts, μπορείτε να το θεωρήσετε ως το καύσιμο που κρατά το όλο σύστημα σε λειτουργία (γι ‘αυτό οι χρεώσεις αυτές ονομάζονται «gas»).
Εάν το Bitcoin είναι ο «ψηφιακός χρυσός», τότε το ETH μπορεί να θεωρηθεί ως το «ψηφιακό πετρέλαιο».
Είναι το Ethereum ασφαλές;
Το ETH προστατεύεται από το blockchain του Ethereum με τον ίδιο τρόπο που το Bitcoin προστατεύεται από το blockchain του (το οποίο, όπως έχει ειπωθεί σε άλλο άρθρο, ονομάζεται, blockchain). Ένα τεράστιο ποσό υπολογιστικής ισχύος – που σε αυτήν συνεισφέρουν όλοι οι υπολογιστές του δικτύου – επαληθεύει και διασφαλίζει κάθε συναλλαγή, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο για οποιονδήποτε τρίτο να παρέμβει.
Οι θεμελιώδεις ιδέες πίσω από τα κρυπτονομίσματα τα κάνουν ασφαλή, τα συστήματα τους είναι permissionless και το λογισμικό τους είναι open source, πράγμα που σημαίνει ότι αμέτρητοι επιστήμονες υπολογιστών και κρυπτογράφοι μπορούν να εξετάσουν όλες τις πτυχές των δικτύων και την ασφάλειά τους.
Οι εφαρμογές που εκτελούνται στο blockchain του Ethereum, ωστόσο, είναι τόσο ασφαλείς όσο τις έχουν κάνει οι προγραμματιστές τους. Για παράδειγμα, ο κώδικας τους μπορεί μερικές φορές να περιέχει σφάλματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απώλεια χρημάτων. Ενώ ο πηγαίος κώδικας τους είναι επίσης ορατός σε όλους, η βάση των χρηστών κάθε μεμονωμένης εφαρμογής είναι πολύ μικρότερη από του Ethereum στο σύνολό του, και έτσι λιγότεροι κοιτάνε αυτόν τον πηγαίο κώδικα και αντίστοιχα λιγότερη έρευνα έχει γίνει από τρίτους όσον αφορά την ασφάλεια του και την διόρθωση λαθών. Είναι σημαντικό να κάνετε έρευνα για οποιαδήποτε decentralized εφαρμογή σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε γιατί η απώλεια χρημάτων λόγω ενός λάθους ή ενός scam δεν είναι σπάνιο φαινόμενο.
Το πρωτόκολλο του Ethereum ενημερώνεται και αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή με τρόπους που προορίζονται να το κάνουν γρηγορότερο και ακόμη πιο ασφαλές. Στην ενότητα Ethereum 2.0 παρακάτω θα το αναλύσουμε αυτό παραπάνω.
Πως δουλεύει το Ethereum;
Ίσως έχετε ακούσει ότι το blockchain του Bitcoin μοιάζει πολύ με το ledger μιας τράπεζας ή ακόμα και ως ένα λογιστικό βιβλίο. Είναι μια συνεχόμενη “σκυτάλη” όλων των συναλλαγών που πραγματοποιούνται στο δίκτυο του από την αρχή – και όλοι οι υπολογιστές του δικτύου του συνεισφέρουν την υπολογιστική τους ισχύ με σκοπό την διασφάλιση ότι τα δεδομένα αυτά είναι ακριβή και ασφαλή.
Το blockchain του Ethereum, από την άλλη, μοιάζει περισσότερο με έναν υπολογιστή αφού ενώ ελέγχει, επαληθεύει και διασφαλίζει τις συναλλαγές του αντίστοιχα, είναι πολύ πιο ευέλικτο από το blockchain του Bitcoin. Οι προγραμματιστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν το blockchain του Ethereum για να δημιουργήσουν μια τεράστια γκάμα εφαρμογών – σχεδόν τα πάντα, από λογισμικό για logistics έως παιχνίδια και οτιδήποτε από το οικοσύστημα των DeFi (δηλαδή εφαρμογές για δανεισμό, δανειοληψία, trading και πολλά άλλα). Το Ethereum περιγράφει τον εαυτό του ως “the world’s programmable blockchain”.
- Το Ethereum χρησιμοποιεί μια «εικονική μηχανή» για να τα επιτύχει όλα αυτά, που είναι σαν έναν τεράστιο, παγκόσμιο υπολογιστή που αποτελείται από πολλούς μεμονωμένους υπολογιστές που χρησιμοποιούν το λογισμικό του Ethereum. Η διατήρηση όλων αυτών των υπολογιστών σε λειτουργία συνεπάγεται επενδύσεις και έξοδα σε υλικό και ηλεκτρικό ρεύμα από τους συμμετέχοντες. Για να καλύψει αυτά τα κόστη, το δίκτυο χρησιμοποιεί το δικό του token που ονομάζεται Ether (ή, πιο συχνά, ETH), που χρησιμοποιείται ως ανταμοιβή σε αυτούς που χρησιμοποιούν το λογισμικό του Ethereum για να διασφαλίσουν την ασφάλεια, την σταθερότητα και την εγκυρότητα του δικτόυ.
- Το ETH διατηρεί όλο το σύστημα σε λειτουργία. Οποτεδήποτε και αν αλληλεπιδράτε με το δίκτυο του Ethereum για την εκτέλεση κάποιου smart contract (ακόμα και αν δε το γνωρίζετε ότι πράγματι κάνετε μια τέτοιου είδους αλληλεπίδραση), χρησιμοποιείτε το ETH για την πληρωμή των εξόδων αυτής της εκτέλεσης.
- Ως αποτέλεσμα, οι χρεώσεις που καταβάλλονται μέσω του ETH ονομάζονται «gas». Το ποσό του gas ποικίλλει ανάλογα με το πόσο απασχολημένο είναι το δίκτυο. Μια νέα έκδοση του blockchain του Ethereum που ονομάζεται Ethereum 2.0, η οποία στοχεύει στην αύξηση της αποδοτικότητας, άρχισε να κυκλοφορεί τον Δεκέμβριο του 2020 και η πλήρης μετάβαση στο νέο αυτό blockchain έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στα επόμενα δύο χρόνια.
Τι είναι το Ethereum 2.0;
Το Ethereum 2.0 (συχνά αναφέρεται ως ETH2) είναι μια σημαντική αναβάθμιση στο δίκτυο του Ethereum. Έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στο δίκτυο να αναπτύσσεται ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την ασφάλεια, την ταχύτητα και την αποδοτικότητα του.
Από τις αρχές του 2021, το Ethereum 2.0 και το Ethereum 1.0 υπάρχουν δίπλα-δίπλα – αλλά το αρχικό blockchain τελικά θα συγχωνευτεί με το blockchain του ETH2. Εάν είστε κάτοχος ETH, δεν θα χρειαστεί να κάνετε τίποτα – τα νομίσματα σας στο blockchain του ETH 1.0 θα μεταφερθούν αυτόματα στο blockchain του ETH2. Η μετάβαση στο ETH2 ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2020 και έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει δύο χρόνια .
Γιατί είναι απαραίτητο όμως το Ethereum 2.0; Η μετακίνηση ενός δημοφιλούς κρυπτονομίσματος σε μια νέα πλατφόρμα είναι μια πολύπλοκη προσπάθεια, αλλά για να καταφέρει να κάνει scale και να εξελιχθεί το Ethereum, αυτό πρέπει να συμβεί. Αυτό συμβαίνει επειδή η μέθοδος Proof-of-Work που χρησιμοποιείται από το blockchain του ETH 1.0 για την επαλήθευση των συναλλαγών προκαλεί σημεία συμφόρησης, αυξάνει τις χρεώσεις και καταναλώνει σημαντικούς πόρους (και πιο συγκεκριμένα ηλεκτρική ενέργεια). Το κάθε block του Ethereum που γίνεται mined μέσω του Proof-of-Work ανταμοίβει τους miners με ETH. Επίσης το κάθε block για να γίνει mined παίρνει περίπου 30 δευτερόλεπτα. Καθώς η κίνηση στο δίκτυο αυξάνετεαι, οι περιορισμοί αυτόυ του μηχανισμού – του Proof-of-Work – έχουν προκαλέσει σημεία συμφόρησης κατά τα οποία οι χρεώσεις αυξάνονται απρόβλεπτα και ανεξέλεγκτα.
Οι ιδρυτές της Ethereum γνώριζαν τους περιορισμούς του Proof-of-Work. Έτσι, επινοήθηκε μια πολύ διαφορετική λύση για το Ethereum 2.0. Μια λύση που θα επιτρέψει τελικά στο δίκτυο να επεξεργάζεται αποτελεσματικά χιλιάδες συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο.
Το Ethereum 2.0 χρησιμοποιεί έναν consensus mechanism που ονομάζεται Proof-of-Stake, ο οποίος είναι ταχύτερος, λιγότερο απαιτητικός σε πόρους και (τουλάχιστον θεωρητικά) πιο ασφαλής. Το τελικό αποτέλεσμα είναι παρόμοιο με αυτό του Proof-of-Work, καθώς ένας συμμετέχων στο δίκτυο επιλέγεται να επαληθεύσει τις τελευταίες συναλλαγές, να ενημερώσει το blockchain και να κερδίσει ως ανταμοιβή κάποια ETH.
- Αντί να απαιτεί από ένα δίκτυο από miners να ανταγωνίζονται για την επίλυση ενός παζλ, το Proof-of-Stake απαιτεί ένα ισχυρό δίκτυο συμμετεχόντων που κυριολεκτικά επενδύουν στην επιτυχία της επιχείρησης.
- Αυτοί οι συμμετέχοντες ονομάζονται validators (ή στα Ελληνικά, επικυρωτής). Αντί να συμβάλλουν με την επεξεργαστική ισχύ τους όπως κάνουν οι miners, οι validators συνεισφέρουν το ETH τους σε ένα «staking pool».
- Η πράξη αυτή, της συνεισφοράς του ETH τους στο pool, ονομάζεται staking. Εάν επιλέξετε να κάνετε stake μέρος του ETH σας, θα κερδίσετε ανταμοιβές ανάλογα με το μέγεθος του stake σας. Για τους περισσότερους χρήστες, το staking θα λειτουργήσει σαν ένας λογαριασμός ταμιευτηρίου που αποδίδει τόκους στον χρήστη.
- Το δίκτυο επιλέγει έναν νικητή με βάση το ποσό του ETH που έχει κάθε validator στο pool και το χρονικό διάστημα που το έχει εκεί – ανταμείβοντας κυριολεκτικά αυτούς που συμμετέχουν με περισσότερα και για περισσότερο καιρό.
- Μόλις ο νικητής επικυρώσει το τελευταίο block συναλλαγών, άλλοι validators μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι το blοck αυτό είναι ακριβές. Όταν πραγματοποιηθεί ένας ελάχιστος αριθμός αυτών των επιβεβαιώσεων, το δίκτυο ενημερώνει το blockchain του.
- Όλοι οι validators που συμμετέχουν λαμβάνουν ως ανταμοιβή ένα ποσό σε ETH, το οποίο διανέμεται από το δίκτυο στους validators ανάλογα το μερίδιο τους και το πόσα έχουν κάνει stake.
Το Staking είναι διαθέσιμο για όποιον ενδιαφέρεται να συμμετέχει.
Πως αποκτάει αξία το Ethereum;
Υπάρχουν διάφορες απαντήσεις σε αυτήν την ερώτηση. Γενικά μιλώντας, η αξία του Ethereum καθορίζεται από τις αγορές όπως οποιοδήποτε άλλο περουσιακό στοιχείο. Οι άνθρωποι το αγοράζουν με Bitcoin, δολάρια, ευρώ, και άλλα νομίσματα 24 ώρες την ημέρα. Ανάλογα με τη ζήτηση, η τιμή μπορεί να έχει διακυμάνσεις από μέρα σε μέρα. Η αξία του Ethereum τείνει να είναι ασταθής σε σύγκριση με νομίσματα όπως το δολάριο ή μετοχές όπως οι μετοχές του Fortune 500, επειδή εξακολουθεί να είναι μια αναδυόμενη τεχνολογία και είναι νέα στην αγορά.
Αλλά από τι εξαρτάται το πως το καθορίζει η αγορά είναι μια πολύ πιο περίπλοκη ερώτηση. Για πολλούς επενδυτές, η αξία του Ethereum βασίζεται στην ευελιξία του ως πλατφόρμα για την έκδοση stablecoins και την εκτέλεση εφαρμογών DeFi – με αποτέλεσμα την αύξηση της βάσης των χρηστών και την αύξηση των χρεώσεων των συναλλαγών τα οποία κατ’επέκταση οδηγούν σε μεγαλύτερη ανάγκη για ETH και άρα μεγαλύτερη ζήτηση. Άλλοι καθορίζουν την αξία του βάση των ανταμοιβών που δίνονται για το staking στο Ethereum 2.0.
Σαν γενικό πλαίσιο, οι περισσότεροι συνδέουν την αξία του ανάλογα με το πόσο επιτυχημένο είναι σαν πλατφόρμα και κατά πόσο επιτυγχάνει τον σκοπό του.
Ποιο είναι το μέλλον του Ethereum;
Αυτή τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, το Ethereum φιλοξενεί τη συντριπτική πλειονότητα των εφαρμογών blockchain και έχει market cap λίγο κάτω από τα 300 δισεκατομμυρία δολλαρία, με πάνω από 55 δισεκατομμύρια δολάρια κλειδωμένα σε tokens στο blockchain. Τα δημοφιλή stablecoins όπως το USDC και το USDT λειτουργούν κυρίως στο Ethereum σήμερα, αν και υπάρχουν και σε άλλα blockchains, λόγω της επίδρασης του δικτύου του και των χρηστών που αυτό έχει.
Αλλά μια ποικιλία νέων smart contract blockchains αρχίζουν να ανταγωνίζονται το Ethereum και να επιδιώκουν να πάρουν την ηγετική του θέση στο χώρο. Έτσι,το Ethereum έχει αυτή τη θέση, υπάρχει μια αυξανόμενη πίεση για να πραγματοποιήσει με επιτυχία τη μετάβαση στο Ethereum 2.0.
Τι είναι το ERC-20
Το Ethereum διαθέτει ένα σύνολο προτύπων που ονομάζεται ERC-20 που επιτρέπει στους προγραμματιστές να δημιουργούν τα δικά τους tokens μέσα στο δίκτυο του Ethereum. Παρέχει μια ευκολότερη λύση για τις εταιρείες να αναπτύξουν προϊόντα blockchain αντί να πρέπει να δημιουργήσουν το δικό τους κρυπτονόμισμα. Αυτό το τεχνικό πρότυπο (το ERC-20) καθορίζει έναν αριθμό κανόνων και ενεργειών που πρέπει να ακολουθήσει ένα token του Ethereum ή ένα smart contract και τα βήματα ώστε να είναι σε θέση να τα θέσει όλα αυτά σε εφαρμογή. Ίσως είναι πιο εύκολο να σκεφτούμε το ERC-20 ως ένα σύνολο βασικών οδηγιών και λειτουργιών που πρέπει να ακολουθήσει κάθε νέο token που δημιουργείται στο δίκτυο του Ethereum. To ERC ειναι συντομογραφία για το “Ethereum Request for Comment”.
Ορισμένα tokens, όπως το token UNI της Uniswap, έχουν παραμείνει και θα παραμείνουν ERC-20 tokens, ενώ, άλλα κρυπτονομίσματα, όπως το Binance Coin, έχουν μεταφερθεί στο δικό τους blockchain.
Τι είναι τα ERC-20 tokens;
Τα ERC-20 tokens είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα tokens στο δίκτυο του Ethereum. Έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται για την πληρωμή διαφόρων υπηρεσιών ή αγαθών και ονομάζονται επίσης utility tokens.
Αυτά τα tokens είναι:
- Fungible – Ο κωδικός κάθε token είναι ο ίδιος με οποιονδήποτε άλλο, αν και το ιστορικό των συναλλαγών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό και τον διαχωρισμό των tokens.
- Μεταβιβάσιμα – Μπορούν να σταλούν από τη μία διεύθυνση στην άλλη.
- Έχουν προκαθορισμένο supply – Πρέπει να δημιουργηθεί ένας σταθερός αριθμός από tokens, έτσι ώστε οι προγραμματιστές να μην μπορούν να εκδώσουν περισσότερα και να αυξήσουν το supply.
Γιατί, πως και πότε;
Οι προγραμματιστές του Ethereum παρατήρησαν ότι μέσα στο οικοσύστημα τους δεκάδες άτομα δημιούργησαν τα δικά τους tokens. Υπήρχε όμως ένα πρόβλημα, γινόταν όλο και πιο περίπλοκο για αυτά τα tokens να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.
Έτσι το Ethereum αποφάσισε να δημιουργήσει ένα πρότυπο, ένα σύνολο κανόνων που έπρεπε να τηρεί κάθε token στο δίκτυο και έτσι γεννήθηκε το ERC-20.
Το ERC-20 δημιουργήθηκε από τους προγραμματιστές του Ethereum για λογαριασμό της ευρύτερης κοινότητας του το 2015 και αναγνωρίστηκε επίσημα τον Σεπτέμβριο του 2017. Για να δημιουργηθεί ένα πρότυπο αυτού του τύπου για το Ethereum, ένας προγραμματιστής ή μια ομάδα προγραμματιστών πρέπει να υποβάλει αυτό που είναι γνωστό ως Ethereum Improvement Proposal (EIP) που περιγράφει τη νέα λειτουργικότητα μαζί με τα συγκεκριμένα πρωτόκολλα και πρότυπα της. Στη συνέχεια, μια επιτροπή εξετάζει, εγκρίνει, τροποποιεί και οριστικοποιεί ότι το EIP – σε αυτό το σημείο, γίνεται ERC. Τα smart contracts, τα tokens και άλλες λειτουργίες στο Ethereum υποχρεούνται στη συνέχεια να συμμορφώνονται με ένα από τα εγκεκριμένα πρότυπα.
Μερικά ERC-20 tokens έχουν φτάσει να γίνουν τόσο πολύτιμα, που τώρα είναι μεταξύ των μεγαλύτερων 20 κρυπτονομισμάτων που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή βάση market cap.
Αγορά και αποθήκευση των ERC-20 tokens
Πολλά ERC-20 tokens μπορούν να αγοραστούν μέσω ανταλλακτηρίων όπως το Coinbase, το Binance ή το Uniswap. Για την αποθήκευση τους, αν δε θέλετε να τα αφήσετε στο ανταλλακτήριο, θα χρειαστείτε επίσης ένα πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων που τα υποστηρίζει, αυτο μπορεί να είναι είτε ένα πορτοφόλι λογισμικού όπως το MetaMask ή το Coinomi, είτε ένα hardware wallet. Σαν γενικός κανόνας είναι ότι όλα τα μεγάλα πορτοφόλια που υποστηρίζουν το Ethereum υποστηρίζουν και τα ERC-20 tokens, αλλά πριν χρησιμοποιήσετε κάποιο τέτοιο και πριν στείλετε κάποιο ERC-20 token σε ένα καινούργιο πορτοφόλι, κάντε την έρευνα σας και σιγουρευτείτε ότι το υποστηρίζει με κάποιο τρόπο.
Κανόνες του ERC-20
Εάν κάποιο smart contract θέλει να χρησιμοποιήσει το ERC-20 token, τότε πρέπει να ακολουθήσει ορισμένους κανόνες του ERC-20. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δεν ακολουθήσει αυτούς τους κανόνες, τότε δεν θα ήταν κατάλληλο να ονομαστεί ERC-20 token. Προς το παρόν, υπάρχουν συνολικά 9 κανόνες, όπου oi 6 κανόνες είναι υποχρεωτικοί να υλοποιηθούν και οι άλλοι 3 είναι προαιρετικοί.
Ας τους δόυμε αναλυτικά:
Υποχρεωτικοί Κανόνες:
- allowance
- approve
- transferFrom
- transfer
- balanceOf
- totalSupply
Προαιρετικοί Κανόνες:
- Token Name
- Decimal (Max: 18)
- Symbol
Προαιρετικοί κανόνες
- Token Name – Ας ξεκινήσουμε με τους προαιρετικούς κανόνες. Συνήθως, όταν δημιουργείτε τη δική σας λίστα από ERC-20 tokens, θα δείτε ότι είναι πολύ σημαντικό να συσχετίζετε ένα όνομα με ένα token. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να τα ονομάσετε, αν και η συσχέτιση της ταυτότητας μέσω του ονόματος με οποιοδήποτε token είναι εξαιρετική για τη χρήση τους σε μια κοινότητα.
- Decimal – Έπειτα, έχουμε διαιρετότητα. Στην πραγματικότητα, είναι πραγματικά πολύ σημαντικό, καθώς με αυτήν θα εξασφαλίστει η χαμηλότερη δυνατή τιμή για το token σας. Εάν η διαιρετότητα είναι 0, τότε αυτή η τιμή θα είναι το 1, αν είναι 2, τότε η χαμηλότερη τιμή θα είναι 0,01 και πάει λέγοντας. Η μέγιστη επιτρεπόμενη τιμή είναι μέχρι τα 18 δεκαδικά ψηφία.
- Symbol – Τέλος, έχουμε το σύμβολο. Αυτό υπάρχει κυρίως για τη δημιουργία ενός brand χρησιμοποιώντας ένα πιασάρικο σύμβολο. Για παράδειγμα, το DogeCoin έχει το σύμβολο “DOGE”, αλλά κυρίως, είναι δημοφιλές ως DogeCoin. Έτσι, όπως βλέπετε, μπορεί να μην χρειάζεστε πάντα ένα σύμβολο για το token σας.
Υποχρεωτικοί κανόνες
- totalSupply – Το totalSupply περιγράφει κυρίως τον συνολικό αριθμό των ERC-20 tokens που θέλετε να δημιουργήσετε. Για να δημιουργήσετε το token, πρέπει πρώτα να καθορίσετε το συνολικό ποσό του supply αυτού του token.
- approve – Η συνάρτηση approve βοηθάει να απαλλαγούμε από τυχόν παραχάραξη των token. Εδώ, μόλις ο κάτοχος του contract ελέγξει το υπόλοιπο, μπορεί να εγκρίνει το contract για τη συλλογή των χρημάτων. Αυτή η συνάρτηση θα ελέγξει επίσης εάν ο αριθμός είναι σωστός σε σύγκριση με το συνολικό supply. Έτσι, είναι αδύνατο να παραποιηθούν ποτέ τα tokens. Εάν αυτή η συνάρτηση εντοπίσει λάθη στους αριθμούς, τότε θα απορρίψει την πληρωμή και το smart contract.
- balanceOf – Αυτή η συνάρτηση προορίζεται για την ενημέρωση όσον αφορά τον συνολικό αριθμό των tokens που έχει οποιαδήποτε διεύθυνση. Στην πραγματικότητα, λειτουργεί ως πληροφορίες του χρήστη, οπότε αν έχετε δημιουργήσει κάποιο token και το στείλετε σε άλλες διευθύνσεις, μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε για να ελέγξετε πόσα tokens σας έχουν απομείνει.
- transferFrom – Αυτή η συνάρτηση μεταφοράς είναι βασικά για την αυτοματοποίηση συγκεκριμένων συναλλαγών. Για παράδειγμα, ίσως πρέπει να πληρώνετε κάποιον κάθε μήνα το ίδιο ποσό ή να πληρώνετε ενοίκιο και λογαριασμούς. Επομένως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το transferFrom για να αυτοματοποιήσετε αυτές τις πληρωμές σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα.
- transfer – Η επόμενη συνάρτηση είναι το transfer. Αφού ελέγξει εάν ο χρήστης έχει αρκετά tokens για την μεταφορά, ο κάτοχος μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτήν τη λειτουργία για να στείλει τα tokens σε κάποια άλλη διεύθυνση. Πιο συγκεκριμένα, αυτό λειτουργεί όπως μια τυπική συναλλαγή κρυπτονομισμάτων σε άλλες πλατφόρμες blockchain.
- allowance – Η συνάρτηση allowance είναι η πιο σημαντική. Στην πραγματικότητα, όταν ένα contract θέλει να πραγματοποιήσει μια συναλλαγή, πρέπει να δει το υπόλοιπο του smart contract για να καταλάβει εάν ο χρήστης έχει το ελάχιστο υπόλοιπο για αυτήν την ενέργεια ή οχι. Χρησιμοποιώντας τη συνάρτηση αυτή, το contract μπορεί να πραγματοποιήσει τη συναλλαγή ή ακόμη και να την ακυρώσει.
Θετικά του ERC-20
Υπάρχουν πολλά οφέλη από το ERC-20. Επιτρέπει στους προγραμματιστές να αναπτύξουν DApps στο blockchain του Ethereum. Βοηθάει επίσης στην απλούστευση ολόκληρης της διαδικασίας. Εν συντομία, ας παραθέσουμε μερικά οφέλη:
- Η δημιουργία ενός Token γίνεται εύκολη για τους προγραμματιστές blockchain.
- Υπάρχει ένα καθιερωμένο πρωτόκολλο για διατήρηση και παρακολούθηση του.
- Τα ERC-20 tokens προσφέρουν υψηλή ρευστότητα.
- Τα smart contracts διασφαλίζουν ότι οι συναλλαγές πραγματοποιούνται χωρίς κίνδυνο.
Άλλα πρότυπα εκτός του ERC-20
Άλλα πρότυπα στο Ethereum έχουν δημιουργηθεί για διαφορετικούς λόγους. Μερικά από αυτά έχουν χρησιμοποιήσει το ERC-20 σαν βάση λίγο ή πολύ. Εδώ είναι μερικά:
- ERC-721 – Αυτά τα tokens είναι non-fungible (NFT). Κάθε token είναι μοναδικό και έχει τον δικό του κώδικα, το οποίο οδήγησε σε μια αναπτυσσόμενη αγορά συλλεκτικών κρυπτονομισμάτων.
- ERC-1400 – Αυτά ειναι τα security tokens που σημαίνει ότι τα tokens μπορούν να πουληθούν σαν securities. Αυτά τα token πολλές φορές αντιπροσωπεύουν μετοχές σε μια εταιρεία ή δικαίωμα ψήφου για την λειτουργία μιας εταιρείας. Αυτό το πρότυπο απαιτεί μεγαλύτερο έλεγχο στο ποιος μπορεί να έχει αυτα τα tokens και εισάγει Know-Your-Customer (KYC) πρωτόκολλα.
- ERC-223 – Σε κάθε συναλλαγή οι χρεώσεις πληρώνονται σε Ether. Αυτό το πρότυπο επιτρέπει τις χρεώσεις συναλλαγών να πληρωθούν στα tokens που εμπλέκονται και όχι σε Ether.
- ERC-777 – Στόχος αυτού του προτύπου είναι η βελτίωση του ERC-20 με την μείωση των εξόδων και την εισαγωγή νέων χαρακτηριστικών. Είναι συμβατό προς τις προηγούμενες εκδόσεις/πρότυπα που σημαίνει ότι ίσως υιοθετηθεί ευκολότερα και χρησιμοποιηθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα.
- ERC-621 – Αυτό ακολουθεί τους ίδιους κανόνες και συναρτήσεις όπως το ERC-20 αλλά προσθέτει επίσης την δυνατότητα της αλλαγής του total supply.
- ERC-827 – Αυτό επιτρέπει σε έναν κάτοχο να εγκρίνει τη δαπάνη των token του από ένα τρίτο μέρος.
Συμπέρασμα
Χιλιάδες tokens στο blockchain του Ethereum ακολουθούν το πρότυπο του ERC-20 το οποίο είναι επίσης φιλικό προς τους προγραμματιστές. Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν ένα ERC-20 token και να το “εισάγουν” στο blockchain και το πρότυπο αυτό μπορεί επίσης να οριστεί ως ένας τρόπος ανάπτυξης των utility tokens για τα DApps. Το ERC-20 χρησιμοποιείται ευρέως και η δημοφιλία του θα συνεχιστεί όσο το Ethereum διατηρεί την θέση του. Αν μη τι άλλο, η μεγαλύτερη απειλή του είναι εκ των έσω, τα νέα πρότυπα του Ethereum. Στο τέλος επιβιώνει ο ικανότερος.
Candlestick Διαγράμματα
Όταν κάνετε την έρευνα σας για κάποιο κρυπτονόμισμα, ενδέχεται να συναντήσετε ένα ειδικό τύπο διαγράμματος που ονομάζεται candlestick chart. Είναι καλό λοιπόν να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να μάθετε πώς λειτουργεί αυτό.
Παρόμοια με τα πιο γνωστά διαγράμματα γραμμών και bar, τα candlestick charts δείχνουν τον χρόνο στον οριζόντιο άξονα και τις τιμές στον κάθετο άξονα. Σε αντίθεση όμως με τα απλούστερα γραφήματα, τα candlesticks παρέχουν περισσότερες πληροφορίες. Με μια ματιά, μπορείτε να δείτε την υψηλότερη και χαμηλότερη τιμή που πέτυχε ένα κρυπτονόμισμα κατά τη διάρκεια ενός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου – καθώς και τις τιμές ανοίγματος και κλεισίματος.
Τι είναι;
Το candlestick chart είναι ένας τύπος χρηματοοικονομικού διαγράμαμτος που αντιπροσωπεύει γραφικά τις κινήσεις των τιμών ενός περιουσιακού στοιχείου για ένα δεδομένο χρονικό διάστημα. Όπως υποδηλώνει το όνομα, αποτελείται από candlesticks (“κηροπήγια ή κεριά”), όπου το καθένα αντιπροσωπεύει τον ίδιο χρόνο. Τα candlesticks μπορούν να αντιπροσωπεύουν σχεδόν οποιαδήποτε περίοδο, από δευτερόλεπτα έως χρόνια.
Πως δουλεύουν;
Τα ακόλουθα σημεία μιας τιμής χρειάζονται για τη δημιουργία κάθε candlestick:
- Open – Η πρώτη καταγεγραμμένη τιμή του περιουσιακού στοιχείου εντός του συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου.
- High – Η υψηλότερη καταγεγραμμένη τιμή του περιουσιακού στοιχείου εντός του συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου.
- Low – Η χαμηλότερη καταγεγραμμένη τιμή του περιουσιακού στοιχείου εντός του συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου.
- Close – Η τελευταία καταγεγραμμένη τιμή του περιουσιακού στοιχείου εντός του συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου.
Το σύνολο αυτών των δεδομένων αναφέρεται συχνά ως τιμές OHLC. Η σχέση μεταξύ του open, high, low και του close καθορίζει την εμφάνιση του candlestick.
- Τα πράσινα κεριά δείχνουν ότι η τιμή ανεβαίνει, οπότε το open είναι στο κάτω μέρος του σώματος και το close στην κορυφή. Τα κόκκινα candlesticks δείχνουν πτώση της τιμής, οπότε το open είναι στο πάνω μέρος του σώματος και το close στο κάτω μέρος.
- Κάθε κερί αποτελείται από το σώμα και τα wicks. Το σώμα του κεριού σας λέει ποιες ήταν οι τιμές ανοίγματος και κλεισίματος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος που δείχνει το κερί.
- Οι γραμμές που εκτείνονται από την κορυφή και το κάτω μέρος του σώματος είναι τα wicks (φυτίλια) που αλλιώς ονομάζονται και shadows (σκιές). Αυτά αντιπροσωπεύουν την υψηλότερη και τις χαμηλότερη τιμή που πέτυχε το περιουσιακό στοιχείο κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος που δείχνει το κερί.
- Η απόσταση μεταξύ του υψηλού και του χαμηλού σημείου του κεριού ονομάζεται range (εύρος).
Τι μας λένε;
Πολλοί traders θεωρούν ότι τα candlesticks διαγράμματα είναι πιο ευανάγνωστα από τα πιο παραδοσιακά διαγράμματα γραμμών και bars, παρόλο που παρέχουν παρόμοιες πληροφορίες. Τα candlestick charts μπορούν να αποκαλύψουν πολλές παραπάνω πληροφορίες από ότι απλά την κίνηση της τιμής για μία χρονική περίοδο.
Στην πράξη, ένα candlestick δείχνει τη μάχη μεταξύ των αγοραστών και των πωλητών για μια ορισμένη περίοδο.
Όσον αφορά το σώμα:
- Οσο μεγαλύτερο είναι το σώμα, τόσο πιο έντονη ήταν η πίεση αγοράς ή πώλησης κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Εάν το σώμα καταλαμβάνει σχεδόν όλο το κερί, με πολύ μικρά wicks (ή και χωρίς wicks) και στις δύο πλευρές, αυτό μπορεί να υποδηλώνει μια έντονη ανοδική τάση (σε ένα πράσινο κερί) ή μια έντονη καθοδική τάση (σε ένα κόκκινο κερί).
- Εάν το σώμα δεν υπάρχει αυτό λέγεται κερί Doji, επειδή η open και close τιμές είναι οι ίδιες. Αυτά τυπικά μπορούν να ερμηνευτούν υπό την έννοια ότι υπάρχει μια αναποφασιστικότητα στην αγορά και είναι ένας πιθανός δείκτης για μια επικείμενη αναστροφή των τιμών.
Όσον αφορά τα wicks:
- Εάν τα wicks στο κερί είναι μικρά, αυτό σημαίνει ότι το υψηλό (ή το χαμηλό) της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου ήταν κοντά στην τιμή του κλεισίματος.
- Ένα μεγάλο wick στο κάτω μέρος ενός κεριού, για παράδειγμα, μπορεί να σημαίνει ότι οι traders αγοράζουν έντονα ένα περιουσιακό στοιχείο κατά την πτώση της τιμής του, κάτι που μπορεί να είναι ένας καλός δείκτης ότι το περιουσιακό στοιχείο ίσως αποκτήσει μια ανοδική πορεία.
- Ένα μεγάλο wick στο πάνω μέρος ενός κεριού, ωστόσο, θα μπορούσε να υποδηλώσει ότι οι traders προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους – σηματοδοτώντας μια μεγάλη πιθανή πώληση και πτώση της τιμής στο μέλλον.
Το χρώμα και οι ρυθμίσεις ενδέχεται να διαφέρουν σε διαφορετικά εργαλεία charting, αλλά γενικά, εάν το σώμα είναι πράσινο, σημαίνει ότι το στοιχείο έκλεισε υψηλότερα από ότι άνοιξε. Το κόκκινο σημαίνει ότι το αντίθετο ότι το κλείσιμο ήταν χαμηλότερο από το άνοιγμα άρα ότι η τιμή έπεσε.
Μερικοί προτιμούν να χρησιμοποιούν ασπρόμαυρες αναπαραστάσεις. Έτσι, αντί για πράσινο και κόκκινο, τα γραφήματα αντιπροσωπεύουν κινήσεις προς τα πάνω με άσπρα κεριά και προς τα κάτω με μαύρα κεριά.
Τι ΔΕΝ μας λένε;
Ενώ τα candlesticks είναι χρήσιμα για να σας δώσουν μια γενική ιδέα για τη κίνηση των τιμών, ενδέχεται να μην παρέχουν όλα όσα χρειάζεστε για μια ολοκληρωμένη ανάλυση. Για παράδειγμα, τα κεριά δεν δείχνουν λεπτομερώς τι συνέβη στο διάστημα μεταξύ του ανοίγματος και του κλεισίματος του κεριού, παρά μόνο την απόσταση μεταξύ των δύο σημείων (μαζί με την υψηλότερη και την χαμηλότερη τιμή).
Για παράδειγμα, ενώ τα wicks ενός κεριού μας λένε το υψηλό και το χαμηλό της περιόδου, δεν μπορούν να μας πουν ποιο συνέβη πρώτο. Ωστόσο, στα περισσότερα εργαλεία επεξεργασίας ενός διαγράμματος, η χρονική περίοδος μπορεί να αλλάξει, επιτρέποντας στους traders να δουν άλλες χρονικές περιόδους για περισσότερες λεπτομέρειες.
Τα κεριά μπορούν να αλλάξουν πολύ γρήγορα σε μικρές περιόδους, κάτι που μπορεί να τα κάνει δύσκολο να ερμηνευτούν.
Περιπτώσεις Χρήσης του Blockchain
Οι ιδέες πίσω από το blockchain σχεδιάστηκαν για πρώτη φορά το 1991, αλλά μόλις το Bitcoin αναπτύχθηκε το 2008, η τεχνολογία άρχισε να λαμβάνει περισσότερη προσοχή. Το Bitcoin δημιουργήθηκε από ένα άτομο ή μια ομάδα ανθρώπων με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto. Αν και είναι ακόμα άγνωστο ποιος ακριβώς είναι ο Satoshi Nakamoto, η τεχνολογική τους καινοτομία έχει ήδη τεράστιο αντίκτυπο στον τρόπο που ο κόσμος δημιουργεί και χρησιμοποιεί τα χρήματα.
Τα περισσότερα blockchains λειτουργούν ως ένα κατανεμημένο βιβλίο που καταγράφει και προστατεύει τα ψηφιακά δεδομένα μέσω της κρυπτογραφίας. Η τεχνολογία εφαρμόζεται συχνά σε δίκτυα ψηφιακών νομισμάτων (τα κρυπτονομίσματα), αλλά η decentralized και ασφαλής φύση της την καθιστά επίσης ένα ισχυρό εργαλείο για πολλούς άλλους κλάδους.
Καθώς ο χώρος των κρυπτονομισμάτων μεγαλώνει και οι λύσεις που βασίζονται σε blockchain βελτιώνονται, η εκμάθηση του πως αυτή η τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί σε διαφορετικά πλαίσια είναι πολύ σημαντική.
Καταργώντας την ανάγκη για την εμπιστοσύνη και για ακριβή ασφάλεια, το blockchain παρέχει βελτιωμένη αποδοτικότητα. Επιπλέον, το decentralized δίκτυο του μπορεί να διαμορφωθεί ως μια διαφανής βάση δεδομένων, ορατή από όλους τους συμμετέχοντες. Υπό αυτή την έννοια, το blockchain παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας μιας κατανεμημένης αλλά ενοποιημένης εγγραφής. Αυτό προσφέρει ευκαιρίες για τη βελτίωση της απόδοσης και της ασφάλειας σε πολλούς κλάδους και οργανισμούς (π.χ. φιλανθρωπία, εφοδιαστική αλυσίδα, υγειονομική περίθαλψη κ.λπ.). Παρακάτω θα παρουσιάσουμε κάποιους από αυτούς τους κλάδους, υπάρχουν πολλοί παραπάνω οι οποίοι δεν θα αναλυθούν σε αυτό το άρθρο.
Φιλανθρωπία
Πολλοί φιλανθρωπικοί οργανισμοί σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της διαχείρισης των πόρων, της λειτουργικής διαφάνειας και της αποτελεσματικής διακυβέρνησης. Η τεχνολογία Blockchain μπορεί σίγουρα να βοηθήσει αυτούς τους οργανισμούς να βελτιστοποιήσουν τη διαδικασία λήψης και διαχείρισης των κεφαλαίων τους.
Εφοδιαστική Αλυσίδα
Τα περισσότερα δίκτυα εφοδιαστικής αλυσίδας αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια όσον αφορά τη διαφάνεια και την αποδοτικότητα. Το τρέχον σύστημα διαχείρισης εξακολουθεί να εξαρτάται από την εμπιστοσύνη και απέχει πολύ για να παρέχει σωστή ενσωμάτωση μεταξύ των εταιρειών και των εμπλεκόμενων μερών. Η τεχνολογία Blockchain μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση ολόκληρης της διαδικασίας της δημιουργίας και της διανομής των υλικών εντός ενός δικτύου μιας εφοδιαστικής αλυσίδας. Μια κατανεμημένη βάση δεδομένων μπορεί να ταιριάξει καλά για την ασφαλή καταγραφή τυχόν σχετικών δεδομένων, διασφαλίζοντας την αυθεντικότητα των προϊόντων, καθώς και τη διαφάνεια των πληρωμών και της μεταφοράς.
Υγειονομική Περίθαλψη
Οι λειτουργικές δυσλειτουργίες, τα σφάλματα των δεδομένων και η γραφειοκρατία αποτελούν σημαντική ανησυχία για τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης. Το Blockchain έχει αρκετές περιπτώσεις χρήσης στην υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης των φαρμάκων μέσω της εφοδιαστικής αλυσίδας και την διαχείριση των δεδομένων των ασθενών.
Επιπλέον, το blockchain μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη ασφαλείας στα νοσοκομεία, καθώς αυτά τα ιδρύματα συχνά δέχονται επίθεση από χάκερ λόγω της υψηλής αξίας των δεδομένων που κατέχουν και της υψηλής αξιοπιστίας τους που έχουν.
Οι εταιρείες διερευνούν τη χρήση του blockchain ως τρόπου αποθήκευσης των ψηφιακών αρχείων σχετικά με την υγεία. Τέτοιες λύσεις μπορούν να μειώσουν τα συνολικά έξοδα ενώ παράλληλα ενισχύουν την ιδιωτικότητα και την ακρίβεια των δεδομένων.
Πληρωμές Δικαιωμάτων
Οι μουσικοί, οι δημιουργοί βιντεοπαιχνιδιών και γενικότερα οι καλλιτέχνες συχνά αγωνίζονται να πάρουν την αμοιβή που τους αξίζει λόγω της πειρατείας, της αθέμιτης σχέσης με τρίτους οργανισμούς και κάποιες φορές απλώς επειδή δεν πληρώνονται τα δικαιώματα που τους οφείλονται.
Η τεχνολογία Blockchain μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας όπου οι δημιουργοί θα έχουν μια αμετάβλητη και διαφανή καταγραφή του ποιος νοικιάζει, αγοράζει ή/και χρησιμοποιεί το περιεχόμενό τους. Μια τέτοια πλατφόρμα μπορεί επίσης να διευκολύνει τις πληρωμές μέσω smart contracts – οι οποίες ουσιαστικά είναι ψηφιακές συμβάσεις που εκτελούνται μόνες τους.
Διακυβέρνηση
Η τεχνολογία Blockchain έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει σημαντικά τη διακυβέρνηση σε διάφορους τομείς, με τη διαχείριση των δικτύων και των λειτουργιών με πιο εκδημοκρατισμένο, δίκαιο και ασφαλή τρόπο. Τα συστήματα που βασίζονται σε blockchain μπορούν να εφαρμοστούν ως εργαλείο για την εξάλειψη της νοθείας στις ψηφοφορίες και την ανάγκη της εμπιστοσύνης κατά τη διάρκεια των εκλογών ή άλλων συνταγματικών διαδικασιών. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως ισχυρό όπλο κατά της διαφθοράς, ενισχύοντας την ακεραιότητα των δεδομένων και την ιχνηλασιμότητα σε διάφορα σενάρια, από τη συλλογή των φόρων έως τη διανομή μιας οικονομικής βοήθειας.
Payment Solutions και DApps
Όσον αφορά την αποστολή χρημάτων παγκοσμίως, η τεχνολογία blockchain έχει ήδη αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική. Η αποστολή κρυπτονομισμάτων σε φίλους, συγγενείς και γενικά σε οποιονδήποτε στον κόσμο είναι ήδη φθηνότερη και ταχύτερη σε σύγκριση με αυτό που έχουν να προσφέρουν οι κεντρικές τράπεζες και τα payment solutions που υπάρχουν ήδη.
Επιπλέον, οι centralized ιστότοποι και εφαρμογές δεν δίνουν στους χρήστες τον έλεγχο των δεδομένων τους και συχνά δεν τους επιβραβεύουν σύμφωνα με την πραγματική αξία που προσφέρουν στην πλατφόρμα. Οι decentralized εφαρμογές (DApps) που βασίζονται σε blockchain αφαιρούν τον διαμεσολαβητή, δίνοντας στους χρήστες τη δυνατότητα να απολαμβάνουν μειωμένες χρεώσεις, καλύτερα κίνητρα και μεγαλύτερη αποδοτικότητα για τις συναλλαγές τους, ενώ παράλληλα μπορούν να στέλνουν και να λαμβάνουν ψηφιακά χρήματα.
Όπως είπε κάποτε ο Vitalik Buterin, ο ιδρυτής του Ethereum, οι λύσεις που χρησιμοποιούν το blockchain επιτρέπουν στους ανθρώπους να εργάζονται άμεσα μεταξύ τους, αφαιρώντας την ανάγκη για διαμεσολαβητές ή centralized συστήματα.
«Ενώ οι περισσότερες τεχνολογίες τείνουν να αυτοματοποιούν τους εργαζόμενους στην περιφέρεια για ασήμαντες εργασίες, τα blockchains αυτοματοποιούν το κέντρο. Αντί να αφήσει τον οδηγό ταξί εκτός, το blockchain αφήνει την Uber εκτός και αφήνει τους οδηγούς ταξί να συνεργαστούν απευθείας με τον πελάτη ».
Internet of Things (IoT)
Το Blockchain και το Internet of Things (IoT) ταιριάζουν απόλυτα μαζί. Το Blockchain είναι μια decentralized τεχνολογία και τα δίκτυα IoT χρησιμοποιούνται συχνά για τη συλλογή δεδομένων από πηγές που είναι διάσπαρτες.
Το Blockchain επιτρέπει στους οργανισμούς να διατηρούν ένα αμετάβλητο και διαφανές βιβλίο με συσκευές IoT, με τα δεδομένα που συλλέγουν και με τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους. Μεταξύ των χαρακτηριστικών ασφαλείας που προσφέρει και των εφαρμογών κρυπτονομισμάτων, το blockchain προσφέρει επίσης μια ιδανική πλατφόρμα για συναλλαγές από μηχανή σε μηχανή (machine-to-machine – M2M).
Καθώς το blockchain είναι μια τεχνολογία που βασίζεται στη διεκπαιρέωση έγκυρων και ασφαλών συναλλαγών, έχει νόημα μόνο όταν είναι ενσωματωμένο στο IoT για να διασφαλίσει τη λογοδοσία, την ακρίβεια και την ασφάλεια των δεδομένων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλές εταιρείες έχουν τοποθετήσει πολλούς πόρους σε ένα δίκτυο IoT που λειτουργεί με blockchain.
Συμπέρασμα
Ως μια τεχνολογία κατανεμημένων ledger, το blockchain έχει τη δυνατότητα να παρέχει στα δίκτυα και στους οργανισμούς βελτιωμένη ασφάλεια, διαφάνεια, υπευθυνότητα και αποδοτικότητα. Η τεχνολογία αυτή ενισχύει την ιδιωτικότητα και αφαιρεί την ανάγκη για την εμπιστοσύνη. Δημιουργεί επίσης ένα internet of value όπου οι χρήστες μπορούν να πραγματοποιούν peer-to-peer συναλλαγές με οποιονδήποτε στον κόσμο θέλουν.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η τεχνολογία blockchain και τα κρυπτονομίσματα είναι εδώ για να μείνουν, αφού έχουν επίσης τη δύναμη να μεταμορφώσουν κάθε είδος κλάδου και πτυχή της ζωής – από τα οικονομικά, τη γεωργία και τo big data έως την διακυβέρνηση, την ψηφοφορία και το νόμο.
SUPPORT και RESISTANCE
Τι είναι;
Σε πιο θεμελιώδες επίπεδο, το support (υποστήριξη) και το resistance (αντίσταση) είναι απλές έννοιες. Η τιμή βρίσκει ένα επίπεδο που δεν μπορεί να ξεπεράσει, με αυτό το επίπεδο να λειτουργεί ως ένα φράγμα. Στην περίπτωση της υποστήριξης, η τιμή βρίσκει ένα «πάτωμα», ενώ στην περίπτωση της αντίστασης, βρίσκει ένα «ταβάνι». Βασικά, θα μπορούσατε να σκεφτείτε την υποστήριξη ως μια περιοχή ζήτησης (zone of demand) και την αντίστασης ως μια περιοχή προσφοράς (zone of supply).
Ενώ πιο παραδοσιακά, η υποστήριξη και η αντίσταση υποδεικνύονται ως γραμμές, στον πραγματικό κόσμο συνήθως δεν είναι τόσο ακριβείς. Να θυμάστε ότι οι αγορές δεν οδηγούνται από κάποιο φυσικό νόμο που τις εμποδίζει να ξεπεράσουν ένα συγκεκριμένο επίπεδο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να είναι πιο επωφελές να σκεφτούμε την υποστήριξη και την αντίσταση ως περιοχές. Μπορείτε να σκεφτείτε αυτές τις περιοχές ως εύρη σε ένα διάγραμμα τιμής που πιθανότατα οδηγεί σε αυξημένη δραστηριότητα από τους traders.
Ας δούμε ένα παράδειγμα ενός επιπέδου υποστήριξης (support). Λάβετε υπόψη ότι η τιμή εισερχόταν συνεχώς σε μια περιοχή όπου το περιουσιακό στοιχείο αγοραζόταν εντόνως. Δημιουργήθηκε ένα εύρος στήριξης καθώς η τιμή επισκέφτηκε την περιοχή πολλές φορές. Και δεδομένου ότι οι αρκούδες/bears (πωλητές) δεν μπόρεσαν να σπρώξουν την τιμή προς τα κάτω, τελικά αυτή αναπήδησε και ενδέχεται να ξεκινήσει μια νέα ανοδική τάση.
Η τιμή αναπηδάει από την περιοχή της υποστήριξης πριν το breakout
Τώρα ας δούμε ένα επίπεδο αντίστασης (resistance). Όπως μπορούμε να δούμε, η τιμή ήταν σε καθοδική τάση. Αλλά μετά από κάθε αναπήδηση, δεν κατάφερε να σπάσει την ίδια περιοχή πολλές φορές. Το επίπεδο της αντίστασης διαμορφώνεται επειδή οι ταύροι/bulls (αγοραστές) δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν τον έλεγχο της αγοράς και να οδηγήσουν την τιμή υψηλότερα, με αποτέλεσμα η καθοδική τάση να συνεχιστεί.
Η τιμή αδυνατεί να ξεπεράσει την περιοχή της αντίστασης
Πως μπορούν οι traders να τα χρησιμοποιήσουν;
Οι τεχνικοί αναλυτές χρησιμοποιούν τα επίπεδα υποστήριξης και αντίστασης για να προσδιορίσουν τις περιοχές ενδιαφέροντος σε ένα διάγραμμα μιας τιμής. Αυτά είναι τα επίπεδα όπου η πιθανότητα αντιστροφής ή παύσης της υποκείμενης τάσης μπορεί να είναι υψηλότερη.
Η ψυχολογία της αγοράς παίζει τεράστιο ρόλο στη διαμόρφωση των επιπέδων υποστήριξης και αντίστασης. Οι traders και οι επενδυτές θα θυμούνται τα επίπεδα της τιμής που είχαν προηγουμένως αυξημένο ενδιαφέρον και trading δραστηριότητα. Δεδομένου ότι πολλοί traders μπορεί να εξετάζουν τα ίδια επίπεδα, αυτές οι περιοχές ενδέχεται να έχουν και αυξημένη ρευστότητα. Αυτό συχνά καθιστά τις περιοχές της υποστήριξης και της αντίστασης ιδανικές για μεγάλους traders (ή whales) για την είσοδο ή την έξοδο από τις θέσεις τους.
Η υποστήριξη και η αντίσταση είναι βασικές έννοιες όταν πρόκειται για την άσκηση της σωστής διαχείρισης κινδύνου. Η δυνατότητα τακτικής αναγνώρισης αυτών των περιοχών μπορεί να προσφέρει ευνοϊκές ευκαιρίες για τα trades. Συνήθως, δύο πράγματα μπορούν να συμβούν μόλις η τιμή φτάσει σε μια περιοχή υποστήριξης ή αντίστασης. Είτε αναπηδά μακριά από την περιοχή είτε την διαπερνάει και συνεχίζει προς την κατεύθυνση που είχε η τάση – ενδεχομένως στην επόμενη περιοχή υποστήριξης ή αντίστασης.
Η είσοδος σε ένα trade κοντά στην περιοχή της υποστήριξης ή της αντίστασης μπορεί να είναι μια ευεργετική στρατηγική. Κυρίως λόγω του σχετικά κοντινού σημείου που ακυρώνεται το trade μας – όπου συνήθως τοποθετούμε ένα stop-loss order. Εάν η τιμή διαπεράσει την περιοχή και το trade ακυρωθεί, οι traders μπορούν να μετριάσουν την απώλειά τους και να αποχωρήσουν με μια μικρή απώλεια. Με αυτή την έννοια, όσο πιο μακριά είναι η είσοδος από τη ζώνη προσφοράς ή ζήτησης, τόσο πιο μακριά είναι το σημείο ακύρωσης.
Κάτι άλλο που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι πώς αυτά τα επίπεδα μπορούν να αντιδράσουν σε ένα πλαίσιο που αλλάζει. Κατά γενικό κανόνα, μια περιοχή υποστήριξης μπορεί να μετατραπεί σε μια περιοχή αντίστασης όταν διαπεραστεί. Αντιστρόφως, εάν μια περιοχή αντίστασης διαπεραστεί, μπορεί να μετατραπεί σε μια περιοχή υποστήριξης αργότερα, όταν η τιμή την επισκεφτεί ξανά την περιοχή αυτή. Αυτά τα μοτίβα μερικές φορές ονομάζονται αντιστροφή υποστήριξης-αντίστασης (support-resistance flip).
Η περιοχή της υποστήριξης διαπερνάται και γίνεται περιοχή αντίστασης μετέπειτα όταν η τιμή την επισκέπτεται ξανά
Το γεγονός ότι η προηγούμενη περιοχή υποστήριξης λειτουργεί ως αντίσταση τώρα (ή αντίστροφα) επιβεβαιώνει το μοτίβο. Ως εκ τούτου, η επίσκεψη της τιμής ξανά στην περιοχή μπορεί να είναι ένα ευνοϊκό σημείο για να ανοίξετε μια trading θέση.
Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η δύναμη μιας περιοχής υποστήριξης ή αντίστασης. Συνήθως, όσο περισσότερες φορές η τιμή πέφτει και ξαναδοκιμάζει μια περιοχή υποστήριξης, τόσο πιο πιθανό είναι να την διαπεράσει προς τα κάτω. Ομοίως, όσο περισσότερες φορές αυξάνεται η τιμή και επισκέπτεται ξανά μια περιοχή αντίστασης, τόσο πιο πιθανό είναι να την διαπεράσει προς τα πάνω.
Έτσι, έχουμε περάσει από το πώς λειτουργεί η υποστήριξη και η αντίσταση όταν πρόκειται για την κίνηση της τιμής. Αλλά ποια άλλα είδη υποστήριξης και αντίστασης υπάρχουν εκεί έξω; Ας δούμε μερικά από αυτά.
Άλλα είδη υποστήριξης και αντίστασης
Ψυχολογική υποστήριξη και αντίσταση
Ο πρώτος τύπος που θα αναλύσουμε ονομάζεται ψυχολογική υποστήριξη και αντίσταση. Αυτές οι περιοχές δεν συσχετίζονται απαραίτητα με οποιοδήποτε τεχνικό μοτίβο, αλλά υπάρχουν εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο το ανθρώπινο μυαλό προσπαθεί να αντιληφθεί τον κόσμο.
Σε περίπτωση που δεν το έχετε προσέξει, ζούμε σε ένα εξαιρετικά περίπλοκο μέρος. Ως εκ τούτου, προσπαθούμε ακούσια να απλοποιήσουμε τον κόσμο γύρω μας, ώστε να τον κατανοήσουμε περισσότερο – και αυτό περιλαμβάνει τη στρογγυλοποίηση των αριθμών προς τα πάνω. Έχετε πει ποτέ στον εαυτό σας ότι έχετε όρεξη για 0,7648 μήλο;
Παρόμοια επίδραση υπάρχει και στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ισχύει ιδιαίτερα για το trading των κρυπτονομισμάτων, το οποίο περιλαμβάνει εύκολα διαιρούμενες ψηφιακές μονάδες. Η αγορά ενός περιουσιακού στοιχείου στα 8.0674 δολάρια και η πώλησή του στα 9.9765 δολάρια απλά δεν είναι το ίδιο (για το μυαλό και την αντίληψη του) με το να το αγοράζετε στα 8 δολάρια και να το πουλάτε στα 10 δολάρια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι στρογγυλοί αριθμοί μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως υποστήριξη ή αντίσταση σε ένα διάγραμμα τιμής.
Αυτό το φαινόμενο έχει γίνει πολύ γνωστό με τα χρόνια. Ως εκ τούτου, ορισμένοι traders μπορεί να προσπαθήσουν να «προηγηθούν» προφανείς περιοχές ψυχολογικής υποστήριξης ή αντίστασης. Σε αυτήν την περίπτωση, αυτό σημαίνει την τοποθέτηση των trades ακριβώς πάνω ή κάτω από μια αναμενόμενη περιοχή στήριξης ή αντίστασης.
Ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω παράδειγμα. Καθώς το DXY πλησιάζει το 100, ορισμένοι traders δίνουν trades πώλησης ακριβώς κάτω από αυτό το επίπεδο για να βεβαιωθούν ότι αυτά τα trades θα ολοκληρωθούν. Επειδή τόσοι πολλοί traders αναμένουν την αντιστροφή στα 100 και πολλοί προηγούνται αυτό το επίπεδο, η αγορά δεν το φτάνει ποτέ και αντιστρέφεται λίγο πριν.
Το USD Dollar Index (DXY) αντιστρέφεται πριν φτάσει το 100
Trend Line
Εάν έχετε διαβάσει το άρθρο για τα κλασσικά μοτίβα σε ένα διάγραμμα, θα γνωρίζετε ότι τα μοτίβα λειτουργούν επίσης ως φράγματα για την τιμή. Στο παρακάτω παράδειγμα, ένα asceding triangle διατηρεί την τιμή μέσα του έως ότου το μοτίβο σπάσει προς τα πάνω.
Τα trendlines λειτουργούν ως γραμμές υποστήριξης και αντίστασης
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα μοτίβα προς όφελός σας και να προσδιορίσετε τις περιοχές υποστήριξης και αντίστασης που συμπίπτουν με τα trend lines. Μπορούν να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα αν καταφέρετε να τα εντοπίσετε νωρίς, πριν αναπτυχθεί πλήρως το μοτίβο.
Moving Average
Πολλοί δείκτες μπορεί επίσης να παρέχουν υποστήριξη ή αντίσταση όταν αλληλεπιδρούν με την τιμή.
Ένα από τα πιο απλά παραδείγματα αυτού είναι τα moving averages (MA). Καθώς αυτό λειτουργεί ως υποστήριξη ή αντίσταση για την τιμή, πολλοί traders το χρησιμοποιούν ως βαρόμετρο για τη συνολική υγεία της αγοράς. Τα moving averages μπορεί επίσης να είναι χρήσιμα όταν προσπαθείτε να εντοπίσετε αντιστροφές τάσεων ή pivot σημεία.
Το 200-week moving average που λειτουργεί ως υποστήριξη για το Bitcoin
Fibonacci
Τα επίπεδα που περιγράφονται από το εργαλείο επαναφοράς του Fibonacci μπορεί επίσης να λειτουργήσουν ως υποστήριξη και αντίσταση.
Στο παρακάτω παράδειγμά μας, το Fibonacci επίπεδο 61,8% λειτουργεί ως υποστήριξη πολλές φορές, ενώ το επίπεδο 23,6% λειτουργεί ως αντίσταση.
Τα Fibonacci επίπεδα λειτουργούν ως υποστήριξη και αντίσταση για το Bitcoin
Τι είναι το confluence στην τεχνική ανάλυση;
Μέχρι στιγμής, έχουμε αναλύσει τι είναι υποστήριξη και αντίσταση, και μερικοί από τα διαφορετικά είδη τους. Ποιος είναι όμως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να χτίσετε στρατηγικές trading γύρω τους;
Ένα βασικό πράγμα που πρέπει να κατανοήσουμε είναι μια έννοια που ονομάζεται confluence. Αυτό είναι όταν ένας συνδυασμός πολλαπλών στρατηγικών χρησιμοποιείται μαζί για τη δημιουργία μιας στρατηγικής. Τα επίπεδα της υποστήριξης και της αντίστασης τείνουν να είναι τα ισχυρότερα όταν εμπίπτουν σε πολλές από αυτές τις κατηγορίες που παρουσιάστηκαν προηγουμένως.
Ας το εξετάσουμε με δύο παραδείγματα. Ποια πιθανή περιοχή υποστήριξης πιστεύετε ότι έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να λειτουργήσει πραγματικά ως υποστήριξη;
Στην υποστήριξη 1 συμπίπτουν:
- μια προηγούμενη περιοχή αντίστασης
- ένα σημαντίκο moving average
- το 61.8% επίπεδο Fibonacci
- ένα στρογγυλό νούμερο για την τιμή
Στην υποστήριξη 2 συμπίπτουν:
- μια προηγούμενη περιοχή αντίστασης
- ένα στρογγυλό νούμερο για την τιμή
Εάν καταλάβατε τα παραπάνω, θα μαντέψατε σωστά ότι η Υποστήριξη 1 έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να κρατήσει την τιμή. Αν και αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, η τιμή θα μπορούσε επίσης να την διαπεράσει με μεγάλη ευκολία. Το θέμα εδώ είναι ότι η πιθανότητα να λειτουργήσει ως υποστήριξη είναι υψηλότερη από ό,τι για την Υποστήριξη 2. Δεδομένων αυτών όμως, δεν υπάρχουν εγγυήσεις όταν πρόκειται για trading. Ενώ τα μοτίβα trading μπορεί να είναι χρήσιμα, το παρελθόν δεν δείχνει πάντα το μέλλον, οπότε θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για όλα τα πιθανά αποτελέσματα.
Ιστορικά, τα trades που επιβεβαιώνονται από πολλαπλές στρατηγικές και δείκτες τείνουν να είναι οι καλύτερες ευκαιρίες. Ορισμένοι επιτυχημένοι confluence traders μπορεί να είναι πολύ επιλεκτικοί σχετικά με τα trades που κάνουν – και συχνά αυτό συνεπάγεται πολύ αναμονή. Ωστόσο, όταν εισέρχονται σε trades, αυτά τείνουν να λειτουργούν υπέρ τους με μεγάλη πιθανότητα.
Ακόμα κι έτσι, είναι πάντα απαραίτητο να διαχειρίζεστε τον κίνδυνο και να προστατεύετε το κεφάλαιό σας από τις δυσμενείς κινήσεις των τιμών. Ακόμα και τα πιο καλά υποσχόμενα trades με τα καλύτερα σημεία εισόδου έχουν πιθανότητες να πάνε αντίθετα από αυτό που υπολογίζετε. Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη την πιθανότητα πολλαπλών σεναρίων, ώστε να μην πέσετε σε ψεύτικα breakouts ή σε παγίδες ταύρων/αρκούδων (bull/bear traps).
Συμπέρασμα
Ανεξάρτητα από το αν πραγματοποιείτε καθημερινά trades ή κάνετε swing trading, η υποστήριξη (support) και η αντίσταση (resistance) είναι θεμελιώδεις έννοιες που πρέπει να κατανοήσετε όταν πρόκειται για τεχνική ανάλυση. Η υποστήριξη λειτουργεί ως πάτωμα για την τιμή, ενώ η αντίσταση λειτουργεί ως ταβάνι.
Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές μορφές υποστήριξης και αντίστασης, και μερικές να βασίζονται στην αλληλεπίδραση της τιμής με τους τεχνικούς δείκτες. Οι πιο αξιόπιστες περιοχές της υποστήριξης και της αντίστασης τείνουν να είναι αυτές που επιβεβαιώνονται από πολλαπλές στρατηγικές.
TREND LINES
Τι είναι;
Στις χρηματοπιστωτικές αγορές, τα trend lines (γραμμές τάσης) είναι διαγώνιες γραμμές που σχεδιάζονται σε διαγράμματα. Συνδέουν συγκεκριμένα σημεία δεδομένων, διευκολύνοντας τους traders να απεικονίσουν τις κινήσεις των τιμών και να εντοπίσουν τις τάσεις της αγοράς.
Τα trend lines θεωρούνται ένα από τα πιο βασικά εργαλεία στην τεχνική ανάλυση (TA).
Ουσιαστικά, τα trend lines λειτουργούν όπως τα επίπεδα υποστήριξης και αντίστασης, αλλά είναι κατασκευασμένα από διαγώνιες αντί για οριζόντιες γραμμές. Ως εκ τούτου, μπορούν να έχουν είτε ανοδική είτε καθοδική κλίση. Γενικά, όσο μεγαλύτερη είναι η κλίση της γραμμής, τόσο ισχυρότερη είναι η τάση.
Μπορούμε να χωρίσουμε τα trend lines σε δύο βασικές κατηγορίες: asceding (ανοδική τάση) και desceding (καθοδική τάση).
Όπως υποδηλώνει το όνομα, μια γραμμή ανοδικής τάσης σχεδιάζεται από μια χαμηλότερη σε μια υψηλότερη θέση στο διάγραμμα. Συνδέει δύο ή περισσότερα χαμηλά σημεία, όπως απεικονίζεται στην παρακάτω εικόνα.
Αντιθέτως, μια καθοδική γραμμή τάσης σχεδιάζεται από μια υψηλότερη τιμή σε μια χαμηλότερη θέση στο διάγραμμα. Συνδέει δύο ή παραπάνω υψηλά σημεία όωπς στην παρακάτω εικόνα.
Έτσι, η διαφορά μεταξύ των δύο ειδών είναι η επιλογή των σημείων που χρησιμοποιούνται για να τις σχεδιάσουμε. Σε μια ανοδική τάση, οι γραμμές θα σχεδιαστούν χρησιμοποιώντας τα χαμηλότερα σημεία στο γράφημα (δηλαδή, τα χαμηλά των candlestick που σχηματίζουν υψηλότερα χαμηλά). Από την άλλη πλευρά, οι γραμμές πτωτικής τάσης σχεδιάζονται χρησιμοποιώντας τις υψηλότερες τιμές (δηλαδή, οι κορυφές των candlestick που σχηματίζουν χαμηλότερα υψηλά).
Τρόπος Χρησιμοποίησης
Με βάση τα υψηλά και τα χαμηλά επίπεδα ενός διαγράμματος, τα trend lines υποδεικνύουν πού η τιμή αμφισβήτησε την επικρατούσα τάση, τη δοκίμασε και έπειτα συνέχισε να την ακολουθεί. Στη συνέχεια, η γραμμή μπορεί να επεκταθεί για να δοκιμάσει και να προβλέψει σημαντικά επίπεδα στο μέλλον. Η γραμμή αυτή μπορεί να δοκιμαστεί αρκετές φορές, αλλά εφόσον δεν έχει σπάσει, θεωρείται έγκυρη.
Ενώ τα trend lines μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα είδη διαγράμματος δεδομένων, συνήθως εφαρμόζονται σε οικονομικά διαγράμματα (με βάση την τιμή μιας αγοράς). Παρέχουν πληροφορίες για την προσφορά και τη ζήτηση της αγοράς. Φυσικά, οι ανοδικές γραμμές δείχνουν μια αυξανόμενη αγοραστική δύναμη (η ζήτηση είναι υψηλότερη από την προσφορά). Οι πτωτικές γραμμές συνδέονται με συνεχείς πτώσεις τιμών, υποδηλώνοντας το αντίθετο (η προσφορά είναι υψηλότερη από τη ζήτηση).
Ωστόσο, ο όγκος συναλλαγών πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη σε τέτοιες αναλύσεις. Για παράδειγμα, εάν η τιμή αυξάνεται, αλλά ο όγκος μειώνεται ή είναι σχετικά χαμηλός, μπορεί να δώσει μια ψευδή εντύπωση αυξημένης ζήτησης.
Όπως αναφέρθηκε, τα trend lines χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό των επιπέδων υποστήριξης και αντίστασης, οι οποίες είναι δύο βασικές αλλά πολύ σημαντικές έννοιες της τεχνικής ανάλυσης. Ένα ανοδικό trend line εμφανίζει επίπεδα υποστήριξης κάτω από τα οποία η τιμή είναι απίθανο να μειωθεί. Αντίθετα, ένα καθοδικό trend line επισημαίνει επίπεδα αντίστασης πάνω από τα οποία η τιμή είναι απίθανο να αυξηθεί.
Με άλλα λόγια, η τάση της αγοράς μπορεί να θεωρηθεί άκυρη όταν τα επίπεδα υποστήριξης και αντίστασης διαπεραστούν, είτε προς τα κάτω (για ένα ανοδικό trend line) είτε προς τα πάνω (για ένα καθοδικό trend line). Σε πολλές περιπτώσεις, όταν αυτά τα βασικά επίπεδα αποτύχουν να διατηρήσουν την τάση, η αγορά τείνει να αλλάζει κατεύθυνση.
Ωστόσο, η τεχνική ανάλυση είναι υποκειμενική και κάθε άτομο μπορεί να παρουσιάσει μια εντελώς διαφορετική μέθοδο για την χάραξη των trend lines. Έτσι, είναι πιο χρήσιμος ο συνδυασμός πολλαπλών μεθόδων τεχνικής ανάλυσης, καθώς και θεμελιώδους ανάλυσης για τη μείωση των ρίσκων.
Σχεδιασμός έγκυρων trend lines
Τεχνικά, τα trend lines μπορούν να συνδέσουν οποιαδήποτε δύο σημεία σε ένα διάγραμμα. Ωστόσο, οι περισσότεροι που ασχολούνται με τα διαγράμματα συμφωνούν ότι η χρήση τριών ή περισσότερων σημείων είναι αυτό που καθιστά ένα trend line έγκυρο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα δύο πρώτα σημεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον καθορισμό μιας τάσης στην κίνηση της τιμής και το τρίτο σημείο (που επεκτείνεται στο μέλλον) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο της εγκυρότητάς της.
Έτσι, όταν η τιμή αγγίζει το trend line τρεις ή περισσότερες φορές χωρίς να το διαπερνάει, η τάση αυτή μπορεί να θεωρηθεί έγκυρη. Ο έλεγχος του trend line πολλές φορές δείχνει ότι ίσως η τάση δεν είναι μια απλή σύμπτωση που προκαλείται από τις διακυμάνσεις των τιμών.
Ρυθμίσεις Κλίμακας
Εκτός από την επιλογή αρκετών σημείων για τη δημιουργία ενός έγκυρου trend line, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τις σωστές ρυθμίσεις κατά την σχεδίαση τους. Μεταξύ των πιο σημαντικών ρυθμίσεων του διαγράμματος είναι οι ρυθμίσεις κλίμακας.
Στα οικονομικά διαγράμματα, η κλίμακα σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζεται η μεταβολή της τιμής. Οι δύο πιο δημοφιλείς κλίμακες είναι η αριθμητική και ημι-λογαριθμική. Σε ένα αριθμητικό γράφημα, η αλλαγή εκφράζεται ομοιόμορφα καθώς η τιμή κινείται πάνω ή κάτω στον άξονα Υ. Αντίθετα, τα ημι-λογαριθμικά διαγράμματα εκφράζουν διαφοροποιήσεις ως προς το ποσοστό.
Για παράδειγμα, μια αλλαγή τιμής από 5$ σε 10$ θα καλύπτει την ίδια απόσταση σε ένα αριθμητικό γράφημα με εκείνη από 120$ έως 125$. Σε ένα ημι-λογαριθμικό, ωστόσο, το κέρδος 100% (5$ έως 10$) θα καταλάμβανε ένα πολύ μεγαλύτερο τμήμα του διαγράμματος, σε αντίθεση με την αύξηση 4% της κίνησης των 120$ έως 125$.
Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τις ρυθμίσεις κλίμακας όταν σχεδιάζετε τα trend lines. Κάθε τύπος διαγράμματος μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικά υψηλά και χαμηλά επίπεδα και, ως εκ τούτου, ελαφρώς διαφορετικά trend lines.
Συμπέρασμα
Ενώ είναι χρήσιμα εργαλεία για την τεχνική ανάλυση, τα trend lines δεν είναι σωστά πάντα. Η επιλογή των σημείων που χρησιμοποιούνται για την χάραξη των γραμμών θα επηρεάσει τον βαθμό στον οποίο αντιπροσωπεύουν με ακρίβεια τους κύκλους της αγοράς και τις πραγματικές τάσεις, καθιστώντας τα κάπως υποκειμενικά.
Για παράδειγμα, ορισμένοι σχεδιάζουν τα trend lines με βάση το σώμα των candlesticks, αγνοώντας τα wicks. Άλλοι προτιμούν να σχεδιάζουν γραμμές σύμφωνα με τα υψηλά και χαμηλά επίπεδα των wicks.
Έτσι, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τα trend lines σε συνδυασμό και με άλλα εργαλεία και δείκτες.Updated on August 15, 2021
Τι είναι ένα SMART CONTRACT
Όπως κάθε συμβόλαιο (contract), έτσι και τα έξυπνα συμβόλαια (smart contracts) καθορίζουν τους όρους μιας σύμβασης ή μιας συμφωνίας. Αυτό που κάνει τα έξυπνα συμβόλαια «έξυπνα», ωστόσο, είναι ότι οι όροι καθορίζονται και εκτελούνται ως κώδικας που λειτουργεί σε ένα blockchain και όχι σε χαρτί που υπάρχει στο γραφείο ενός δικηγόρου ή συμβολαιογράφου. Τα έξυπνα συμβόλαια επεκτείνουν την βασική ιδέα πίσω από το Bitcoin – που είναι η αποστολή και η λήψη χρημάτων χωρίς έναν «έμπιστο μεσάζοντα», όπως μια τράπεζα, στη μέση – για να καταστεί δυνατή η ασφαλής αυτοματοποίηση και αποκέντρωση σχεδόν κάθε είδους συναλλαγής ή συμφωνίας, ανεξάρτητα από το πόσο περίπλοκη είναι. Και επειδή λειτουργούν σε ένα blockchain όπως το Ethereum, προσφέρουν ασφάλεια, αξιοπιστία και προσβασιμότητα για όλους.
Γιατί είναι σημαντικά;
Τα έξυπνα συμβόλαια επιτρέπουν στους προγραμματιστές να δημιουργήσουν μια μεγάλη ποικιλία αποκεντρωμένων εφαρμογών (που ονομάζονται DApps) και tokens. Χρησιμοποιούνται παντού, από νέα οικονομικά εργαλεία έως logistics και παιχνίδια και αποθηκεύονται σε ένα blockchain όπως κάθε άλλη συναλλαγή κρυπτονομισμάτων. Μόλις προστεθεί μια εφαρμογή που χρησιμοποιεί έξυπνα συμβόλαια στο blockchain, γενικά, δεν μπορεί να αναστραφεί ή να αλλάξει (αν και υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις).
Οι εφαρμογές που υποστηρίζονται από τα έξυπνες συμβόλαια που αναφέρονται και ως “Decentralized Apps” ή “DApps” όπως είπαμε προηγουμένως – και περιλαμβάνουν και τεχνολογία σχετική με τo Decentralized Finance (ή DeFi) που στοχεύει στην μεταμόρφωση του τραπεζικού κλάδου. Οι εφαρμογές του DeFi επιτρέπουν στους κατόχους των κρυπτονομισμάτων να συμμετέχουν σε πολύπλοκες χρηματοοικονομικές συναλλαγές – όωπς σε αποταμίευση, δάνεια, ασφάλιση – χωρίς την τράπεζα ή κάποιο άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα να παίρνει μερίδιο και όλο αυτό μπορεί να συμβεί από οποιοδήποτε μέρος στον κόσμο. Μερικές από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές που τροφοδοτούνται από έξυπνα συμβόλαια είναι:
- Uniswap: Ένα αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο (DEX) που επιτρέπει στους χρήστες, μέσω έξυπνων συμβολαίων, να κάνουν trade ορισμένα είδη κρυπτονομισμάτων χωρίς καμία κεντρική αρχή να καθορίζει τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
- Compound: Μια πλατφόρμα που χρησιμοποιεί τα έξυπνα συμβόλαια για να επιτρέψει στους επενδυτές να κερδίσουν τόκους και στους δανειολήπτες να λάβουν άμεσα κάποιο δάνειο χωρίς να χρειάζεται να υπάρχει μια τράπεζα στη μέση.
- USDC: Ένα κρυπτονόμισμα που συνδέεται μέσω ενός έξυπνου συμβολαίου με το δολάριο των ΗΠΑ, επιτρέποντας σε ένα USDC να έχει αξία ίση με ένα δολαρίο των ΗΠΑ. Δηλαδή 1 USDC = 1$. Το USDC είναι μέρος μιας νεότερης κατηγορίας ψηφιακών χρημάτων, γνωστής και ως stablecoins για τα οποία έχουμε γράψει εδώ.
Πώς θα χρησιμοποιούσατε λοιπόν αυτά τα εργαλεία που λειτουργούν με τα έξυπνα συμβόλαια; Φανταστείτε ότι κρατάτε κάποιο ποσό σε Ethereum που θα θέλατε να ανταλλάξετε σε USDC. Θα μπορούσατε να βάλετε το ποσό αυτό στο Uniswap, το οποίο, μέσω ενός έξυπνου συμβολαίου, μπορεί αυτόματα να σας βρει την καλύτερη συναλλαγματική ισοτιμία, να πραγματοποιήσετε την συναλλαγή σας και να λάβετε πίσω το αντίστοιχο ποσό σε USDC. Στη συνέχεια, μπορείτε να βάλετε μέρος αυτού του USDC σας στο Compound για να δανείσετε σε άλλους και να λάβετε ένα αλγοριθμικά καθορισμένο επιτόκιο – όλα αυτά χωρίς να χρησιμοποιήσετε κάποια τράπεζα ή κάποιο άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.
Στην παραδοσιακή οικονομία, η ανταλλαγή των νομισμάτων είναι δαπανηρή και χρονοβόρα. Και δεν είναι εύκολο ή ασφαλές για τα άτομα να δανείζουν τα ρευστά περιουσιακά τους στοιχεία σε ξένους στην άλλη άκρη του κόσμου. Αλλά τα έξυπνα συμβόλαια καθιστούν δυνατά και τα δύο αυτά σενάρια και μια μεγάλη ποικιλία άλλων.
Πως δουλεύουν;
Τα έξυπνα συμβόλαια προτάθηκαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1990 από έναν επιστήμονα πληροφορικής και δικηγόρο που ονομάζεται Nick Szabo. Ο Szabo συνέκρινε ένα έξυπνο συμβόλαιο με έναν αυτόματο πωλητή. Φανταστείτε μια μηχανή που πουλά κουτιά σόδας για λίγα cents. Εάν βάλετε ένα δολάριο στο μηχάνημα και επιλέξετε μια σόδα, το μηχάνημα είναι συνδεδεμένο είτε για να παράγει το ποτό σας και για να σας δώσει ρέστα, είτε (εάν η επιλογή αυτή έχει εξαντληθεί) για να σας ζητήσει να κάνετε κάποια άλλη επιλογή ή να πάρετε πίσω τα λεφτά σας. Αυτό είναι ένα παράδειγμα ενός απλού έξυπνου συμβολαίου. Ακριβώς όπως ένα μηχάνημα σόδας μπορεί να αυτοματοποιήσει μια πώληση χωρίς ανθρώπινο μεσάζοντα, τα έξυπνα συμβόλαια μπορούν να αυτοματοποιήσουν σχεδόν κάθε είδους ανταλλαγής ή συμφωνίας.
Επί του παρόντος, το Ethereum είναι η πιο δημοφιλής πλατφόρμα έξυπνων συμβολαίων, αλλά πολλά άλλα blockchain (συμπεριλαμβανομένων των EOS, Neo, Tezos, Tron, Polkadot και Algorand) μπορούν να τα τρέξουν. Ένα έξυπνο συμβόλαιο μπορεί να δημιουργηθεί και να αναπτυχθεί σε ένα blockchain από οποιονδήποτε. Ο κωδικός τους είναι διαφανής και επαληθεύσιμος από το κοινό, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε ενδιαφερόμενο μέρος μπορεί να δει ακριβώς ποια λογική ακολουθεί ένα έξυπνο συμβόλαιο όταν λαμβάνει ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.
- Τα έξυπνα συμβόλαια συντάσσονται σε διάφορες γλώσσες προγραμματισμού (συμπεριλαμβανομένων των Solidity, Web Assembly και Michelson). Στο δίκτυο του Ethereum, ο κωδικός κάθε έξυπνου συμβολαίου αποθηκεύεται στο blockchain, επιτρέποντας σε κάθε ενδιαφερόμενο μέρος να επιθεωρήσει τον κώδικα και την τρέχουσα κατάσταση του συμβολαίου για να επαληθεύσει τη λειτουργικότητά του
- Κάθε υπολογιστής στο δίκτυο (ή “κόμβος” ή “node”) αποθηκεύει ένα αντίγραφο όλων των υπάρχοντων έξυπνων συμβολαίων και της τρέχουσας κατάστασής τους παράλληλα με τα δεδομένα του blockchain και των συναλλαγών.
- Όταν ένα έξυπνο συμβόλαιο λαμβάνει χρήματα από έναν χρήστη, ο κώδικας του εκτελείται από όλους τους κόμβους του δικτύου προκειμένου να επιτευχθεί συναίνεση σχετικά με το αποτέλεσμα και το τι θα γίνει μετά. Αυτό είναι που επιτρέπει στα έξυπνα συμβόλαια να εκτελούνται με ασφάλεια χωρίς καμία κεντρική αρχή στην μέση, ακόμη και όταν οι χρήστες πραγματοποιούν περίπλοκες οικονομικές συναλλαγές με άγνωστες οντότητες.
- Για να εκτελέσετε ένα έξυπνο συμβόλαιο στο δίκτυο του Ethereum, θα πρέπει γενικά να πληρώσετε μια χρέωση που ονομάζεται “gas” (ονομάζεται έτσι επειδή αυτές οι χρεώσεις διατηρούν το blockchain σε λειτουργία).
- Μόλις αναπτυχθούν σε ένα blockchain, τα έξυπνα συμβόλαια γενικά δεν μπορούν να αλλάξουν, ακόμη και από τον δημιουργό τους. Αυτό βοηθάει να διασφαλιστεί ότι δεν μπορούν να λογοκριθούν ή να κλείσουν. Υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα όμως.
Τα έξυπνα συμβόλαια μπορούν να λειτουργήσουν από μόνα τους, να αλληλεπιδράσουν με άλλα έξυπνα συμβόλαια και ακόμη και να συνδεθούν με εξωτερικές πηγές δεδομένων μέσω της χρησιμοποιήσης των oracles όπως το Chainlink (LINK) και το Band Protocol (BAND). Για παράδειγμα, μπορεί να δημιουργηθεί μια σειρά από έξυπνα συμβόλαια για τη δημιουργία ενός πλήρους αυτόνομου δικτύου, όπου κάθε συμβόλαιο θα εκτελείται αυτόματα μόνο εάν έχει τελειώσει η εκτέλεση του προηγούμενο επιτυχώς.
Υπάρχουν πολλά κύρια μέρη ή αντικείμενα σε ένα έξυπνο συμβόλαιο. Αυτά είναι
- Οι υπογράφοντες (δύο ή περισσότερα ενδιαφερόμενα μέρη του συμβολαίου),
- το αντικείμενο της συμφωνίας που υπάρχει στο περιβάλλον του συμβολαίου, όπως ένα ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο, και
- συγκεκριμένοι όροι, γραμμένοι στην αντίστοιχη γλώσσα προγραμματισμού, που καθορίζουν τους κανόνες του πρωτοκόλλου και τις επιβραβεύσεις ή τις τιμωρίες των χρηστών με βάση την συμπεριφορά τους.
Ένα σημείο που θέλει προσοχή
Ωστόσο, τα smart contracts δεν είναι ένα είδος μαγικού ραβδιού. Είναι σημαντικό τα εμπλεκόμενα μέρη σε ένα smart contract να είναι απολύτως σίγουρα ότι ο κώδικάς τους θα λειτουργεί με τον τρόπο που θέλουν και δεν θα είναι ευάλωτος σε επιθέσεις ή σε τυχόν σφάλματα. Υπήρξαν μερικές high-profile αποτυχίες σε κάποια smart contracts, που είχαν ως αποτέλεσμα εκατομμύρια δολάρια να χαθούν.